El Trueta incorpora un tomògraf PET/TC d’altes prestacions

El nou PET/TC del Trueta

Amb aquest nou equipament s’apropa una tecnologia capdavantera als pacients, evitant els desplaçaments a d’altres punts del territori

L’Hospital Universitari Doctor Josep Trueta de Girona incorpora un nou tomògraf híbrid PET/TC (Tomografia per Emissió de Positrons/Tomografia Computeritzada) d’altes prestacions. Aquest és l’equipament principal d’uns nous espais dedicats al diagnòstic per la imatge molecular d’alta complexitat, que suposaran una eina de gran ajuda pels professionals, facilitant la presa de decisions i el maneig dels pacients.

En els darrers anys, les persones de la demarcació de Girona que necessitaven una exploració PET/TC s’havien de desplaçar a centres de l’àrea metropolitana de Barcelona, tot i que els informes d’aquestes exploracions es realitzaven pels metges especialistes de la Direcció Clínica Territorial de Diagnòstic per la Imatge i Medicina Nuclear IDI-Girona. El nou equipament PET/TC és el primer d’aquestes prestacions que s’instal•la al Sistema Sanitari Públic a la Regió Sanitària de Girona i disposa de les tecnologies més avançades per facilitar la detecció precoç i acurada de moltes patologies. Destaca per l’alta qualitat d’imatge que proporciona i l’optimització de les dosis de radiació, de manera que s’exposa el pacient a la mínima radiació necessària per tal d’obtenir les imatges diagnòstiques de forma òptima i segura.
El doctor Antoni Rubió Rodríguez, Cap de l’Àrea de Medicina Nuclear explica que: “els estudis PET/TC tenen una àmplia utilitat en el camp de l’oncologia, facilitant el diagnòstic precoç i millorant els estudis d’extensió del càncer, així com per l’avaluació de la resposta als tractaments en aquests pacients. A més, suposen un gran avenç en el diagnòstic dels trastorns degeneratius cerebrals, com la malaltia d’Alzheimer i també en els processos inflamatoris o infecciosos no detectats amb altres tècniques”. El doctor Rubió afegeix que: “aquest nou equipament permetrà planificar de manera més precisa la radioteràpia en algunes àrees i afavorirà el diagnòstic d’algunes afeccions cardíaques complexes”.

El disseny d’aquesta nova Unitat s’ha centrat en el benestar i confort del pacient mitjançant l’ambientació dels espais. La sala d’exploració i diferents estances s’han condicionat amb temàtiques relaxants, amb l’objectiu d’ajudar a mitigar l’angoixa i les pors que acompanyen sovint la realització d’aquests tipus de proves diagnòstiques.

Aquest nou PET/TC amplia la disponibilitat de noves tècniques i reforça la capacitat diagnòstica de Girona, millorant l’accessibilitat i l’equitat dels ciutadans al sistema públic de salut. S’estima que durant el primer any es beneficiaran d’aquesta tècnica prop de 2.000 pacients, que no hauran de desplaçar-se a Barcelona.

El doctor Salvador Pedraza Gutiérrez, Director Clínic Territorial de Diagnòstic per la Imatge i Medicina Nuclear IDI•Girona,  explica que “tècnicament, el nou equipament compta amb un TC multitall de 128 corones que afegeix una gran resolució anatòmica a la valoració metabòlica i funcional que aporta la PET”. Afegeix que: “pel que fa a la realització dels informes dels estudis de PET/TC la du a terme un equip multidisciplinar format per metges nuclears i radiòlegs i, en casos molt concrets, es compta amb la col•laboració d’altres especialistes dels serveis de cardiologia o radioteràpia”.

Amb el nou PET/TC, es dota a la Direcció Clínica de Diagnòstic per la Imatge de l’Hospital Universitari Doctor Josep Trueta d’una nova tecnologia que proporcionarà una millor qualitat assistencial i un augment de la seva eficiència.

El nou PET/TC del Trueta  una professional treballant amb el nou PET/TC del Trueta  professionals analitzant imatges del nou PET/TC del Trueta

HOSPITAL
Dimarts, 26 Gener 2021

Tags: