L’EM-Line! Memory, concebut per dos professionals del Trueta, és gratuït i permet que el pacient faci exercicis des de casa sense interferir en les seves activitats habituals
Avui es presenta L’EM-Line! Memory, el primer programa en línia de rehabilitació cognitiva adreçat especialment a pacients amb esclerosi múltiple (EM), tot i que també pot ser utilitzat per persones que pateixen altres trastorns neurològics. La plataforma, que és gratuïta, ofereix diverses categories d’exercicis per fer rehabilitació cognitiva des de casa, cosa que evita que el tractament interfereixi en les activitats habituals dels usuaris. El programa va ser concebut pel neuropsicòleg Jordi Gich i per Lluís Ramió, neuròleg i cap del Servei de Neurologia de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta i de l’Hospital de Santa Caterina, que han tingut el suport de Jordi Freixenet i Rafel Garcia, de la Universitat de Girona, i de matemàtics especialistes en la creació de jocs, lingüistes i enginyers informàtics. Tot l’equip d’investigadors forma part de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI).
El programa es presenta a través del web www.em-line.com i ofereix tres tipus de llicències: per a pacients, que s’han de registrar i poden gaudir de 45 minuts diaris de rehabilitació; per a professionals, que podran tenir un control de l’evolució dels seus pacients, i per a investigadors, amb un apartat concebut per a professionals i centres que duguin a terme recerques basades en la rehabilitació neuropsicològica.
Els continguts s’estructuren en diverses temàtiques, a gust de l’usuari, que es divideixen en exercicis per a la memòria d’aprenentatge i per a la de treball. Hi ha una gran varietat de propostes entre càlcul, percepció d’imatges, comprensió de textos, jocs de paraules... totes amb diferents nivells de dificultat per adaptar-se a la capacitat de cada usuari. Els resultats d’eficàcia clínica del projecte en pacients amb esclerosi múltiple es van publicar el 2015 a la prestigiosa revista International Multiple Sclerosis Journal.
Inicialment el projecte EM-Line! es va desenvolupar per a pacients afectats d’esclerosi múltiple, però amb el temps els seus creadors van percebre que el potencial del programa anava més enllà i van aprofitar l’innovador material ja creat per beneficiar altres grups de pacients. Aleshores es va ampliar el rang de dificultat d’alguns exercicis, per tal que molts més usuaris amb altres tipus d’afectacions cerebrals també se’n poguessin beneficiar. El resultat fou aquest web anomenat EM-Line! Memory.
El trastorn cognitiu, un símptoma freqüent en l’esclerosi múltiple
En pacients amb esclerosi múltiple el trastorn cognitiu és un símptoma freqüent, que sol tenir una repercussió negativa en les activitats de la vida quotidiana. Tenint en compte les diverses fases de la malaltia, un 44 % de les persones afectades pateix un deteriorament cognitiu, de menor o major intensitat. Gich i Ramió van impulsar la creació d’aquest recurs estimulador perquè molts pacients, en fases inicials de la malaltia, no feien cap tipus de tractament per intentar pal·liar-ne els símptomes.
El programa es presenta avui en el transcurs d’una jornada que es celebra a l’Auditori Josep Irla de Girona i que reuneix professionals de la neuropsicologia, la psicologia clínica, la neurologia, la medicina rehabilitadora, la logopèdia, la teràpia ocupacional i també representants d’associacions de pacients amb malalties neurològiques.
L’acte ha estat presentat per Albert Barberà, director general de Recerca de la Generalitat de Catalunya; per Miquel Carreras, gerent del CatSalut a Girona, i per Eva Palau, regidora de Salut de l’Ajuntament de Girona. L’actual director de l’IDIBGI, Jordi Barretina, i la vicerectora de Recerca de la Universitat de Girona, Dolors Capella, faran la cloenda de l’acte.
El Dr. Jordi Gich, neuropsicòleg de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta i un dels investigadors principals del projecte EM-Line! explica en que consisteix aquest programa de rehabilitació cognitiva per a pacients amb afectacions neurològiques.
Fotografies de la presentació: