El Trueta commemorarà dilluns 28 d’octubre el Dia Mundial de l'Ictus fent ecografies de Doppler als usuaris que ho vulguin

La Dra. Yolanda Silva fent una ecografia doppler a un usuari al vestíbul de l'hospital

Durant el mateix dia, enguany també s’han organitzat tallers de ioga, d’origami, de disfàgia i del mètode Ronney Gardiner per a pacients que han patit un ictus, a més d’una conferència sobre la música com a eina terapèutica

L’organització recomana a les persones interessades a fer-se ecografies de Doppler i/o a participar en els tallers que demanin hora,  trucant al telèfon 972 940 262. Poden fer-ho, des d'avui dimarts 22 i fins al divendres 25 d’octubre, entre les 9 h i les 12 h

Per vuitè any consecutiu, l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta participarà activament en el Dia Mundial de l’Ictus, que se celebra amb l'objectiu de donar a conèixer la importància de les tasques preventives de l’ictus, d’aprendre a identificar-ne els senyals d'avís i de saber com actuar per evitar-lo.

Ho farà el dilluns 28 d’octubre, de 9 a 13 h, al vestíbul del centre hospitalari, on els professionals de la Unitat d’Ictus del Servei de Neurologia de l’Hospital Dr. Josep Trueta informaran sobre la malaltia i realitzaran ecografies de Doppler per comprovar l’estat de les artèries de tothom qui hi estigui interessat, ja que el resultat d’aquesta prova pot indicar un factor que predisposi a patir la malaltia.

Les persones interessades a fer-se les proves han de demanar hora per tal d’evitar les esperes, trucant al 972 940 262 a partir d'avui, dimarts 22 d’octubre, i fins al divendres 25, entre les 9 h i les 12 h. S’habilitaran dos aparells d’ecografia de Doppler al vestíbul per fer la prova, que dura uns deu minuts, a dues persones alhora. Si no han demanat hora també seran ateses, però en aquest cas l’espera pot ser més llarga. 

A part d’aquesta activitat, professionals d’infermeria del servei també mesuraran la pressió arterial i la glucèmia de qui ho vulgui. A més d’aquests controls, per tal de prevenir l’aparició dels infarts cerebrals, els especialistes també faran recomanacions de mesures preventives, com són fer exercici físic moderat, mantenir una dieta sana i equilibrada baixa en sal i greixos, i evitar de fumar.

A més, aquest any, la Unitat d’Ictus de l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta en col·laboració amb l’Associació d’Ictus de Girona i l’Hospital Sociosanitari Mutuam Girona organitzaran, el mateix dia 28 de novembre al matí, tallers de ioga, d’origami, de disfàgia i del mètode Ronney Gardiner per a pacients que han patit un ictus. Donat que les places són limitades, recomanem que també es demani hora al mateix telèfon 972 940 262 i horari (de les 9 h a les 12 h).

Les activitats del matí finalitzaran amb una conferència a càrrec de Samira González, fisioterapeuta de l’Hospital Sociosanitari Mutuam Girona, “La Música com a eina terapèutica: el ritme per al cos i les cançons per al llenguatge. Experiències d'una Unitat Neurològica Integral".

 

Totes aquestes activitats es faran sense que interfereixin en la realització de les proves de Doppler. També volem animar la població a inscriure’s a la  I Cursa solidària per l’ictus que s’organitza el dia 10 de novembre. Poden inscriure-s’hi i trobaran més informació a www.icsgirona.cat/correperlictus.

 

L’ictus, segona causa de mort i primera d’invalidesa

Es calcula que una de cada sis persones patirà un ictus al llarg de la seva vida. Cada any, 1.700 gironins pateixen un infart cerebral, i només el 50 % arriben a l’Hospital dins les primeres sis hores des de l’inici de l’afectació. Els signes que ens han de fer pensar en un probable ictus i demanar ajuda sanitària immediatament (trucant al 061) són la pèrdua de força o de sensibilitat de manera sobtada a la cara, un braç i/o una cama d’un costat del cos; la pèrdua sobtada de visió d’un ull; la dificultat per parlar o entendre, i un intens i sobtat mal de cap.

Segons dades de l’Organització Mundial de la Salut, la malaltia cerebrovascular representa la segona causa de mort i la primera d’invalidesa en els adults dels països occidentals. A l’Estat espanyol és la primera causa de mortalitat entre les dones i representa el principal motiu d’incapacitat, ja que la majoria de pacients pateix seqüeles que, en el 40 % dels casos, els inhabiliten per fer les seves activitats quotidianes. Cal tenir present que un de cada sis ictus ocorren en persones joves. Des dels punts de vista sanitari i econòmic, l’ictus és una afectació de primera magnitud. Representa el 70 % del total d’ingressos de caràcter neurològic i suposa al voltant d’un 5 % de la despesa sanitària. No obstant això, hi ha dades esperançadores, ja que en els darrers anys la mortalitat ha disminuït gràcies als treballs de prevenció i detecció precoç, així com a les millores en l'atenció hospitalària als pacients en les unitats d'ictus i al desenvolupament de tractaments aplicats durant les primeres hores, com la trombòlisi i els nous procediments d'extracció de trombes.

L’Hospital Trueta és el centre de referència pel que fa al tractament de l'ictus a la Regió Sanitària Girona. El Servei de Neurologia atén més de 1.300 ictus cada any, dels quals necessiten ingressar a la Unitat d’Ictus més de 600 pacients. Un 70 % d’aquests pacients són autònoms al cap de tres mesos. Els fàrmacs recanalitzadors són els que han mostrat ser més eficaços en el tractament de l’infart cerebral en les primeres hores, i a l'Hospital Trueta s'administren de forma habitual. Aquest tractament consisteix en l’intent de dissolució o extracció del trombe que ha clos l’artèria i que dificulta la correcta circulació cerebral. El tractament es pot realitzar als pacients en qui no té contraindicació i que arriben als centres hospitalaris dins primeres 3 – 6 hores següents a l’inici dels símptomes de l’ictus; en casos seleccionats, fins a les 9-24 hores posteriors. El subministrament d’aquest tractament permet que en el 51 % dels casos els pacients siguin asimptomàtics al cap de 3 mesos d’haver patit l’infart cerebral. És molt important insistir que, com més aviat aconsegueixi arribar el pacient a l'Hospital, més gran és la probabilitat que pugui ser tractat i que pugui recuperar-se.

 

 

HOSPITAL
Dimarts, 22 Octubre 2019