Avui se celebra el Dia Mundial d’aquesta malaltia, que cada any genera uns 35 casos nous a la nostra demarcació
La Unitat de Neuroimmunologia i Esclerosi Múltiple Territorial de Girona atén el 80 % dels pacients de la Regió
L'esclerosi múltiple és una malaltia del sistema nerviós central que afecta el cervell, la medul·la espinal i els nervis òptics. Aquesta malaltia —que avui, 31 de maig, commemora el seu Dia Mundial— afecta tant la mielina que envolta les neurones, i que facilita la conducció dels impulsos nerviosos, com les neurones mateixes. Això fa que la informació que es genera al cervell i que va cap als nervis s'interrompi i aquest fet produeix l'aparició dels símptomes de la malaltia. És una malaltia neurodegenerativa de mecanisme autoimmunitari i causa desconeguda, en la qual tant els factors ambientals com els genètics (no ben coneguts encara avui dia) hi tenen un paper.
L’esclerosi múltiple és actualment la causa més freqüent de discapacitat neurològica en adults joves. Afecta tres vegades més dones que homes. Es diagnostica entre els 20 i 40 anys d’edat, quan les persones comencen el seu projecte vital, tant des del punt de vista personal, laboral i familiar com des del social.
La prevalença de la malaltia en el nostre entorn és alta i s'està detectant un augment dels casos en els darrers estudis realitzats. Es calcula que hi ha 2,5 milions de pacients arreu del món, 47.000 a l’Estat espanyol i 7.000 a Catalunya. A la demarcació de Girona hi ha prop de 900 persones afectades, més del 80 % de les quals reben tractament i seguiment a la Unitat de Neuroimmunologia i Esclerosi Múltiple Territorial de Girona. Cada any es diagnostiquen entre 35 i 40 nous casos a la Regió Sanitària de Girona. La discapacitat, tant física com cognitiva, que es pot derivar de la malaltia té una enorme influència en la vida dels pacients i les seves famílies.
Afortunadament, en els darrers anys s’han descobert nous tractaments per reduir l’activitat de la malaltia i s’han fet alguns avenços en els factors tant genètics com ambientals que poden influir-hi. Actualment, es disposa d’onze tractaments específics per a l’esclerosi múltiple, que tenen diferents indicacions segons el grau de gravetat amb què es presenta la malaltia. Aquests tractaments són capaços d’aconseguir millorar-ne el control, oferint un raonable perfil de seguretat i, en alguns casos, més comoditat per a les persones afectades. Recentment la Food and Drug Administration (FDA) ha aprovat el primer fàrmac que ha demostrat eficàcia clínica en formes progressives de la malaltia, que fins ara eren orfes de tractament. Es preveu que a finals d’any aquest nou fàrmac estigui ja disponible a Europa i a casa nostra.
Des de la Unitat de Neuroimmunologia i Esclerosi Múltiple Territorial de Girona del Servei de Neurologia es fa una tasca important de recerca relacionada amb aquesta patologia. Avui dia, hi ha actius tretze assajos clínics fase II-III i sis estudis fase IV, amb la participació de més de 100 pacients en total. En els darrers anys, s’han publicat diversos estudis en revistes científiques de reconegut prestigi internacional. La Unitat ha participat activament en l’assaig clínic que ha portat a l’aprovació del primer fàrmac per a formes progressives de la malaltia, que ha estat publicat a la prestigiosa revista New England Journal of Medicine.
La Unitat de Neuroimmunologia i Esclerosi Múltiple Territorial de Girona del Servei de Neurologia, ubicada des del juliol de l'any passat al Centre Sociosanitari La República del Parc Hospitalari Martí i Julià, està integrada per un equip interdisciplinari expert format per professionals de neurologia, infermeria, neuropsicologia, psicologia, investigació bàsica, i personal de suport, que ofereixen un tractament integral a les persones afectades i les seves famílies, juntament amb l’equip rehabilitador de l’Hospital de Dia de Malalties Neurodegeneratives i Dany Cerebral Adquirit del sociosanitari i la Fundació Esclerosi Múltiple, que estan ubicats en el mateix edifici i que treballen en estreta relació amb la Unitat.
Què és l'esclerosi múltiple
Viure i convire amb esclerosi múltiple. Els pacients tenen la paraula.
Què és la UNIEMTG