Els hospitals Trueta i Santa Caterina ja han fet prop de 3.000 vídeoconsultes amb una nova eina desenvolupada durant la pandèmia

Vídeoconsulta de neurologia a l'Hospital Santa Caterina en diàleg amb la pacient

Es va començar a treballar per poder atendre les consultes externes a distància i evitar trasllats als centres hospitalaris

S’està desenvolupant des del Centre de Competències Funcionals de l’Institut Català de la Salut dins el programa SAP Argos i els centres gironins són els que estan més avançats pel que fa a la seva implantació

Més de 150 professionals dels hospitals Doctor Josep Trueta de Girona i Santa Caterina del Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt estan utilitzant de manera rutinària la nova eina de vídeoconsultes que va començar a desenvolupar el Centre de Competències Funcionals de l’Institut Català de la Salut (ICS) durant la pandèmia i que està previst que s’implanti a un total de 17 hospitals d’arreu de Catalunya, entre els quals els vuit de l’ICS. Aquest programa es va començar a desenvolupar en plena crisi del coronavirus davant de la necessitat de poder gestionar i atendre les consultes externes de forma no presencial.

Aquest eina té la particularitat que està integrada al sistema SAP Argos, és a dir, a l’estació clínica de treball dels professionals mèdics, de manera que compleix amb tots els requeriments de seguretat necessaris. Aquesta integració en facilita la seva utilització, i és molt intuïtiva.

A l’hora en que el pacient té programada una cita de vídeoconsulta, el professional envia un missatge de text (sms) codificat al mòbil de l’usuari, moment en què aquest entra a una sala d’espera virtual. És el professional el que decideix quan inicia la videotrucada, en funció dels pacients que té a la sala d’espera virtual, donant pas als pacients per iniciar la vídeoconsulta. El pacient es pot connectar amb el mòbil, mentre que el professional pot decidir connectar-se a través de l’ordinador (al lloc de treball o des de casa si està fent teletreball) o des del mòbil.

Fins a dia d’avui entre els hospitals Trueta i Santa Caterina s’han realitzat prop de 3.000 vídeoconsultes (1.324 al Trueta i 1.430 al Santa Caterina fins a 21 de juliol). A l’Hospital Trueta en aquest moment hi ha una cinquantena de facultatius que tenen el sistema habilitat per fer vídeoconsultes i un centenar al Santa Caterina.

Els hospitals Trueta (gestionat per l’Institut Català de la Salut) i Santa Caterina (gestionat per l’Institut d’Assistència Sanitària) són els centres que tenen més avançada la implantació de l’eina, que està en fase de millores a partir de les aportacions dels propis professionals. Així,a la darrera versió s’ha incorporat la possibilitat de compartir amb l’usuari la pantalla que visualitza el professional (i així,per exemple, poder mostrar el resultat de les proves que s’ha fet el pacient) i fer un xat entre el professional i el pacient. Tan mateix, s’està treballant perquè també el pacient es pugui connectar a través de l’ordinador (no només amb el mòbil) o una tauleta, que es pugui enviar informació, com ara documents de peticions d’analítiques perquè es puguin cursar a l’atenció primària, entre altres millores.

Paral·lelament s’està treballant amb la nova estació de treball clínica que ja portarà integrada aquesta nova eina de vídeoconsulta en format web i està previst que l’Hospital Trueta sigui l’hospital pilot en la implantació d’aquesta plataforma a partir de l’octubre.

Vídeoconsulta de neurologia a l'Hospital Santa Caterina en diàleg amb la pacient  Detall del missatge de text que rep el pacient al seu mòbil per connectar-s'hi

Vídeoconsulta de neurologia a l'Hospital Santa Caterina en diàleg amb la pacient

El Dr. Lluís Ramió explica en aquests vídeos quines són els avantatges de la vídeo consulta (1), què permet (2), com es valora i quin és el seu futur (3). Judit, la pacient explica la seva experiència (4)

 

HOSPITAL
Divendres, 14 Agost 2020

Tags: