Des que es va fer la primera operació amb el Da Vinci, el 10 d’abril de 2018, s’han dut a terme 138 intervencions quirúrgiques amb aquest abordatge
Actualment s’utilitza sobretot per a càncers ginecològics, urològics, colorectals, de fetge i de pàncrees, per a cirurgia transoral i per a cirurgia bariàtrica
El 10 d’abril de 2018 es feia la primera operació amb cirurgia robòtica a l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta. Dos especialistes en urologia van ser els primers a operar amb el Da Vinci al Trueta, principalment càncers de pròstata i cirurgia conservadora del ronyó. S’hi van afegir, durant les següents setmanes, dos ginecòlegs per operar càncers uterins i ovàrics i dos cirurgians per operar tumors de còlon i recte. Uns mesos més tard els otorrinolaringòlegs van iniciar-se amb la cirurgia transoral (que consisteix a treure els tumors a través de la cavitat oral) i, ja més recentment, s’ha començat a fer la cirurgia de l’obesitat mòrbida i la cirurgia oncològica de fetge i pàncrees. Avui dia, un any després, ja són 14 els professionals que operen amb robòtica, s’han fet 138 intervencions quirúrgiques i s’ha obert el ventall de tipus d’operacions que es fan amb aquest abordatge.
“L’adaptació ha sigut bona i ràpida” explica Nicolau Carrasco, uròleg i coordinador de l’Àrea Quirúrgica. “Malgrat que no tenim encara les dades dels estudis dels resultats que s’estan fent, tenim clar que el Da Vinci ens ha permès operar casos de més complexitat i casos que, per via laparoscòpica, haurien sigut molt complicats”. Un exemple de les millores de la cirurgia robòtica, el trobem amb la cirurgia transoral, un tipus d’abordatge quirúrgic en què el Trueta és capdavanter a Catalunya. En aquest sentit, els otorrinolaringòlegs del centre van tenir clar que el Da Vinci podia comportar avantatges en les operacions en què s’intenta treure el tumor per la boca, una via que comporta limitacions donat que es tracta d’un camp quirúrgic petit. El robot podia facilitar-los l’accés i abordar lesions de mida més gran, cosa que no hauria estat possible sense la robòtica. Així, els otorrinolaringòlegs van començar a operar amb el Da Vinci el mes d’octubre.
El metge adjunt al servei d’Otorrinolaringologia, Marc Tobed, explica que la cirurgia robòtica “ens obre un escenari molt interessant: fer servir els orificis naturals (la boca) com a porta d’entrada cap a territoris profunds, el coll profund, on fins ara havíem de fer abordatges externs”. Això és gràcies al fet que “el robot ens permet treballar, operar, visualitzar tumors i lesions des d’uns angles que eren inimaginables (corbs, de molts graus...)”, explica el seu col·lega Toni Borés, que afegeix que el Da Vinci “ens permet arribar a zones que abans veiem però que no podíem extirpar perquè no teníem instruments que ens permetessin fer aquestes exèresis”. Així, “la robòtica ens pot suposar una porta d’entrada cap a aquest coll: estructures ganglionars, estructures vasculars, la glàndula tiroide... són objectius als quals podem accedir d’una manera molt més fàcil per dins la boca, una quimera que abans era pràcticament i tècnicament impossible”, assenyala Tobed.
Borés explica que el robot “ens permet una visió en 3D amb profunditat, com si tu et fessis petit, entressis a la boca del pacient i poguessis operar des de dins”. “Ens permet estar menys estona operant, disminuir el temps quirúrgic, les comorbiditats associades a aquestes cirurgies, l’estada hospitalària i les complicacions, com el sagnat i les infeccions postoperatòries”, afegeix.
Més recentment han entrat en el programa de cirurgia robòtica amb el Da Vinci els cirurgians de la Unitat Esofagogàstrica, que s’han iniciat amb les cirurgies d’obesitat mòrbida o cirurgia bariàtrica. El cirurgià Marcel Pujadas explica que “vam començar a fer cirurgia de l’obesitat amb el Da Vinci fa un parell de mesos i portem cinc cirurgies fetes. La cirurgia s’ha anat alleugerint a mesura que han agafat pràctica”. Aquests cinc casos han estat suficients per comprovar els avantatges de la cirurgia robòtica enfront de la laparoscòpica: “primer, la visió extraordinàriament bona que dona el robot: és com si estiguessis pràcticament dins d’on estàs treballant; segon, la càmera la tens tu i la maniobres com vols. I tercer, la capacitat de moviment que té el robot no la tenim nosaltres els cirurgians, amb els nostres canells ni amb les pinces que utilitzem amb la laparoscòpia, ja que ens permet fer una volta de 360 graus”.
Els últims cirurgians a incorporar la robòtica en les seves operacions han estat els de la Unitat Hepatobiliar i Pancreàtica, que fins ara han realitzat quatre operacions, una resecció de pàncrees i una d’hepàtica, a més de dos colecistectomies, i estan convençuts que aquest abordatge quirúrgic els aportarà millores envers la cirurgia laparoscòpica. ”De moment, l’experiència és bona tot i que encara és molt aviat per tenir una idea clara de quins seran els beneficis”, explica el cirurgià Santi Lopez Ben, que està convençut que la robòtica “probablement els permetrà fer alguna cirurgia, que comporti reconstrucció, que no podien fer fins ara amb laparoscòpia”. Així, “la idea de la Unitat és, en un futur, fer per via robòtica tot el que es fa actualment per via laparoscòpica (el 80 % de la cirurgia del fetge) i més”, diu, i afegeix que “saber si el robot ens permetrà anar més enllà és qüestió de temps: haurem de tenir més experiència, més destresa amb el robot i cada vegada implementarem més cirurgies”.
Operar matí i tarda
El creixement de la implementació del Da Vinci a més especialitats i subespecialitats ha anat lligat a l’increment de les sessions de cirurgia robòtica setmanals. Avui dia, podríem dir que s’utilitza l’aparell gairebé tots els dies de la setmana (de dilluns a divendres) al matí. Ara ja s’està treballant per allargar les sessions de robòtica a alguns quiròfans de tarda i és per això que s’està formant el personal d’infermeria del torn de tarda. El dia 20 de març es va fer la primera operació en torn de tarda. “L’objectiu és poder operar de 9 a 12 pacients a la setmana amb robòtica”, fita que es pretén assolir a finals d’aquest any. El fet que incrementem el volum de pacients ens permet guanyar en expertesa i guanyar en eficiència”, assenyala Nicolau Carrasco.
Durant aquest any de robòtica també s’ha fet un canvi de l’aparell. El mes de setembre es va adquirir la darrera versió del robot Da Vinci, el Xi, que és més versàtil que el model que s’havia estat utilitzant fins aleshores, i que havia arribat al centre en règim de préstec mentre s’hi anava introduint la cirurgia robòtica.
El Da Vinci Xi (IS4000) és actualment la plataforma més evolucionada destinada a la cirurgia mínimament invasiva. La seva tecnologia innovadora i precisa fa que el sistema robòtic sigui molt adaptable i versàtil. La principal millora és que els braços poden fer un moviment de rotació sobre si mateixos, fet que permet canviar de camp quirúrgic sense necessitat de moure el pacient. Això suposa un gran avenç, sobretot per a determinades operacions de càncer de còlon i de càncer ginecològic.
Els avantatges de la cirurgia robòtica
El Da Vinci aporta grans avantatges, en termes de precisió, ja que augmenta el control i redueix el sagnat i la necessitat de transfusions. Amb el robot és més fàcil l'accés a anatomies complicades, permet una visualització excel·lent dels punts de referència anatòmics i s'elimina la tremolor fisiològica o els moviments involuntaris del professional de cirurgia, així com el cansament postural després de llargues hores d'intervenció.
Aquests avantatges repercuteixen de manera directa en els pacients ja que la mida de les incisions és clarament menor, fet que comporta menys risc de complicacions i infeccions, un millor i més curt període postoperatori, menys dolor i, en definitiva, una incorporació més ràpida dels pacients a la vida quotidiana.
El robot Da Vinci consta de 3 components: la consola quirúrgica, el carro del pacient i la torre de visió:
• La consola, que està situada fora del camp estèril, permet el professional de cirurgia controlar amb la punta dels dits l'endoscopi 3D, que mostra una imatge tridimensional del camp operatori. És el centre de control.
• El suport del pacient és el component operatiu del sistema Da Vinci i es compon de 4 braços destinats a suportar l'instrumental quirúrgic i l'endoscopi.
• La torre de visió conté la unitat central d'elaboració i processament de la imatge, a través d'un monitor de pantalla tàctil de 24 polzades i d’un sistema de vídeo en alta definició.
Amb aquest sistema, el professional no opera directament sobre el pacient, sinó que ho fa a distància, assegut a la consola, des d'on maneja virtualment unes pinces. La visió tridimensional, amb un augment de fins a 10 vegades, li permet treballar amb una gran precisió i realitzar intervencions quirúrgiques complexes. El sistema tradueix els moviments de les seves mans en impulsos que són transmesos de forma literal als braços robòtics, cosa que permet arribar a zones d’accés difícil.
El Trueta és el primer hospital de la Regió Sanitària Girona que ha incorporat la cirurgia robòtica i això suposa una important aposta en tecnologia i qualitat assistencial.