Cinquanta infants amb danys cerebrals s’han beneficiat de la rehabilitació neuropsicològica del Trueta en el primer any de funcionament d’aquest dispositiu

Els materials que utilitzen per reduir-ne les seqüeles s’han adquirit gràcies a les donacions de particulars, en el marc del programa de mecenatge Fes + Trueta

Una cinquantena d’infants amb danys cerebrals d’entre 3 i 16 anys han estat valorats durant el primer any de funcionament d’aquest nou dispositiu de diagnòstic i rehabilitació neuropsicològica de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta. Es tracta de pacients que pateixen afectacions del sistema nerviós central, congènites, perinatals o adquirides, especialment les provocades per ictus, epilèpsia, encefalopaties, naixements prematurs o per algun tipus de cardiopaties o alteracions genètiques.

L’objectiu del nou servei és donar a aquests pacients una atenció neuropsicològica per tal que les seves funcionalitats cognitives siguin les millors possibles. Per això es planifica una rehabilitació adequada a les necessitats de cada pacient, per reduir les seqüeles cognitives secundàries i per millorar l’autonomia cognitiva de cada infant, minimitzant també les dificultats en els aprenentatges.

Fins ara no hi havia una unitat específica que tractés aquests casos, que es derivaven a centres de desenvolupament infantil i atenció precoç i a la xarxa de salut mental.

La coordinació entre els serveis de Neurologia i Pediatria va permetre detectar la necessitat clínica de diagnosticar i tractar els infants amb lesions cerebrals. Gràcies als exercicis específics que se’ls indiquen, guiats per professionals de neuropsicologia del Servei de Neurologia, s’incrementa el nivell d’autonomia dels nens, a la vegada que es millora la seva integració a l’escola en coordinació amb els equips d’atenció psicopedagògica. Els pacients fan exercicis d’estimulació guiats per ordinador (en què manipulen objectes i resolen enigmes) o exercicis de paper i llapis i, si és necessari, també reben sessions de rehabilitació física.

Una vegada feta la primera visita diagnòstica es determina quina teràpia és la més adequada per a cada infant. Així, dels infants visitats fins al moment el 53% està fent rehabilitació cognitiva de forma presencial, el 25% ho fa des de casa amb la supervisió dels neuropsicòlegs i el 22% restant no fa un treball cognitiu específic.

 

Eines diagnòstiques adquirides gràcies a la solidaritat ciutadana

Els nous tests neuropsicològics s’han adquirit gràcies a les donacions particulars que s’han fet arribar en el marc del programa de mecenatge i micromecentatge Fes + Trueta. Es tracta de materials didàctics que ajuden als professionals a descriure millor el perfil i la intensitat de l’alteració cognitiva que pateix l’infant després d’un dany cerebral. Ara, gràcies a la solidaritat ciutadana s’han pogut incorporar noves eines que permetran millorar el diagnòstic i la rehabilitació neuropsicològica dels nens i nenes amb dany neurològic atesos al centre.

L’avantatge de començar a aplicar la rehabilitació cognitiva en edats tan prematures és que el cervell infantil és molt més plàstic que el dels adults, i els efectes d’una bona rehabilitació cognitiva permeten una recuperació molt significativa.

Aquest nou recurs és pioner a la Regió Sanitària Girona, i situa el Trueta com a hospital de referència en aquest camp a la Regió.

   

 

HOSPITAL
Divendres, 23 Octubre 2020