GoodGut és la tercera empresa spin-off de la Universitat de Girona i la primera de l’IDIBGI
Aquest nou sistema s’implementarà com a cribratge en persones majors de 50 anys
El Ministerio de Economía y Competitividad de l’Estat espanyol ha aprovat el projecte RETOS 2016 per al desenvolupament d'un sistema no invasiu per al cribratge de càncer colorectal basat en marcadors bacterians en femtes "RiskAssessment Intestinal Disease for Colorectal Cancer" (RAID-CRC). Aquesta iniciativa, promoguda per GoodGut, spin-off de la Universitat de Girona (UdG) i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI), té com a objectiu validar i desenvolupar el RAID-CRC en un període de 3 anys. En el procés de validació clínica del producte hi col·laboren el Servei de l'Aparell Digestiu de l'Hospital Universitari Dr. Josep Trueta, liderat pel doctor Xavier Aldeguer; el Servei de l'Aparell Digestiu de l'Hospital Universitari de Bellvitge, encapçalat pel doctor Jordi Guardiola; i la Unitat de Consell Genètic de l'Institut Català d'Oncologia, amb els doctors Gabriel Capellà i Joan Brunet al capdavant.El programa estatal RETOS ha concedit al consorci format per les institucions i l’empresa GoodGut un total d'1,1 milions d’euros per a la realització del projecte.
Aquest nou sistema no invasiu RAID-CRC s'implementarà com a cribratge en la població de risc mitjà, les persones majors de 50 anys. Aquest nou test permetrà, a través d'una petita mostra de femta, detectar lesions precancerígenes abans que hi hagi signes clínics. D'aquesta manera, es reduiran el nombre de falsos positius del test de sang oculta en femtes, es generarà un estalvi en colonoscòpies i es farà una correcta prevenció del càncer colorectal.
Per tal que productes com RAID-CRC pugin desenvolupar-se és imprescindible la col·laboració estreta entre les institucions públiques i les empreses. El Programa RETOS fa possible aquesta necessària actuació interdisciplinària per garantir l'èxit del projecte.
GoodGut és una empresa biotecnològica fundada el 2014 que s’ha convertit en un referent a l’Estat, en el disseny de sistemes de suport al diagnòstic de malalties digestives i en el tractament basat en la microbiota intestinal. L’equip està format per professionals amb una destacada trajectòria investigadora i emprenedora, com ara el doctor Xavier Aldeguer; Jesús García-Gil, catedràtic de Microbiologia; Mariona Serra, doctora en Farmacologia, i Jaume Amat, consultor estratègic de Biomprèn i membre de la junta directiva de Catalonia Bio.