El Trueta comença a implantar vàlvules aòrtiques transcatèter per tractar sense cirurgia pacients amb estenosi aòrtica

Durant el procediment d'implant de la TAVI a la sala d'hemodinàmia.

La implantació valvular aòrtica transcatèter és el procediment més indicat per a pacients d’edat avançada que pateixen una estenosi aòrtica greu i que tenen un risc quirúrgic alt o contraindicació quirúrgica

Aquesta setmana el Trueta ha implantat les dues primeres vàlvules a dues pacients de 87 i 85 anys, que evolucionen favorablement

Aquesta setmana l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta ha implantat les dues primeres vàlvules aòrtiques transcatèter, transcatheter aortic valve implantation (TAVI) a dues pacients que patien una estenosi aòrtica greu; és a dir, una obstrucció de la vàlvula aòrtica que impedeix la sortida de la sang del cor. Aquesta malaltia provoca als pacients una sensació progressiva de cansament, dolor al pit i marejos. Normalment aquestes vàlvules s’implanten a persones d’edat avançada o que presenten altres circumstàncies a causa de les quals no són candidates a una cirurgia oberta cardíaca o una d’alt risc. La implantació d’una vàlvula aòrtica transcatèter és la millor alternativa per a aquest tipus de pacients.

Les dues primeres vàlvules implantades dimarts al Trueta han estat a una pacient de 87 anys i una altra de 85 anys, les quals evolucionen favorablement i avui mateix rebran l’alta. Fins a dia d’avui, els pacients que requerien la TAVI havien de ser derivats a l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona. Així doncs, el Trueta és el primer hospital de fora de l’àrea metropolitana de Barcelona que està autoritzat pel Servei Català de la Salut per dur a terme aquest procediment. S’estima que a l’Hospital Trueta es faran unes 50 TAVI cada any, que aniran a càrrec tant de professionals del Servei de Cardiologia com de Cirurgia Cardíaca.

Les intervencions d’aquesta setmana han estat realitzades per l’equip d’Hemodinàmica a la sala d’intervencionisme cardiovascular. Consisteixen en la introducció de la pròtesi valvular aòrtica des de l’artèria femoral. La pròtesi s’introdueix plegada i, mitjançant un catèter, es porta fins la sortida del cor, on es desplega sobre la vàlvula que està obstruïda, que comença a funcionar ja des del primer moment. Tot això es fa sota control radiològic, i sense cirurgia. Aquesta tècnica permet restablir la circulació normal de sortida de la sang i millora la situació clínica dels pacients.

En cas que no s’hi pogués accedir per l’artèria femoral, que és la via més freqüent, el procediment anirà a càrrec de l’equip de cirurgians cardíacs, a la sala quirúrgica.

Aquest tipus de procediments només es poden realitzar en hospitals que disposin d’una sala d’hemodinàmica equipada amb tecnologia avançada i, sobretot, de professionals especialitats en cirurgia cardíaca i un servei complet de cardiologia (professionals clínics, especialistes en el maneig del pacient cardiològic crític, ecografistes, professionals d’electrofisiologia, hemodinàmica i infermeria especialitzada), a més d’altres especialistes de cirurgia vascular, anestèsia, medicina intensiva, medicina interna, radiologia i infermeria quirúrgica, dels quals disposa l’Hospital.

L’aposta del Trueta per l’intervencionisme

La TAVI al Trueta és un pas més en la potenciació de l’intervencionisme que està duent a terme el centre en el darrers anys, tant pel que fa a l’intervencionisme cardíac (potenciació de l’hemodinàmica terapèutica, procediments terapèutics relacionats amb arrítmies i ara, TAVI), intervencionisme vascular (procediment d’aorta abdominal, aorta toràcica, artèria caròtida, etc.) i neurointervencionisme (realització d’arteriografies i trombectomies mecàniques). Aquesta aposta per l’intervencionisme ha comportat una inversió en equipament i, sobretot, la formació d’especialistes per a la realització d’aquests procediments.

Amb aquest pas, el Trueta ha acabat de consolidar els serveis assistencials que donen cobertura a l’àrea del cor –cardiologia i cirurgia cardíaca-, els quals ofereixen avui dia de manera col·laborativa una carta de serveis completa, terciària i de referència, de manera que els ciutadans de la Regió Sanitària de Girona puguin ser tractats íntegrament a la demarcació per qualsevol tipus de patologia cardíaca, excepte els trasplantaments de cor i determinades intervencions cardíaques de molta complexitat

 

 

 

Un moment de la intervenció durant la qual es va implantar una TAVI a una pacient   Un moment de la intervenció durant la qual es va implantar una TAVI a una pacient

HOSPITAL
Divendres, 21 Febrer 2020

Tags: