L'ASSIR del Gironès i el Pla de l’Estany promou visites preconceptives per corregir els factors de risc reproductiu

Es fan dues trobades amb professionals de l’ASSIR per detectar antecedents familiars i avaluar hàbits i factors de risc que poden complicar una evolució favorable de l’embaràs

El Programa d'atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR) del Gironès i el Pla de l’Estany ha començat a aplicar un protocol de visites preconceptives entre les parelles que voluntàriament informen de la seva intenció de concebre un fill i volen disposar de més eines i coneixements sobre els potencials riscos que poden tenir. Les trobades es fan abans de la concepció i consten de dues entrevistes exhaustives que pretenen detectar, corregir o disminuir factors de riscos reproductius —com, per exemple, les malformacions del tub neural, una patologia que cada any afecta aproximadament 400 nadons a l’Estat, encara que dos de cada tres casos es podrien prevenir. Durant les visites, que es poden fer en parella o anar-hi només les dones, les llevadores de l’ASSIR avaluen els antecedents personals o hereditaris que poden afectar l’embaràs: conductes en relació amb l’activitat  física i la dieta, possibles exposicions a agents tòxics i altres riscos vinculats amb la feina (com l’estrès, les sobrecàrregues laborals, etc.). Es tracta, al cap i a la fi, de detectar tot allò susceptible de representar riscos per a la salut sexual i reproductiva de la dona per poder garantir una òptima salut materna i perinatal.

Les visites s’han començat a implantar al territori d’abast de l’ASSIR, el Gironès i el Pla de l’Estany. En la primera de les trobades es fa una detecció de riscos i es programen, si calen, cultius ginecològics. Aquests riscos es poden trobar en la història clínica de la pacient (en malalties ja superades, intervencions quirúrgiques, vacunes, transfusions, hàbits tòxics, tractaments...). També es fa un estudi del capítol d’antecedents menstruals, anticonceptius, episodis d’infertilitat, etc.

Tres setmanes més tard es fa la segona visita, en la qual es valora la prova analítica i s’entra més a fons en aspectes d’educació sanitària preconceptiva, com ara l’alimentació, els hàbits saludables, etc. Aquestes accions educatives i promotores de la salut durant l’assistència preconceptiva poden resultar molt eficaces, ja que s’ha demostrat que en aquest període creix la motivació de la dona i el seu entorn per mantenir els bons hàbits.

HOSPITAL
Dimarts, 31 Octubre 2017