L’estudi s’acaba de publicar a la prestigiosa revista NatureMedicine
El descobriment obre una via per a la creació de nous tractaments per a pacients amb diabetis tipus 2 i obesitat
La metformina és el fàrmac antidiabètic més comú arreu del món. Un dels seus efectes secundaris més freqüents és la diarrea, de la qual cosa es pot arribar a deduir que pot alterar la microbiota intestinal. Per arribar a confirmar aquesta hipòtesi, el 2012, un equip encapçalat pel doctor José Manuel Fernández Real, investigador de l’IDIBGI i del Ciberobni cap de secció del servei d'Endocrinologia de l'Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta, amb la participació dels doctors Wifredo Ricart i Eduardo Esteve, del mateix servei, van iniciar un estudi al centre hospitalari gironí.
En aquest estudi van participar un total de 40 persones, a la meitat deles quals se’ls va subministrar metformina, mentre que l’altra meitat prenia un placebo, a part d’una dieta hipocalòrica. Els pacients van ser seguits cada dos mesos. Sis mesos més tard, a tots els pacients se’ls va administrar metformina. Aquest projecte es va complementar amb experiments enanimals a la Universitat de Goteborg (Suècia), a on es va observar com la microbiota dels pacients tractats amb metfomina feia disminuirla glucèmia dels ratolins.
A més, part de la femta dels pacients encara no tractats es va col•locar en uns incubadors/bioreactors. La metformina va induir al laboratori la proliferació dels mateixos bacteris que eren més abundants a la microbiota dels pacients tractats. Això va demostrar que els efectes són similars in vivo (al pacient)i in vitro (al laboratori), pel que no depenen de la inducció d’altres possibles canvis mediats per metformina en l’organisme. Els bacteris que proliferen podrien ser molt beneficiosos per al desenvolupament de nous tractaments per a la diabetis tipus 2 i contra l’obesitat.
Els resultats de la investigació s’acaben de publicar a la revista NatureMedicine, una de les més prestigioses del món, amb el títol “Metforminaltersgut microbiota structureandfunction in treatment-naivetype 2 diabetis patiens” (“La metformina altera l'estructura i funció de la microbiota intestinal en pacients diabètics tipus 2 sense tractament previ”).
L’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI), que té els seus orígens en la Fundació Privada Doctor Josep Trueta, es va crear el juliol de 2005 amb la finalitat de promoure, desenvolupar, gestionar i difondre la recerca biomèdica en l’àmbit de les comarques de Girona. Amb aquest objectiu aglutina grups de recerca de l’Hospital Universitari Doctor Josep Trueta, l’Institut d’Assistència Sanitària, la Universitat de Girona, l’Institut de Diagnòstic per la Imatge, l’Institut Català d’Oncologia i l’Institut Català de la Salut a Girona. L’IDIBGI ha estat reconegut recentment com el Millor centre de recerca en salut de l’Estat espanyol segons el prestigiós rànquing internacional SCIMAGO 2016.