Un equip de sis cirurgians coordinats des del Trueta presta servei als hospitals comarcals Santa Caterina del Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt, Figueres, Palamós i Olot
Amb la intenció de millorar l’atenció relacionada a la cirurgia plàstica de la Regió Sanitària s’ha consolidat el model com a Servei Territorial de Cirurgia Plàstica i Reparadora de Girona, oferint una assistència millor i més equitativa per a la ciutadania de la demarcació que el que es feia fins al moment. El nucli central del model es basa en la integració dels sis cirurgians que treballaven als diferents centres (al Trueta i al Santa Caterina) com un sol equip, de manera centralitzada des de l’hospital de Girona però oferint assistència als hospitals comarcals des dels seus propis centres. És a dir, l’equip de cirurgians plàstics es desplacen als hospitals comarcals on operen als pacients que els correspon per zona d’influència i nivell patològic i els fan el seguiment ambulatori. No és el pacient el que es desplaça, sinó que és el cirurgià que visita i opera el pacient al mateix comarcal. Els casos de més complexitat es continuen derivant a l’hospital Trueta. Actualment el Servei Territorial dona cobertura als hospitals Santa Caterina, Figueres, Palamós i Olot.
Aquesta organització permet garantir l’expertesa dels professionals, millorar el treball en equip i donar una atenció assistencial de qualitat. Requereix que els hospitals comarcals aportin recursos humans (professionals d’anestèsia, d’infermeria...), materials (quiròfans consultes, instrumental...), i col·laborin en la gestió el servei per garantir la continuïtat assistencial.
La major part de l’activitat que realitza el Servei de Cirurgia Plàstica i Reparadora està relacionada amb la patologia traumàtica i l’oncològica (reconstrucció de mama, càncer de pell,...), però també operen úlceres, ferides complexes, oncologia de cap i coll, cremats, tumors de parts toves (sarcomes), entre d’altres.
Una especialitat en evolució
Els nous coneixements de l’anatomia humana i de la vascularització de la pell, dels músculs i d’altres estructures, han fet revolucionar les noves opcions reparadores. A més, la introducció de les tècniques microquirúrgiques, l’evolució dels implants, la reconstrucció d’imatges en 3D, les cèl·lules mares,... han contribuït a l’evolució de l’especialitat.
Les reconstruccions immediates postmastectomia
Un clar exemple és la cirurgia reconstructora de mama. Així, el percentatge de reconstrucció immediata post mastectomia al Trueta, on s’operen els casos de més complexitat, arriba actualment al 70%, mentre que als comarcals aquest índex és de quasi el 90%.
Cal destacar que a l’any 2010 es van començar a implantar tècniques de microcirurgia, i que a partir del 2016 el Servei va fer un salt qualitatiu molt important gràcies a la incorporació d’altres tècniques d’alt nivell. En el cas de les reconstruccions de mama, aquestes tècniques permeten restaurar de forma normal el pit, amb l’aspecte i la mida prèvia a la cirurgia oncològica.
La microcirurgia permet la reconstrucció del pit amb teixit de la mateixa pacient, amb tècniques avançades les quals, en part, eviten l’ús d’implants mamaris. Aquests procediments es realitzen al mateix quiròfan després de l’extirpació, mitjançant tècniques de dissecció microquirúrgiques que permeten conservar els músculs, cosa que evita debilitats i problemes posteriors. Un cop extret el teixit es porta fins al tòrax, on s’uneix a les artèries i venes amb tècniques microscòpiques per tal que un cop implantat obtingui un reg sanguini propi. Això permet remodelar la mama amb un teixit que pel seu color, tacte i comportament és molt semblant al que s’ha extret en la mastectomia. També hi ha la tècnica del dorsal ampla més lipofelling, tècniques amb resultats també excel·lents. Hi ha altres tècniques més clàssiques d’expansió i pròtesis, que en casos indicats segueixen essent la millor opció.
A banda d’aquestes intervencions de reconstrucció mamària el Servei de Cirurgia Plàstica i Reparadora del Trueta també intervé sovint amb microcirurgia casos de grans lesions traumàtiques i també per contrarestar defectes produïts per intervencions oncològiques greus a qualsevol part del cos. La precisió d’aquest procés quirúrgic guiat per microscopi és tan alta que permet una millor recuperació del pacient, la reducció de les estades hospitalàries i l’acceleració del procés de regeneració de les zones afectades, ja sigui per un accident o per l’extirpació d’un tumor.
S’estima, que el Servei Territorial de Cirurgia Plàstica i Reparadora de Girona realitzarà unes 1.500 operacions a l’any. Aquest és la tercera especialitat que desplega un model assistencial El model d’aquest nou Servei Territorial és el mateix que segueixen la Unitat d’Endocrinologia i Nutrició territorial Girona o el Servei d’Oncologia (ICO) que funcionen des de fa anys, és a dir, serveis que es gestionen des del Trueta però que també es presta l’activitat des dels comarcals.