El projecte de l’Imagenoma de l’Envelliment dona per tancada la seva primera fase, de reclutament i recollida de dades, a partir de l’estudi exhaustiu dels 1.030 voluntaris participants. L’anàlisi de la informació permetrà obtenir més de 10 milions de dades amb l’objectiu d’identificar els patrons de l’envelliment.
A la presentació del projecte que s’ha dut a terme aquest matí han participat el Sr. Àngel Font, director corporatiu de Recerca i Estratègia de la Fundació Bancària “la Caixa”; el Sr. Jaume Masana, director territorial de CaixaBank a Catalunya; el doctor Jordi Barretina, director de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI), i els investigadors del Grup de Recerca en Imatge Mèdica de l’IDIBGI, el doctor Josep Puig, investigador principal de l’Imagenoma de l’Envelliment, i el doctor Salvador Pedraza, cap del Grup i coinvestigador del projecte. Tots ells han destacat la importància d’aquesta iniciativa, una de les més completes en l’àmbit internacional, i la recollida massiva de dades, que han de permetre determinar diferents patrons o maneres d’envellir. En definitiva, s’espera que generi un coneixement que hauria d’ajudar a posar el focus de l’atenció sanitària de la gent gran en aquells aspectes de salut més rellevants, el que podria facilitar la presa de decisions per centrar la despesa sanitària en els aspectes més convenients per a la població.
Una recollida de dades massiva
Aquestes dades s’han obtingut a partir d’un estudi exhaustiu als 1.030 voluntaris participants centrat en l’obtenció d’imatge corporal integral mitjançant ressonància magnètica, però també de dades antropomètriques, biològiques, etc., com ara el pes, l’alçada, la pressió arterial, la dieta i el grau d’activitat física, un electrocardiograma, una ecografia de l’artèria caròtida, una analítica de sang, orina i microbiota intestinal, a més de la realització de diversos tests neuropsicològics.
Aquests voluntaris de les comarques gironines han estat escollits a partir de dos estudis poblacionals, el SHARE i el MARK (aquest darrer estudi també contemplava criteris cardiovasculars).
El doctor Barretina ha declarat que “Girona és una zona ideal per desenvolupar aquest tipus d’estudi, ja que gaudim d’una de les esperances de vida més llargues del món. A més, l’IDIBGI i els seus investigadors, provinents d’àrees clarament diferenciades, permeten un abordatge multidisciplinari molt útil per a un estudi d’aquestes característiques”.
Per la seva banda, el doctor Josep Puig, radiòleg de l’lnstitut de Diagnòstic per la Imatge (IDI), investigador de l’IDIBGI i líder del projecte, ha destacat la ressonància magnètica com una eina ideal per a l’estudi de les diferents parts de l’organisme (cervell, columna vertebral, cor, abdomen, grans vasos com l’aorta, teixit gras i grups musculars) a partir de centenars d’imatges. “A l’estudi de ressonància magnètica que hi hem aplicat no hi hagut la necessitat d’injectar cap medi de contrast, no té efectes secundaris i permet un estudi global, integral i holístic de l’organisme, des del punt de vista estructural, funcional i metabòlic”, afirma.
Col·laboració publicoprivada
La complexitat d’aquest projecte ha fet necessària una xarxa de col·laboradors, entitats i empreses per garantir-ne l’èxit. Amb una inversió superior al milió d’euros en recerca a les comarques gironines, el projecte no hagués estat possible sense aquesta col·laboració publicoprivada. Així, l’IDIBGI ha rebut finançament de fons d’ajuts públics del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, la cessió d’un equip de ressonància magnètica mòbil i un equip d’ultrasons per part de Canon Medical Systems, fons d’empreses com ara Olea
Medical, donacions d’institucions privades com l’Obra Social “la Caixa” i la cessió d’espais per part de l’EUSES. En la investigació prenen part professionals de l’IDIBGI, de l’IDI i de l’Institut Català de la Salut (ICS).
L’IDIBGI, que té els seus orígens en la Fundació Privada Doctor Josep Trueta, es va crear el juliol de 2005 amb la finalitat de promoure, desenvolupar, gestionar i difondre la recerca biomèdica en l’àmbit de les comarques de Girona. Amb aquest objectiu, aglutina grups de recerca de l’Hospital Universitari Doctor Josep Trueta, l’Institut d’Assistència Sanitària, la Universitat de Girona, l’Institut de Diagnòstic per la Imatge, l’Institut Català d’Oncologia i l’Institut Català de la Salut a Girona.