El Trueta fa per primer cop a Girona un allargament de cama amb un clau magnètic implantat al fèmur de la pacient

una pacient fa servir l'aparell guiat per control remot per allargar la cama

A tota Catalunya s’ha practicat una desena de vegades. Un sistema guiat per imans allarga l’os un mil·límetre cada dia, amb només sis minuts d’exposició

El Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatològica de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta ha dut a terme per primer cop a la demarcació de Girona un allargament de cama amb un clau endomedul·lar magnètic. Es tracta d’un innovador sistema que fins ara només s’ha practicat en una desena d’ocasions en altres hospitals catalans i que consisteix en implantar un clau a l’os que es vol allargar (normalment fèmurs, tíbies i húmers). Un cop feta la cirurgia, el propi pacient a través d’un petit aparell guiat per control remot es practica unes breus sessions d’aplicació, totalment indolores, que mouen la rosca del clau implantat i l’allarguen al ritme programat per l’equip de cirurgians.

En el cas del Trueta aquesta intervenció pionera, que s’ha dut a terme gràcies a la recent incorporació del Dr. Diego Gutiérrez, especialista en cirurgia ortopèdica infantil i al Dr. Víctor Apraez, s’ha practicat a una pacient de 20 anys que tenia una deformitat congènita per la qual tenia una cama tres centímetres més curta que l’altra. Això l’ha obligada a caminar coixa fins ara, fet que també li ha desequilibrat la pelvis i li ha impedit practicar activitats esportives amb normalitat. L’equip de cirurgians li ha implantat aquest clau al fèmur de la cama més curta i ara la pròpia pacient, amb l’aparell magnètic, s’allarga l’os un mil·límetre al dia, de manera que en només un mes haurà guanyat els tres centímetres que li permetran una postura corporal idònia. L’efecte d’aquest sistema sobre el fèmur és imperceptible per la jove, que només se l’ha d’aplicar durant dos minuts tres cops al dia.

Una tècnica molt més segura

Fins ara l’únic sistema d’allargament d’ossos era a través de fixadors externs, que tot i ser també molt efectius exposaven el pacient a més risc de complicacions i d’infeccions externes, a més de requerir un temps de tractament molt més llarg. El sistema de clau magnètic presenta molts avantatges sobre els fixadors externs: és molt menys invasiu, augmenta la seguretat del pacient perquè es redueix el risc d’infeccions, redueix les cicatrius, evita la cirurgia d’extracció dels fixadors i disminueix el temps necessari per allargar l’os.

Els responsables del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatològica de l’Hospital Dr. Josep Trueta calculen que cada any faran dues o tres intervencions amb claus endomedul·lars magnètics, en els casos més indicats per fractures o defectes ossis.

El Dr Gutiérrez, especialista en cirurgia ortopèdica infantil, amb la pacient  Tres sessions de 2 minuts cadascuna seran suficients per guanyar 3 centímetres en un mes

HOSPITAL
Dilluns, 29 Juliol 2019

Tags: