L’Hospital Dr. Josep Trueta recupera aquest estiu els bons índex de donacions d’òrgans i assoleix un rècord en extracció de còrnies

Després que la pandèmia de la Covid-19 i els seus efectes sobre la població forcessin una sobtada reorganització de l’Hospital Dr. Josep Trueta, amb una important davallada en la donació d’òrgans, aquest estiu l’hospital ha recuperat amb bones xifres l’activitat de donació d'òrgans i teixits.

Durant l’agost s’han detectat 7 possibles donants, dels quals finalment un total de 4 van ser donants reals, hi va haver tres contraindicacions mèdiques i cap negativa familiar. Gràcies a aquests donants es podran fer 6 trasplantaments de ronyó, 4 de fetge i 6 de pulmó. A més, aquest agost s’ha assolit un nou rècord pel que fa la donació de còrnies en un sol mes, arribant a les 11 donacions.

La situació provocada per la Covid-19 ha fet que durant gairebé tres mesos s’hagin mantingut ocupats els llits d’UCI amb pacients afectats per coronavirus i altres patologies urgents, fet que no permetia ingressar a pacients com a possibles donants ni tampoc fer intervencions de trasplantament. Al mateix temps, la prudència davant el desconeixement dels efectes que podria tenir la Covid-19 tant en donants com en receptors, ha fet que durant gairebé dos mesos l’activitat de donació i trasplantament hagi sigut molt reduïda.

Malgrat el descens del nombre d’extraccions que això ha provocat, en el conjunt de l’any 2020 al Trueta s’han detectat fins a 34 possibles donants. Aquests han suposat un balanç final de 12 donants vàlids, quatre dels quals aquest agost, que han permès extreure 22 ronyons, 9 fetges, 2 cors, 10 pulmons i un pàncrees. També s’han donat 66 còrnies.

En el nostre país, i segons la normativa legal actual, poden ser donants d’òrgans aquells pacients que són diagnosticats de mort encefàlica (aturada irreversible de les funcions cerebrals) o bé els que sofreixen una aturada cardíaca controlada dins un centre sanitari quan la situació també és irreversible (asistòlia controlada).  En canvi pot ser donant de teixits, si es compleixen determinats criteris, qualsevol pacient que mori en qualsevol centre hospitalari

 

HOSPITAL
Dimecres, 14 Octubre 2020