Una de cada deu dones que dóna a llum al Trueta se’n va a casa abans de les primeres 24 hores

Una mare amb el seu nadó al Trueta

El procés d’altes precoces i el seguiment de la mare i el nadó a l’atenció primària ha estat reconegut com a bona pràctica clínica pel Ministeri de Sanitat

El Ministeri de Sanitat ha reconegut com a bona pràctica clínica el procés d’altes precoces de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta, que consisteix a donar d’alta la mare i el nadó abans de les primeres 24 hores, sempre que no hi hagi cap condicionant que ho impedeixi. Així, durant les 48 hores posteriors a l'alta queda garantit el circuit assistencial a l’atenció primària que fan la llevadora i la infermera pediàtrica.

A l’Hospital Trueta fa dos anys que s’ofereix aquesta possibilitat a les mares que donen a llum, i el protocol s’efectua en un 10% dels prop de 800 parts de baix risc que s’atenen de mitjana cada any.

Per sol·licitar l'alta precoç, tant les mares com els nadons han de complir una sèrie de requisits. El primer és que les dones han d'haver tingut una gestació sense complicacions que requereixi vigilància postpart, un part vaginal eutòcic i a terme (d’entre 37 i 42 setmanes), a més d'un puerperi immediat sense complicacions ni incidències.

Si es donen aquestes circumstàncies i la mare s’hi mostra d’acord, es dóna l’alta abans de les 24 hores, sota la supervisió dels professionals de pediatria i ginecologia. De forma simultània es pauta un circuit de seguiment de l’equip de llevadores i la infermeria pediàtrica. D’aquesta manera, des de l’Hospital ja es programa per a la mare una visita domiciliària abans de 48 hores amb la llevadora referent de l’atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR) del Gironès-Pla de l’Estany. També es programa una primera cita per al nadó, en aquest cas amb la seva infermera pediàtrica de referència, que s’efectua al centre d’atenció primària en els dos o tres dies següents. Al mateix temps, s’ofereix a les famílies la participació al grup de suport a l’alletament matern del Trueta i se’ls dóna el telèfon d’urgències obstètriques per si fos necessària una consulta.

L’experiència acumulada en les més de 200 altes precoces que s’han fet en dos anys des del Trueta serveix per afirmar que poder reduir l’estada hospitalària augmenta el grau de satisfacció de les famílies que s’hi acullen.

HOSPITAL
Dimecres, 18 Maig 2016