Es tracta de la segona fase del projecte d’ampliació de l’àrea de Neonatologia i de la UCI Pediàtrica (UCIP)
La primera fase va acabar el mes de juny, amb la renovació de l’àrea de neonats i UCIP. Un cop s’acabi la segona fase, la UCIP es traslladarà a l’obra nova permetent el creixement de l’àrea de Neonatologia
Aquest mes ha sortit a licitació pública la redacció del projecte bàsic i executiu i la posterior direcció de les obres del que ha de ser la Unitat de Cures Intensives Pediàtrica (UCIP) definitiva, que alhora permetrà el creixement de la Unitat de Neonatologia. El projecte d’adequació de la Unitat de Cures Intensives Pediàtriques i de Neonatologia de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta surt per un pressupost màxim de 234.323,50 euros, i les ofertes es poden presentar fins el 12 de febrer.
La redacció del projecte s’haurà de fer en base al Pla funcional de la Unitat de Cures Intensives de Pediatria i de Neonatologia de l’Hospital Trueta, que va aprovar el Departament de Salut el mes de juny passat. Aquesta serà la segona fase del projecte d’ampliació de la UCI Pediàtrica i Neonats, la primera fase del qual es va acabar abans de l’estiu. La UCI Pediàtrica definitiva s’ubicarà en un espai situat a la mateixa planta d’Hospitalització de Pediatria.
Aquestes obres es van començar a plantejar l’any 2016, quan des de la direcció del centre es va fer palesa la necessitat de millora de la UCIP i de l’àrea de Neonatologia, en tant que serveis de referència a la Regió Sanitària de Girona.
La primera fase dels treballs es van realitzar durant el segon semestre de 2016 i primer de 2017 i el mes de juny passat va entrar en funcionament la nova Unitat de Medicina Intensiva Pediàtrica i Neonatal, situada a la tercera planta, al costat de les Urgències Pediàtriques. Aquesta primera fase de les obres va permetre guanyar espai, millorant el confort tant de professionals com de familiars, que tenen més privacitat. També van permetre fer una àrea d’aïllament a neonats a més de disposar d’un box d’aïllament a la UCIP.
Els treballs i l’equipament de la primera fase dels treballs van suposar una inversió d’1,8 milions d’euros ja que es va fer una important inversió en la compra de dispositius d'alta tecnologia i per adaptar l’equipament als requeriments assistencials d'última generació. Es va apostar també per informatitzar la història clínica dels pacients amb la dotació d’un programa informàtic específic gràcies al qual va desaparèixer l’ús del paper a les unitats, ja que totes les constants vitals dels pacients es prenen de manera automatitzada. Aquest programa és el mateix que es disposa a la Unitat de Cures Intensives d’adults. Una altra de les millores tècniques va ser la implantació de bombes intel·ligents i el sistema d'unidosi, a càrrec del servei de Farmàcia.
Les obres van anar acompanyades de l’ampliació del personal d’infermeria, iniciant així un projecte per augmentar progressivament la ràtio de professionals per pacient. També es va aprofitar per formar els professionals per tal d’aplicar la metodologia d'estàndards de cures que aconsella el NIDCAP (Neonatal Individualized Developmental Care and Assesment Program).
Aquesta va ser la primera fase del projecte, que es continuarà amb la licitació de la construcció de la UCI Pediàtrica definitiva. Quan aquesta estigui acabada, quedarà lliure un espai a la zona recentment renovada, fet que permetrà engrandir l’espai destinat a neonats. Així, un cop tot el projecte estigui enllestit, hi haurà una àrea de neonats i una UCI Pediàtrica separades i totalment renovades.
Una bona resposta de la UCIP actual
Aquest és el primer hivern que es disposa de la UCIP renovada i ampliada i el dia a dia està demostrant que va ser un encert. En aquest sentit, no ha estat necessari traslladar en centres sanitaris de Barcelona a cap criatura de la Regió Sanitària de Girona per manca de llits i el que ha passat és justament el contrari, que el Trueta ha actuat de receptor de pacients pediàtrics de fora de la seva àrea d’influència, perquè els centres sanitaris de Barcelona on haurien d’haver anat no disposaven de llits lliures. Això, que ha passat en quatre ocasions, ha estat possible perquè a més de disposar dels llits de crítics es disposa també de l’àrea que es va habilitar per acollir la UCIP durant les obres, i que aquestes últimes setmanes s’ha obert per acollir els pacients semicrítics. El Trueta forma part dels hospitals integrants d’una xarxa nacional de centres que es coordinen per garantir l’assistència durant l’època de la bronquiolitis, el virus respiratori sincitial, que arriba cada any amb la fred i que és la causa de més del 90% dels ingressos en les unitats de cures intensives pediàtriques en aquesta època. Aquests ingressos equivalen entre el 60-70% de tota l’activitat de la UCIP. Aproximadament un 56% dels nens ingressats a la UCIP reben algun tipus de suport respiratori.
La UCIP atén una mitjana anual d’uns 160-200 pacients amb una estada mitjana de 4 dies aproximadament. Aproximadament el 37% de tots els ingressos prové d’altres hospitals de la RS Girona, el 32 % del servei d'urgències; el 18% de la planta de pediatria o les seves especialitats, i gairebé l’11% restant del suport a la cirurgia pediàtrica.
Pel que fa a Neonatologia, el nombre de pacients ingressats està al voltant dels 390 a l’any. D’aquests, un 20% varen ser derivats d’altres hospitals, tant públics com privats, majoritàriament de la Regió Sanitària de Girona. Al voltant d’un 16,5% dels nascuts a l’hospital són nadons prematurs (un 3,5% de menys de 1500 grams).