La Unitat de Malaltia Inflamatòria Intestinal del Trueta rep la certificació d’excel•lència en l’atenció als seus pacients

Foto de grup a l'acte de lliurament de la certificació  d’excel·lència per l’atenció i el servei que presta als pacients amb malaltia inflamatòria intestinal

Cada any atén més de 1.000 afectats per la malaltia de tota la demarcació

La Unitat de Malaltia Inflamatòria Intestinal de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta ha rebut la certificació d’excel·lència per l’atenció i el servei que presta als pacients amb malaltia inflamatòria intestinal. Es tracta del màxim reconeixement que lliura el Grup Espanyol de Treball en Malalties de Crohn i Colitis Ulcerosa (GETECCU), que reconeix la qualitat assistencial i investigadora de la Unitat i que situa el Trueta com a hospital de referència a la Regió Sanitària de Girona en aquest camp.

L’auditoria ha estat realitzada per Bureau Veritas, segons la certificació  GETECCU, que analitza 53 paràmetres de funcionament de la Unitat i la qualitat de l’assistència que presta, tant des de l’òptica mèdica com quirúrgica.  La Unitat de Malaltia Inflamatòria Intestinal del Trueta es va posar en marxa el 2012 i atén cada any més d’un miler de pacients, amb un equip multidisciplinari format per professionals de medicina digestiva, infermeria, cirurgia i radiologia.

Uns 3.500 afectats a la demarcació de Girona

Les malalties inflamatòries intestinals (MII), la malaltia de Crohn i la colitis ulcerosa, són malalties cròniques del tub digestiu que causen brots inflamatoris i que requereixen de tractaments mèdics molt especialitzats. El seu origen és desconegut, però sabem que hi té a veure un desequilibri entre la flora intestinal i el sistema immunitari que dona com a resultat una resposta inflamatòria descontrolada als budells.  L’objectiu del tractament és evitar els brots fins allà on sigui possible i, en cas que apareguin, mantenir-los sota control i escurçar-ne el temps d’activitat. Sovint s’ha de recórrer a la cirurgia, malgrat que mai és la solució definitiva.

Les MII es diagnostiquen principalment en gent jove, sobretot als països industrialitzats, i també són més freqüents en àrees urbanes respecte de les rurals. S’estima que a la demarcació de Girona hi ha entre 3.000 i 4.000 pacients d’MII. Més d’un miler són atesos a la Unitat de Malaltia Inflamatòria Intestinal del Trueta, que atén pacients del Gironès, el Pla de l’Estany i la Selva Interior (les àrees bàsiques de salut que tenen l’Hospital Trueta i el Santa Caterina com a centres de referència), a més dels casos més complexos de la Regió Sanitària Girona. 

La malaltia de Crohn pot afectar des de l’anus fins a la boca, sent més freqüent l’afectació de la zona final del budell prim, mentre que la colitis ulcerosa afecta el budell gros. Produeixen símptomes que van des de diarrees incontrolables, sang a les femtes, dolor abdominal, pèrdua de pes i febre. També poden associar-se amb malalties immunològiques de fora dels budells, com ara inflamacions de les articulacions, dels ulls o de la pell. Aquests símptomes, en general,  poden ser molt invalidants i impactar en gran manera en la vida quotidiana dels pacients.

Moment d'entrega de la certificació  taula de representants a l'acte de certificació

D'esquerra a dreta, el Dr. Aldeguer, la Dra. Padura i el Dr. Busquets  Alexandra Pou, pacient de la Unitat de Malaltia Inflamatòria Intestinal

D'esquerra a dreta, Dra. Padura, Dr. Busquets i la Sra. Chavero  Asssitents a l'acte de certificació

HOSPITAL
Dilluns, 11 Novembre 2019

Tags: