El Trueta i ACCU Catalunya organitzen unes jornades sobre la malaltia inflamatòria intestinal i els seus efectes en el món educatiu i laboral

Cartell de les jornades sobre la malaltia inflamatòria intestinal i els seus efectes en el món educatiu i laboral

També s’inaugurarà una exposició del fotoperiodista afectat per aquesta malaltia Martí Fradera, sota el títol “De vàter en vàter”

S’estima que a la Regió Sanitària Girona hi ha entre 3.000 i 4.000 afectats de malaltia de Crohn o colitis ulcerosa, 900 dels quals són atesos a la Unitat de Malaltia Inflamatòria Intestinal del Trueta

Les malalties inflamatòries intestinals (MII), la malaltia de Crohn i la colitis ulcerosa, són malalties cròniques del tub digestiu que causen brots inflamatoris i que requereixen de tractaments mèdics molt especialitzats. El seu origen és desconegut, però sabem que hi té a veure un desequilibri entre la flora intestinal i el sistema immunitari que dona com a resultat una resposta inflamatòria descontrolada als budells.  L’objectiu del tractament és evitar els brots fins allà on sigui possible i, en cas que apareguin, mantenir-los sota control i escurçar-ne el temps d’activitat. Sovint s’ha de recórrer a la cirurgia, malgrat mai és la solució definitiva.

L’MII es diagnostica principalment en gent jove, sobretot als països industrialitzats, i també és més freqüent en àrees urbanes respecte de les rurals. S’estima que a la demarcació de Girona hi ha entre 3.000 i 4.000 pacients d’MII, dels quals uns 900 són atesos a la Unitat de Malaltia Inflamatòria Intestinal del Trueta, que es va posar en marxa l’any 2012. En aquesta Unitat tracten pacients del Gironès, el Pla de l’Estany i la Selva Interior (les àrees bàsiques de salut que tenen l’Hospital Trueta i el Santa Caterina com a centres de referència) a més dels casos més complexos de la Regió Sanitària Girona. 

La malaltia de Crohn pot afectar des de l’anus fins a la boca, essent més freqüent l’afectació de la zona final del budell prim, mentre que la colitis ulcerosa afecta el budell gros. Produeixen símptomes que van des de diarrees incontrolables, sang a les femtes, dolor abdominal, pèrdua de pes i febre. També poden associar-se amb malalties immunològiques de fora dels budells, com ara inflamacions de les articulacions, dels ulls o de la pell. Aquests símptomes, en general,  poden ésser molt invalidants i impactar de gran manera en la vida quotidiana dels pacients.

Per tal de parlar sobre el present i el futur de l’MII des del punt de vista clínic, a més dels efectes que té en l’entorn laboral i educatiu de les persones afectades, s’han organitzat unes jornades els propers dies 25 i 26 de febrer, a la tarda, a la sala d’actes de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta.  L’organització d’aquestes sessions informatives, que pretenen ser més una tertúlia que no pas una exposició acadèmica, ha anat a càrrec de l’Associació de Malalts de Crohn i Colitis Ulcerosa de Catalunya (ACCU Catalunya) i del Servei de Digestiu de l’Hospital Trueta i de l’Hospital de Santa Caterina de Salt.

Paral·lelament, coincidint amb aquestes jornades, l’Hospital Trueta acollirà l’exposició “De vàter en vàter”, de Martí Fradera, fotògraf i pacient d’MII. Es tracta d’una sèrie d’autoretrats per mostrar què suposa conviure amb aquesta malaltia i visibilitzar un dels problemes que més angoixa les persones que la pateixen: la necessitat contínua, i de vegades imprevisible, d’anar al lavabo.

Justament l’Hospital Trueta i ACCU Catalunya van engegar l’any 2014 el projecte “No puc esperar!”, destinat a facilitar l’accés al lavabo a totes aquelles persones que, per algun problema de salut no contagiós, poden necessitar utilitzar-ne un de manera urgent i no previsible. Concretament, es tracta de pacients de malaltia inflamatòria intestinal, pacients ostomitzats, pacients colectomitzats i pacients intervinguts de càncer de recte.

Des de la Unitat de Malaltia Inflamatòria Intestinal de l’Hospital Trueta es lliuren carnets del “No puc esperar” als pacients que es considera que poden trobar-se en aquesta situació de necessitat d’anar al vàter de forma urgent. Sempre segons criteris mèdics, es lliura tant a pacients de malaltia inflamatòria com als recent operats que durant el període postoperatori patiran disfuncions intestinals. Aquests carnets serveixen als seus portadors per identificar-se  en qualsevol dels establiments comercials i equipaments públics de Girona que col·laboren amb la campanya cedint els seus lavabos a aquests pacients. En aquests quatre anys s’han lliurat més de 300 carnets del “No puc esperar”: 247 a pacients seguits a la Unitat de Malaltia Inflamatòria Intestinal (UMII) del Trueta, 27 als atesos per l’Hospital de Santa Caterina, 21 a pacients d’altres patologies i 12 a pacients que han fet la transició de la pediatria a la medicina de l’adult a l’especialista en digestologia― durant aquests anys.

L’MII és de maneig clínic complex, per la qual cosa es recomana que sigui a càrrec d’unitats hospitalàries multidisciplinàries centrades en els pacients, amb  la coordinació dels professionals de digestologia i la col·laboració absoluta d’infermeria especialitzada.

Consulteu el programa de les Jornades aquí.

 

 

Document Adjunt: 

HOSPITAL
Dimecres, 20 Febrer 2019