El model d’atenció als pacients crítics de l’UCI del Trueta centra la 37a Reunió de la Societat Catalana de Medicina Intensiva

Professionals atenen a un pacient a una habitació de la UCI del Trueta

Dijous es reuniran 200 professionals al Palau de Congressos de Girona

Uns 200 especialistes en medicina intensiva d’hospitals d’arreu de Catalunya es reuniran aquest dijous, 10 de març, al Palau de Congressos de Girona per participar en la 37a Reunió de la Societat Catalana de Medicina Intensiva i Crítica i en la 33a Jornada Catalana d’Infermeria Intensiva i Crítica. La Jornada ha estat organitzada pel Servei de Medicina Intensiva de l’Hospital Dr. Josep Trueta, juntament amb la Societat Catalana de Medicina Intensiva i Crítica, i se centra en el treball en equip de les unitats de cures intensives (UCI) per obrir-se a la resta de serveis hospitalaris, així com a la resta d’hospitals de la seva influència.

S’hi exposaran alguns casos d’èxit com el que lidera l’UCI del Trueta amb el seu model d’atenció als pacients crítics, que coordina el flux de pacients de tota la Regió Sanitària de Girona. El model es basa en una coordinació precisa i en una ordenació de recursos, que serveix per donar una resposta adequada a la demanda de llits de crítics que arriben dels sis hospitals comarcals de la província i que genera el que s’anomena una “UCI sense parets”, o “UCI oberta”. Els ingressos procedents d'altres hospitals representen el 25% del total que rep la UCI.

Els responsables de l’UCI del Trueta, que gestionen els 18 llits de crítics d’aquesta unitat, presentaran les conclusions d’un estudi dut a terme els últims mesos, segons el qual aquesta nova manera d’organitzar-se i de treballar de forma multidisciplinària i en equip ha comportat una millora en la satisfacció dels professionals que hi participen, a més de garantir una atenció òptima per a cadascun dels pacients.

A la conferència inaugural també s’hi exposarà el model d’UCI de l’Hospital Universitario del Henares de Madrid, un referent d’atenció als malalts crítics que ha estat reconegut amb diversos premis. Pel que fa a la infermeria, el congrés girarà entorn de la cura i l’atenció que es dóna als pacients amb ventilació mecànica, així com del suport nutricional en aquest tipus de pacients.

Durant tota la jornada es presentaran comunicacions i es desenvoluparan diverses taules rodones i seminaris simultanis, que permetran tractar en grups reduïts els temes seleccionats pels participants.

Per acabar, i com a conferència de clausura, es parlarà sobre els nous paradigmes d’atenció als serveis de medicina intensiva, com ara els sistemes de  gestió del gran volum de dades que generen els pacients crítics, així com els avenços en medicina genòmica i en biomarcadors, que ajuden cada vegada més a oferir una medicina personalitzada i predictiva a tots els pacients. Per parlar-ne s’ha convidat al responsable de Recerca i Innovació en Salut de la Generalitat de Catalunya, Gabriel Capellà, per compartir els recursos, les accions i les inversions que s’estan duent a terme des del Departament de Salut per fer de Catalunya un referent europeu en medicina personalitzada.

HOSPITAL
Dimarts, 8 Març 2016