El trasllat a HIPRA de part del procés de les proves diagnòstiques del coronavirus permet augmentar el nombre de mostres analitzades per dia i reduir el temps de resposta

Equipament als laboratoris d'Hipra

En el Laboratori Clínic de l’ICS Girona es podien processar unes 150 mostres al dia i ara es pot donar cobertura a totes les necessitats de la Regió Sanitària Girona, d’entre 300 i 400 mostres al dia, amb la possibilitat de creixement en funció de la demanda

El divendres 27 de març es va començar a treballar en els nous espais cedits per la multinacional farmacèutica veterinària

Gran part del processament de les mostres per PCR dels pacients i professionals sanitaris de la Regió Sanitària Girona ja es fan, des de divendres 27 de març, a les instal·lacions que la multinacional farmacèutica veterinària HIPRA, amb seu a Amer, ha cedit temporalment a l’Institut Català de la Salut.

El trasllat de gran part del processament analític a aquestes instal·lacions ha permès millorar el temps de resposta, és a dir, reduir el temps de l’obtenció del resultats que determinen si hi ha o no presència de SARS-CoV-2. La propagació del coronavirus entre la població, i per tant, l’increment constant pel que fa al nombre de mostres a processar, repercutia en un endarreriment dels resultats. Amb el canvi d’instal·lacions, s’augmenta la capacitat de processament ja que es poden analitzar entre 300 i 400 mostres al dia, és a dir, el doble que fins ara, i amb la possibilitat d’augmentar notablement. Amb aquesta millora resolutiva es poden processar totes les PCR de la Regió Sanitària (dels hospitals Trueta, Santa Caterina, Palamós, Figueres, Olot i Campdevànol –Blanes i Calella deriven a Barcelona-, d’altres hospitals i centres de salut complementaris i també de tota l’atenció primària) amb un temps d’espera raonable.

Aquesta reducció en el temps de resposta és molt important per a la reincorporació de professionals sospitosos a la feina: mentre un treballador és sospitós s’ha de fer una PCR per comprovar si té Covid19 o no. En cas que sigui positiu ha de romandre aïllat a casa seva, seguint les indicacions de qualsevol persona positiva, mentre que si és negatiu es pot reincorporar al seu lloc de treball un cop estigui recuperat de la seva patologia.

Trasllat d’equipament i professionals

Per dur a terme aquesta nova tasca, s’han traslladat als laboratoris d’HIPRA, amb prop de 700 m2 dotats de l'última tecnologia en diagnòstic per PCR, alguns equipaments de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI), que també ha destinat professionals voluntaris, tant del seu Laboratori de Diagnòstic Genètic (LDG) com d’altres grups de recerca, per garantir que hi hagi prou personal, que s’encarreguen del processament de les mostres conjuntament amb un facultatiu especialista en biologia molecular de l’Institut Català de la Salut i el suport d’alguns tècnics d’HIPRA. També s’ha ofert personal voluntari de la Universitat de Girona (UdG) i de les startups gironines GoodGut i Microbial. A més, HIPRA s’encarrega del suport logístic al transport de les mostres, i per això ha organitzat un servei de transport pel trasllat periòdic de mostres inactivades des del Laboratori Clínic Territorial ICS Girona, situat al Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt, a les seves instal·lacions a Amer.

El processament de les mostres

El processament de les mostres pel mètode de PCR que permet determinar la presència del SARS-CoV-2, passa per la realització de tres passos: la inactivació de la mostra, l’extracció de l’àcid nucleic i la seva amplificació per ser detectat.

Quan les mostres arriben al Laboratori Clínic Territorial de l’ICS Girona, provinents de tots els centres de salut de la Regió Sanitària Girona, es procedeix a fer la inactivació del virus, és a dir, fer que el virus deixi de ser infecciós. Aquest procés es fa íntegrament en aquest Laboratori de l’ICS, que disposa d’una zona de biocontenció amb un espai de pressió negativa. Actualment participen en aquest procés un equip mixt de personal del Laboratori Territorial de Girona i de l’IDIBGI, però aquesta feina serà assumida íntegrament pel Laboratori Territorial amb la incorporació de més personal.

Un cop fet aquest primer procés, a HIPRA es fa l’extracció del material genètic del virus, l’RNA (àcid ribonucleic). El tercer pas és la detecció d’aquestes molècules mitjançant la seva amplificació. Per això, la mostra es col·loca en un analitzador, que si detecta el RNA del virus provoca una reacció en cadena de “copiat”, que fa que a cada determinat període s’incrementi la quantitat d’aquesta molècula. Al cap d’una hora i mitja copiant-se, la quantitat d’RNA és prou gran com per poder determinar amb fiabilitat la presència del coronavirus SARS-CoV-2 a la mostra.

Amb la posada en joc dels laboratoris d’HIPRA, el procés d’inactivació es continua fent als laboratoris de l’ICS al Parc Hospitalari Martí i Julià, on també es continuaran processant el 25% de les mostres.

HIPRA desenvolupa i comercialitza vacunes per a animals, alhora que proporciona serveis per a la prevenció i control de diverses malalties animals en explotacions ramaderes. Per al diagnòstic d'aquestes malalties, compta amb l'última tecnologia en anàlisi per PCR. Les mostres són tractades d'acord amb els protocols internacionals i amb les més estrictes mesures de seguretat de bioseguretat i biocontenció.

Des de l’Institut Català de la Salut a Girona es vol agrair la predisposició i acompanyament tecnològic que ha rebut en tot moment d’ HIPRA, que a banda de cedir desinteressadament els seus espais, equipaments i professionals per fer front a la pandèmia, també ha fet una important donació de material de protecció individual per als professionals de l’Hospital universitari de Girona Dr. Josep Trueta, el Santa Caterina de Salt i l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa.

Fotografies sobre la part del processament es comtinua fent al Laboratori Clínic ICS Girona

Professional treballant al Laboratori Clínic ICS Girona Part del processament es continua fent al Laboratori Clínic ICS Girona

 

Fotografies dels Laboratoris d'Hipra a Amer on es fa la major part de processament

Processat de mostres al laboratori d'Hipra  Procés d'amplificació als laboratoris d'Hipra  

HOSPITAL
Dimecres, 8 Abril 2020

Tags: