L'Hospital Trueta rep un dels robots de desinfecció per llum ultraviolada donats per la Comissió Europea en el marc de la pandèmia de COVID-19

Personal de neteja del Trueta amb el robot de desinfecció

Els primers robots d'alta desinfecció per llum ultraviolada adquirits per la Comissió Europea estan arribant a trenta-un hospitals de tot Europa, entre els quals cinc de catalans. D'aquesta manera, l'Hospital de Sant Pau i l’Hospital de Sant Rafael de Barcelona, l’Hospital Comarcal de la Selva a Blanes, l’Hospital Joan XXIII de Tarragona i també l’Hospital Josep Trueta de Girona ja disposen d’un robot capaç de desinfectar una habitació, un quiròfan o una sala de mida estàndard en tan sols deu minuts a través de llum ultraviolada. Aquests dipositius permetran millorar i simplificar el procés de desinfecció dels espais assistencials.

Es tracta d'una plataforma completament autònoma, que emet una concentració massiva de raigs UV-C sobre totes les superfícies (ja siguin d'alt, mitjà o baix risc), completant així els processos de desinfecció després d'un procés convencional de neteja. Els dispositius es poden dirigir a distància a través d’una aplicació mòbil i la desinfecció s’iniciarà des de l’exterior de l’espai que es vulgui desinfectar. La diferència d'aquest equip de neteja respecte d'altres ja existents al mercat és que, un cop programat, es resposiciona automàticament en qualsevol entorn de l'hospital per situar-se a la distància de més efectivitat sobre totes i cadascuna de les superfícies crítiques que han de ser desinfectades.

Actualment, el personal de neteja del Trueta està rebent la formació necessària per aprendre el funcionament del robot.

A més dels cinc hospitals catalans, també han rebut un robot desinfectant l’Hospital de Torrevieja, l’Hospital San Juan de Dios a Saragossa, l’Hospital de Sagunto i l’Hospital San Rafael de Madrid. La resta de robots s’han distribuït a centres d’Eslovènia, Bèlgica, Dinamarca, Alemanya, Estònia, Irlanda, Grècia, Croàcia, Lituània, Luxemburg i els Països Baixos.

Els robots han estat subministrats per l’empresa danesa UVD Robots que va guanyar un concurs d’emergència. Aquesta iniciativa forma part de l’esforç de la Comissió Europea per  proporcionar equipaments útils i necessaris als estats membres i ajudar-los a fer front a la pandèmia de coronavirus. En total la Comissió destinarà 12 milions d’euros de l’instrument d’ajuda d’emergència per adquirir un total de 200 robots.

 

Personal de neteja del Trueta rep formació per aprendre el funcionament del robot. 

un moment de la formació del robot de desinfecció per llum ultraviolada  

robot d'alta desinfecció per llum ultraviolada  

HOSPITAL
Dimecres, 10 Març 2021