El cas clínic dels bombers intoxicats per la toxina botulínica, premiat en una jornada de toxicologia estatal

Foto de les professionals premiades en una jornada de toxicologia estatall

El cas va ser exposat oralment durant la XX Jornada de Toxicologia Clínica i X Jornada de Toxicovigilància, celebrades aquest mes de novembre a Madrid

El cas dels dos bombers de la zona del Baix Empordà intoxicats per la toxina botulínica, el mes de maig passat, després de menjar mongetes blanques en conserva, va rebre el Premi José Luís Echarte al Millor Cas Clínic presentat durant la XX Jornada de Toxicologia Clínica i la X Jornada de Toxicovigilància, celebrades els passats 10 i 11 de novembre a Madrid.

El cas clínic presentava l’atenció que es va donar als dos pacients, que inicialment van ser atesos a l’Hospital de Palamós i que posteriorment foren derivats a l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta, on van quedar ingressats a la Unitat de Cures Intensives. Els dos pacients van evolucionar favorablement després del tractament amb l’antídot específic i del tractament de suport. El primer va ser donat d’alta l’agost, mentre que el segon pacient va romandre ingressat fins al 18 d’octubre passat, quan va rebre l’alta a domicili.

Durant la Jornada a Madrid es van poder escoltar un gran nombre de casos de  diversos hospitals de Catalunya. El Trueta va presentar-ne cinc més, a part del cas clínic del botulisme, que va ser defensat per M. Àngels Gispert i premiat pel Comitè Científic.

Tres metgesses adjuntes d’urgències de l’Hospital Universitari Josep Trueta de Girona van presentar també un cas de metahemoglobinèmia amb la comunicació oral anomenada "Doblemente azul", a càrrec de Cristina Ramió, un treball fet conjuntament amb metges adjunts dels serveis d’urgències i de farmàcia del Trueta. La segona comunicació oral fou “¿Cuál es el coste para el sistema sanitario del tratamiento de una intoxicación botulínica?”, treball també elaborat conjuntament amb el Servei de Farmàcia.

Laia Ferrer va presentar la tercera comunicació oral, “Farmacobezoar por clomipramina”, sobre un tipus d’intoxicació molt atípica per antidepressius tricíclics, treball conjunt amb altres metges d’urgències i medicina intensiva i, finalment, M. Àngels Gispert va presentar una altra comunicació oral amb el títol “Broncoaspiración por carbón activo”, un treball fet per professionals d’infermeria i medicina del Servei d’Urgències.

Aquest reconeixement és una mostra de la bona feina de tots els serveis que han presentat casos en aquesta Jornada. Durant la jornada de toxicologia, es va parlar en diverses ocasions de la Xarxa d'antídots de Catalunya (http://www.xarxaantidots.org), impulsada per Raquel Aguilar del Servei de Farmàcia de l'hospital Trueta, la qual es va destacar per la seva importància i pel caràcter  innovador.

HOSPITAL
Dimarts, 29 Novembre 2016