L’Hospital Trueta de Girona incorpora el robot quirúrgic da Vinci més avantguardista

L'equip quirúrgic amb el robot da Vinci realitzant una intervenció de càncer urològic.

El centre ha adquirit aquest octubre l’aparell, creat el 2014, un cop consolidada la cirurgia robòtica que es va iniciar el mes d’abril

Amb aquest equipament, més adaptable i versàtil, es començaran a operar determinats càncers de coll per via transoral a partir de novembre

El 10 d’abril passat es realitzava la primera operació amb cirurgia robòtica a l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta. Ara, set mesos després i amb més de 50 operacions realitzades, el centre ha adquirit la darrera versió del robot da Vinci, el Xi, que és més versàtil que el model que s’ha estat utilitzant fins ara, el qual va arribar al centre en règim de préstec mentre s’hi anava introduint la cirurgia robòtica.

El nou abordatge quirúrgic està plenament consolidant en els tres serveis que s’han iniciat en aquest tipus d’operacions ―Cirurgia General, Urologia i Ginecologia―, per això, ara s’ha fet un pas més adquirint el model més innovador que hi ha al mercat quant a cirurgia robòtica, creat l’any 2014.

El da Vinci Xi (IS4000) és actualment la plataforma més evolucionada destinada a la cirurgia mínimament invasiva. La seva tecnologia innovadora i precisa fa que el sistema robòtic sigui molt adaptable i versàtil. La principal diferència entre el robot que hi havia fins ara al Trueta i l’actual és que els braços poden fer un moviment de rotació sobre si mateixos, fet que permet canviar de camp quirúrgic sense necessitat de moure el pacient. Això suposa un gran avenç, sobretot per a determinades operacions de càncer de còlon i de càncer ginecològic. Així, per exemple, en les intervencions de càncer de còlon cal operar primer a la zona de la pelvis i després a l’abdominal. Amb el da Vinci que disposàvem fins ara, quan s’havia de canviar el lloc a intervenir era necessari moure el pacient. Amb el da Vinci Xi això ja no cal perquè els braços quirúrgics roten sobre si mateixos cosa que possibilita el canvi de zona. Aquesta millora permet guanyar en diversos aspectes: temps, seguretat, fiabilitat i comoditat.

A més d’aquest moviment de rotació, els braços del robot són molt millors en aquesta versió, fet que permet al professional de cirurgia tenir més llibertat a l’hora de decidir com s’ha de procedir durant la intervenció. Abans de qualsevol operació, els cirurgians dissenyen com la duran a terme. Amb aquesta millora, disposen de més llibertat de fer canvis en l’abordatge quirúrgic durant l’operació: el disseny previ no ha de ser tan precís, ja que els moviments del robot són més modulables. 

Entre les novetats que incorpora el nou model també hi ha el fet que permet utilitzar la tècnica de verd d’endocianina, un colorant fluorescent que s’estén als teixits i que permet identificar els ganglis sentinelles (els primers ganglis on es troben les cèl·lules tumorals) en diferents tipus de tumors. Així mateix, fa possible valorar l’estat de la vascularització de les anastomosis intestinals; és a dir, conèixer l’estat de la irrigació de les connexions intestinals que han realitzats els cirurgians.

Des que va començar la cirurgia robòtica a l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta s’han realitzat 50 operacions: 21, per a càncers urològic; 16, per a ginecològics i 13, per a tumors de còlon i recte. La primera intervenció amb el nou aparell es va fer el 2 d’octubre i ja se n’han fet tres.

Amb l’arribada d’aquest equipament de darrera generació es començaran a fer també operacions de cirurgia oncològica de faringe i de laringe, a càrrec dels especialistes en otorrinolaringologia. Fins ara, amb la cirurgia convencional, només es podien extreure per la boca els tumors de coll que eren petits. El da Vinci Xi permetrà poder extreure tumors més grans per via transoral, fet que farà que la cirurgia sigui menys invasiva i el resultat més conservador; és a dir, que les seqüeles siguin menors i la recuperació dels pacients més ràpida.

 

Els avantatges de la cirurgia robòtica

El da Vinci aporta grans avantatges, en termes de precisió, ja que augmenta el control i redueix el sagnat i la necessitat de transfusions. Amb el robot és més fàcil l'accés a anatomies complicades, permet una visualització excel·lent dels punts de referència anatòmics i s'elimina el tremolor fisiològic o moviments involuntaris del cirurgià, així com el cansament postural després de llargues hores d'intervenció.
Aquests avantatges repercuteixen de manera directa en el pacient ja que la mida de les incisions és clarament menor, fet que comporta menys risc de complicacions i infeccions, un millor i més curt període postoperatori, menys dolor i, en definitiva, una incorporació més ràpida del pacient a la vida quotidiana.

El robot da Vinci consta de 3 components: la consola quirúrgica, el carro del pacient i la torre de visió:

  • La consola, que està situada fora del camp estèril, permet el professional de cirurgia controlar amb la punta dels dits l'endoscopi 3D, que mostra una imatge tridimensional del camp operatori. És el centre de control.
  • El suport del pacient és el component operatiu del sistema da Vinci i es compon de 4 braços destinats a suportar l'instrumental quirúrgic i l'endoscopi.
  • La torre de visió conté la unitat central d'elaboració i processament de la imatge, a través d'un monitor de pantalla tàctil de 24 polzades i un sistema de vídeo en alta definició.

Amb aquest sistema, el professional no opera directament sobre el pacient, sinó que ho fa a distància, assegut a la consola des d'on maneja virtualment unes pinces. La visió tridimensional, amb un augment de fins a 10 vegades, li permet treballar amb una gran precisió i realitzar intervencions quirúrgiques complexes. El sistema tradueix els moviments de seves les mans en impulsos que són transmesos de forma literal als braços robòtics, cosa que permet arribar a zones d’accés difícil.

El Trueta és el primer hospital de la Regió Sanitària Girona que ha incorporat la cirurgia robòtica i això suposa una important aposta en tecnologia i qualitat assistencial. Les previsions de l’Hospital Trueta són que, un cop implantada plenament la cirurgia robòtica, es puguin realitzar unes 150 operacions a l’any.

En els darrers anys, l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta ha experimentat un increment de la complexitat quirúrgica de manera constant, així com una reducció de l'estada mitjana. A dia d’avui, el Trueta és el segon l’hospital públic de Catalunya que atén més complexitat ―després de l’Hospital de Bellvitge. La incorporació de la cirurgia robòtica podria millorar encara més aquests bons resultats. Una quarantena d’hospitals d’arreu de l’Estat espanyol disposen actualment de robot quirúrgic.

 

L'equip quirúrgic amb el robot da Vinci realitzant una intervenció de càncer urològic.     El cirurgià amb el da Vinci.

L'equip quirúrgic amb el robot da Vinci realitzant una intervenció de càncer urològic.

 

La consola del robot quirúrgic da Vinci XI és el centre de control de l'operació. Mostra una imatge tridimensional del camp operatori.

La consola del robot quirúrgic da Vinci XI és el centre de control de l'operació. Mostra una imatge tridimensional del camp operatori.

HOSPITAL
Dimarts, 9 Octubre 2018