El Trueta incorpora la cirurgia de mapatge cerebral amb el pacient despert

Moment de la intervenció de cirurgia de mapatge cerebral
Moment de la intervenció de cirurgia de mapatge cerebral

Es preveu que se’n faran una desena l’any, que estaran realitzades per un equip multidisciplinari format per professionals de l’Àrea de Neurociències dels serveis de neurocirurgia, neuropsicologia, neurofisiologia, servei d’anestèsia i infermeria

El neurocirurgià estimula parts exposades del cervell mentre el neuropsicòleg realitza tests de llenguatge i comprensió al pacient, que està despert, els resultats dels quals permeten elaborar un mapa cerebral de les parts que es poden intervenir i de les que no es poden tocar

L’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta ha incorporat a la seva carta de serveis la cirurgia de mapatge cerebral amb el pacient despert. Fa sis anys s’havia fet una única intervenció d’aquest tipus, que es va realitzar amb l’acompanyament de cirurgians vinguts d’altres centres hospitalaris de Barcelona. Ara, el centre ha apostat per formar dos dels seus professionals en aquest tipus de procediments i reprendre aquestes cirurgies de manera rutinària. S’estima que se’n realitzaran entre 8 i 10 a l’any.

Durant el mes de setembre d’enguany, s´ha portat a terme la primera d’aquestes operacions realitzada íntegrament per professionals de l’Hospital Trueta. Hi van participar membres dels serveis de neurocirurgia, neurologia (neuropsicologia), anestèsia i infermeria. Durant més de cinc hores, aquest equip multidisciplinari va operar un pacient amb un tumor cerebral, que va poder ser extirpat àmpliament.

La particularitat d’aquest tipus d’intervenció quirúrgica consisteix en el fet que el pacient està despert i col·labora amb l’equip mèdic durant bona part de l’operació, motiu pel qual ha d’estar informat detalladament del procediment. Primer s’anestesia el pacient, moment en què els neurocirurgians realitzen l’obertura del crani. Aleshores, es procedeix a despertar-lo (amb un ajustament dels fàrmacs anestèsics que permetin al pacient estar tranquil, sense dolor i que pugui col·laborar), per tal de fer un seguiment de les zones on cal intervenir. El professional de neurocirurgia va estimulant diferents parts del cervell a través d’un aparell que transmet impulsos elèctrics i, mentrestant, el professional de neuropsicologia realitza al pacient tests de llenguatge i comprensió (fent-lo parlar diferents llengües i reconèixer imatges....). A partir de les respostes que va donant el pacient, el neurocirurgià “senyalitza” diferents àrees del cervell (el que es coneix com a mapatge), identificant-ne les zones  que es  poden intervenir i les que no es  poden tocar. Aquests senyals acaben definint un mapa del cervell, gràcies al qual podran acabar l’operació, després de tornar a anestesiar el pacient. Amb aquest tipus de procediment es poden estimular i localitzar regions cerebrals motores, sensitives i del llenguatge.

El mapatge cerebral amb pacient despert és una tècnica que es fa servir sobretot en  tumors cerebrals (benignes o malignes), però també en altres patologies com, per exemple, malformacions vasculars cerebrals.

Fins ara, als pacients que havien de ser sotmesos a una operació utilitzant aquest procediment, calia derivar-los a centres de Barcelona, ja que no es realitzava a la Regió Sanitària Girona. Respecte a la cirurgia convencional (amb pacient no despert), la cirurgia amb el pacient despert minimitza la possibilitat de seqüeles, especialment del llenguatge, que són difícils d’acceptar per al pacient mateix i la seva família.

Tant en els casos de tumors benignes com de malignes, el mapatge cerebral amb pacient despert permet el professional de cirurgia millorar l’extirpació de la lesió, cosa que facilita la  curació del pacient o allarga notablement la seva esperança de vida.

Per poder introduir aquesta tècnica de manera habitual a l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta ha estat necessari formar dos professionals. Així, com un neurocirurgià ha fet una estada a Montpeller amb Hugues Duffau, un dels millors especialistes internacionals de mapatge cerebral amb pacient despert, a més de formar-se específicament a l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona i a l’Hospital Universitari de Bellvitge. També un professional de neuropsicologia del servei de neurologia s’ha format específicament a l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol.

La implantació actual d’aquesta tècnica també ha estat possible perquè l’equipament tecnològic ha millorat molt respecte el que hi havia fa sis anys, quan es va fer la primera operació.

Aquests tipus d’intervencions són un clar exemple de la feina en equips multidisciplinaris i de la col·laboració entre serveis de l’Àrea de Neurociències i d’altres àmbits en benefici dels pacients.

Imatges de la intervenció de cirurgia de mapatge cerebral amb el pacient despert:

Fotografia 1 durant la intervenció de cirurgia de mapatge cerebral  Fotografia 2 durant la intervenció de cirurgia de mapatge cerebral

Fotografia 3 durant la intervenció de cirurgia de mapatge cerebral  Fotografia 4 durant la intervenció de cirurgia de mapatge cerebral

Fotografia 5 durant la intervenció de cirurgia de mapatge cerebral

 

HOSPITAL
Dijous, 11 Octubre 2018