La Unitat Funcional de Ginecologia Oncològica de Girona ha atès 652 pacients des que es va crear el 2016

Un moment de la 2ª Jornada Científica de la Unitat Funcional de Ginecologia Oncològica

Avui s’ha fet balanç del seu funcionament en una jornada científica durant la qual també s’han presentat els resultats de supervivència del càncer ginecològic a la Regió Sanitària de Girona

La incidència dels càncers d’ovari i de coll d’úter ─els més prevalents─ disminueix any rere any, mentre que la de cos d’úter es manté estable. La supervivència, al cap de 5 anys del diagnòstic, ha augmentat en el cas dels tumors d’ovari i de cos d’úter, però ha disminuït en el cas del càncer de cèrvix

Aquest matí s’ha celebrat al Trueta la 2a Jornada Científica de la Unitat Funcional de Ginecologia Oncològica, durant la qual s’han presentat els darrers avenços en els càncers d’endometri, de cèrvix i d’ovari. També s’han presentat els resultats dels primers anys de funcionament de la Unitat Funcional de Ginecologia Oncològica de Girona (UFGO) i els resultats de supervivència del càncer ginecològic a la Regió Sanitària de Girona.

La UFGO es va posar en marxa el mes de febrer de 2016 i compta amb la participació de professionals assistencials de ginecologia, oncologia radioteràpica, oncologia mèdica i infermeria als qui, posteriorment, en el Comitè que es convoca setmanalment, s’afegeixen els professionals de radiodiagnòstic i d’anatomia patològica.

Segons dades del Registre hospitalari del càncer, durant els primers anys de funcionament de la UFGO del Trueta, formada per professionals de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia i l’Institut de Diagnòstic per la Imatge, s’han atès un total de 652 pacients (266 el 2016, 305 el 2017 i 81 aquest any). D’aquestes pacients, 453 van ser visitades per primera vegada a la UFGO perquè es tractava de nous diagnòstics ─la majoria dels casos─, o bé s’havien visitat en altres unitats abans.

Pel que fa als tipus de càncers diagnosticats per primera vegada i confirmats, en 153 casos es va tractar de tumors d’ovari; en 147, de cos uterí; en 114, de coll uterí; en 38 casos, de càncer de vulva o vagina, i en un cas, de placenta.

Cal tenir en compte que, per la seva qualitat de centre de referència de la Regió Sanitària de Girona, el Trueta rep pacients derivades de la resta d’hospitals comarcals i d’altres centres. A més, pel fet de tractar-se de tumors relativament poc freqüents, les guies de pràctica clínica recomanen que el seu tractament es faci en centres amb un alt grau d’especialització.

L’objectiu de la Unitat és millorar la qualitat basant-se en una porta única d’entrada compartida per totes les especialitats i en l’assistència coordinada per tal d’atendre les pacients en un mateix temps i espai físic, d’acord amb el Pla de tractament i seguiment; això també ha de servir per planificar l’estratègia terapèutica basada en l’evidència científica. Així, els diferents especialistes poden visitar la pacient de manera simultània i consensuar les decisions sobre el diagnòstic i el tractament inicial. 

La implantació de les unitats funcionals (al Trueta la primera que es va posar en marxa, el 2013, va ser la dedicada als càncers de cap i coll) ha donat com a resultat la facilitació d’un diagnòstic ràpid i acurat, una millora significativa dels intervals de diagnòstic-tractament, un impacte positiu en la supervivència dels pacients i la possibilitat d’oferir als pacients i les seves famílies una atenció global i més personalitzada.

Durant la Jornada també s’han presentat els resultats de supervivència de càncer ginecològic a la Regió Sanitària de Girona, segons les dades recollides a la Unitat d'Epidemiologia i Registre del Càncer de Girona.

Els càncers d’ovari

Segons dades de la Unitat d’Epidemiologia i Registre de Càncer de Girona a la Regió Sanitària de Girona es diagnostiquen una mitjana de 40 tumors d’ovari a l’any; una incidència que ha baixat en els últims anys, amb un descens d’un 3 % anual. La incidència augmenta amb l’edat de la pacient. La mitjana d’edat en el moment del diagnòstic és de 63 anys, encara que depenent del tipus histològic afecta dones més joves.

Cada any moren a la Regió Sanitària una mitjana de 23 dones per càncer d’ovari. Aquesta mortalitat ha disminuït de forma significativa en els últims anys, amb un descens del 3 % anual, gràcies a la millora en el tractament d’aquesta patologia.

La supervivència al cap de cinc anys del càncer d’ovari ha augmentat un 11 % en els darrers 15 anys. A la demarcació de Girona, la supervivència al cap de 5 anys de les pacients amb càncer d’ovari s’ha incrementat des del 30 % (en el període 2000-2004), fins al 42 % (en el període 2010-2014), segons dades del Registre del càncer de Girona.  

Els càncers de cos d’úter

Aquest és el tercer tumor més freqüent en la dona (després del càncer de mama i del colorectal) i, a la Regió Sanitària de Girona, es diagnostiquen uns 80 casos l’any. La seva incidència s’ha mantingut estable en els últims anys. La mitjana d’edat de presentació és, aproximadament, al voltant dels 66 anys i, en aquest cas, la possibilitat de desenvolupar aquest tipus de tumor també augmenta amb l’edat.

La mortalitat dels càncers de cos d’úter a la demarcació és d’11 dones a l’any de mitjana, una xifra que ha disminuït de forma significativa en els últims anys amb un descens del 4 % anual.  La supervivència al cap de 5 anys de les pacients amb càncer d’úter s’ha incrementat des del 75,3 % (en el període 1994-1998), fins al 81,4 % (en el període 2005-2007).

Els tumors de coll d’úter

Pel que fa al càncer de coll d’úter, cada any es detecten uns 24 casos nous a la Regió Sanitària de Girona. La seva incidència ha disminuït en els últims anys un     4 % anual, probablement, gràcies a la implementació del Programa de cribratge de càncer de cèrvix, fet que demostra el seu èxit.  La incidència també augmenta amb l’edat i, en aquest cas, la mitjana d’edat de les pacients en el moment del diagnòstic és de 55 anys. La mitjana anual de dones que moren per un càncer de coll d’úter és de 12 dones, una dada que s’ha mantingut estable en els últims anys.

 2ª Jornada Científica de la Unitat Funcional de Ginecologia Oncològica  Foto de la 2ª Jornada Científica de la Unitat Funcional de Ginecologia Oncològica

HOSPITAL
Divendres, 15 Juny 2018