Amb la nova Unitat s’han guanyat espai i punts assistencials, s’han habilitat boxs individuals que permeten ingressar pacients en aïllament i s’han millorat també els fluxos de sortida de pacients dels quiròfans
Durant aquest estiu s’hauran invertit uns 925.000 euros en millores a l’Àrea Quirúrgica
Aquesta setmana s’ha posat en marxa la nova Unitat de Reanimació Postquirúrgica de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta ampliant així l’Àrea Quirúrgica, que ara ocupa tota la segona planta del centre. La nova Unitat, en la que s'hi han invertit uns 700.000 euros, disposa de boxs individuals preparats amb equipament mèdic d’última generació que permet atendre els pacients complexos o crítics que s’acabin d’operar.
La nova Unitat de Reanimació disposa de nou boxs individuals que faciliten l’aïllament del pacient si cal, com ara en el cas de pacients amb COVID-19. Aquest fet, a més, permet al centre guanyar flexibilitat i versatilitat si es tornés a produir una situació com la de la primavera passada, quan va ser necessari habilitar molts llits de crítics arran de la pandèmia. La nova Àrea també permet guanyar molt més espai i punts d’atenció, alhora que millora els circuits d’atenció dels pacients postquirúrgics; és a dir, l’obra ha permès millorar els fluxos de sortida dels pacients un cop operats.
Així, l’Àrea Quirúrgica, a banda dels quiròfans, té ara una zona per als pacients de cirurgia major ambulatòria, on fan tant la preparació prequirúrgica com la postquirúrgica, abans de marxar a casa d’alta. Disposa, doncs, d’una zona on es fa tota la preparació del pacient abans de ser operat (recepció del pacient i preparació prequirúrgica); una zona de despertar i reanimació postquirúrgica per als pacients que requereixin una estada inferior a les 6 hores en aquesta Àrea, i la nova zona, on s’ingressaran els pacients que requereixin una reanimació superior a les 6 hores (que són els crítics o els que hagin estat sotmesos a cirurgies d’alta complexitat).
Aquests treballs han tingut un cost d'uns 340.000 euros, a més d’una inversió de més de 360.000 euros en equipament. Els treballs s’han realitzat durant aquest estiu.
També s’ha aprofitat per dotar la nova zona de reanimació del programa informàtic d’història clínica informatitzada, que es va implantar a l’Àrea de Reanimació aquest mes de juliol passat. Consisteix en el registre de les dades del pacient, mitjançant un programa informàtic especialment dissenyat per a l’atenció del pacient més complex i també en situació crítica. La integració de la majoria de variables clíniques obtingudes a través del monitoratge continu del pacient es realitza de forma automàtica.
El programa permet el maneig protocol·litzat de les cures d’infermeria i el tractament estandarditzat per a cada tipus de cirurgia i individualitzat per al pacient. El funcionament de l'eina és fiable i transparent, de manera que ajuda a evitar errors i augmenta la seguretat en l’atenció als pacients.
Per altra banda, el centre també ha invertit més de 225.000 euros a fer altres obres de millora a l’Àrea Quirúrgica, com són les millores al magatzem i el canvi de les portes dels quiròfans d’urgències, que s’han substituït per portes automàtiques amb les quals es guanya seguretat.