Les teràpies avançades i la medicina de precisió, la intel·ligència artificial aplicada a les malalties respiratòries, la importància del treball en xarxa o els reptes de l’atenció social i l’envelliment en l’àmbit de la recerca han estat alguns dels temes entorn dels quals ha versat la quinzena edició. En la Jornada també s’ha fet el lliurament dels Premis de Recerca de l’ICS que, enguany, han estat representats per una àmplia majoria de dones investigadores.
La 15a Jornada de Recerca de l’Institut Català de la Salut (ICS), sota el lema “Respirant futur: desafiaments i estratègies de recerca en malalties respiratòries”, posa el focus en els darrers avenços relacionats amb aquestes patologies. Enguany, l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta i l’Institut d'Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI) han estat els encarregats d'acollir-la al Centre Cultural de la Mercè de Girona.
Un any més, la Jornada ha agrupat més de 200 professionals en un espai per discutir i entendre els desafiaments i les fronteres en l’àmbit de la recerca, compartir estratègies i coneixements que puguin tenir un impacte en la salut. Com ha afirmat Josep Pomar, director gerent de l’ICS, “Aquesta jornada és una bona oportunitat per conèixer i fer valdre les trajectòries de les persones que es dediquen a la recerca. És un moment en què coincideix el reconeixement al talent jove, a la trajectòria dels i les nostres professionals i a la diversitat de recerca que tenim a la nostra institució”.
La conferència inaugural, “Estudis neutrals: lliçons de vida”, ha estat a càrrec de Ferran Barbé Illa, director clínic territorial de malalties respiratòries cròniques de Lleida, director del Grup de Recerca en Investigació Translacional en Medicina Respiratòria de l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) i professor de la Universitat de Lleida, reconegut amb un ICREA Acadèmia 2023. Barbé, qui també va ser guardonat amb el Premi a la Trajectòria Investigadora als Hospitals de l'ICS 2022, ha posat en relleu que “en recerca, el més important és la pregunta que et planteges, la rigorositat i l’equip amb qui treballes dia rere dia”.
Les teràpies avançades i la medicina de precisió, la intel·ligència artificial aplicada a les malalties respiratòries, la importància del treball en xarxa o els reptes de l’atenció social i l’envelliment en l’àmbit de la recerca han estat alguns dels temes entorn dels quals ha versat la quinzena edició.
La trobada també ha donat a conèixer les guanyadores i els guanyadors de la convocatòria 2024 dels diferents Premis de Recerca, atorgats pel Consell Científic de l’ICS. En aquesta edició, dels vuit guardons, sis han estat per a dones investigadores. Els Premis distingeixen la contribució significativa al desenvolupament de la recerca en ciències de la salut, amb l’objectiu de fomentar i reconèixer la investigació biomèdica d'alta qualitat, de caràcter preclínic i clínic, que es realitza a la institució i als instituts de recerca que hi estan vinculats.
Premi a la Trajectòria Investigadora de l’ICS 2024
Premi a la Trajectòria Investigadora als Hospitals de l’ICS 2024: Manel Puig (IGTP), per la seva trajectòria investigadora distingida i com a reconeixement com a exdirector de l’IGTP des de l’any 2013 al 2021.
Manel Puig Domingo és director Clínic Territorial d’Endocrinologia i Nutrició a l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol. És també professor a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i ha liderat diversos projectes de recerca sobre acromegàlia i tumors endocrins i neuroendocrins. Amb 265 articles publicats i 20 tesis doctorals dirigides, ha rebut múltiples distincions pel seu impacte científic. Ha estat president de la Societat Espanyola d’Endocrinologia i Nutrició (SEEN) i participa en comitès científics nacionals i internacionals. Va rebre la Medalla al Mèrit Investigador del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona el 2011 i el 2018, la medalla de la SEEN.
Premi a l’Investigador o la Investigadora Jove de l’ICS 2024: Jessica González (IRB Lleida), pels seus mèrits en publicacions, captació de recursos i capacitat de lideratge.
La investigadora va iniciar la seva carrera científica centrant-se en la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) i el càncer de pulmó, amb una estada formativa a Nova York. El 2019 es va incorporar a l’ICS, on va liderar projectes com INBREATHING i REPAIR. Durant la pandèmia, va dirigir la consulta Post-COVID i va publicar més de 45 articles. Ha participat en nombrosos congressos, on ha estat guanyadora de premis com el “Lección Joven” de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR) al millor investigador clínic jove del 2023. Actualment, combina la recerca en projectes multicèntrics amb la docència a la Universitat de Lleida, on és tutora de residents i codirectora de set tesis doctorals.
Premi a la Trajectòria Investigadora Infermera de l'ICS 2024: Esperanza Zuriguel (VHIR), per la seva trajectòria investigadora en el desenvolupament professional de les infermeres i la millora de les cures.
Infermera i doctora en Ciències Infermeres per la Universitat de Barcelona, guardonada amb el Premi Extraordinari de Doctorat el 2017. Actualment, és coordinadora de Recerca a l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i lidera el Grup Multidisciplinari de Recerca en Infermeria al Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR). Ha dirigit vuit tesis doctorals i és professora en graus d’Infermeria i programes de màster de diverses universitats catalanes. Ha dirigit i avaluat projectes de recerca finançats per agències nacionals i ha participat en societats científiques. És autora de nombrosos articles científics i revisora en revistes indexades al Journal Citation Report (JCR).
Premi a la Trajectòria Investigadora a l’Atenció Primària de l’ICS 2024: Concepció Violán (IDIAP Jordi Gol), per les seves investigacions en l’àmbit de la multimorbiditat i la fragilitat en adults, de gran rellevància per a la pràctica clínica.
Concepció Violán Fors és metgessa i doctora en Medicina, especialista en medicina familiar i comunitària i diplomada en Salut Pública. Ha exercit en diversos càrrecs de direcció en el sistema públic de salut i va ser directora de l'IDIAP Jordi Gol durant 16 anys. Actualment, treballa al Centre de Salut de Gatassa a Mataró i col·labora en la Unitat de Suport a la Recerca Metropolitana Nord de l’IDIAPJGol. També és investigadora clínica associada a l’IGTP. Investigadora principal del grup GRIMTra, participa en projectes de recerca sobre multimorbiditat, fragilitat i COVID-19, amb més de 88 publicacions i 1.939 citacions en la plataforma Web of Science. En l’àmbit de la capacitació destaca la direcció de cinc tesis doctorals.
Premi a la Recerca amb Impacte en l’Àmbit de l’ICS
El Grup de Medicina Materna i Fetal del VHIR, liderat per Elena Carreras, ha guanyat aquest Premi pel seu treball “L’ús del pessari cervical per reduir el part preterme als centres catalans”, que ha tingut un impacte en la reducció de la taxa de part prematur i de morbiditat dels nounats. La seva recerca ha permès la incorporació de l’ús del pessari en guies de pràctica clínica, la incorporació en centres a través de protocols clínics, i en l’àmbit del sistema de salut, la incorporació en el Protocol de seguiment de l’embaràs a Catalunya del Departament de Salut.
Premi al Millor Article de Recerca en Ciències de la Salut
Per la importància i excel·lència en el seu àmbit, el Consell Científic ha decidit atorgar el Premi al Millor Article, presentat per un investigador o investigadora en fase de formació a través d’un programa de doctorat ex aequo a:
Judit Prat (VHIR), per l’article “Paper-based microfluidic electro-analytical device (PMED) for magneto-assay automation: Towards generic point-of-care diagnostic devices” publicat a Biosensors and Bioelectronics.
Estudiant de doctorat de tercer any al Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR). De formació tecnològica, es va graduar en Nanociència i Nanotecnologia a la UAB i després es va especialitzar en recerca biomèdica amb un màster en Enginyeria Biomèdica a la UB/UPC. Per la seva tesi de màster, es va unir al grup Diagnostic Nanotools del VHIR, liderat per Eva Baldrich, on actualment està fent la seva tesi doctoral (UAB) gràcies a la beca I-PFIS de l'Instituto de Salud Carlos III.
Sara Calvo (IDIBELL), per l’article “Evolution of invasive pneumococcal
disease by serotype 3 in adults: a Spanish three-decade retrospective study”, publicat a The Lancet Regional Health.
Graduada en Farmàcia per la Universitat de Barcelona (2019). Després de treballar dos anys en una oficina de farmàcia va realitzar el Màster en Microbiologia Avançada (UB, 2021), amb pràctiques a l'Hospital Universitari de Bellvitge. Actualment, està desenvolupant la tesi doctoral sobre la malaltia pneumocòccica invasiva, dirigida per Carmen Ardanuy i Aida González, amb una beca predoctoral de formació en investigació en salut (PFIS). Forma part del Grup d'Epidemiologia de les Infeccions Bacterianes de l'IDIBELL i del Grup CIBER de Malalties Respiratòries.
Pel que fa al Premi de Millor Article presentat per un professional de l’ICS en fase de formació a través del programa de residents, el Consell Científic ha decidit atorgar el Premi a:
Ignasi Sacanella (IISPV), per l’article “A Real-World Data Observational Analysis of the Impact of Liposomal Amphotericin B on Renal Function Using Machine Learning in Critically Ill Patients.”, publicat a la revista Antibiotics.
Farmacèutic en l’àmbit hospitalari, Sacanella s’ha especialitzat a l'Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona realitzant rotacions en farmacogenètica i farmacocinètica. També s’ha format en el camp de la intel·ligència artificial (IA) aplicada en salut. Actualment, treballa com a especialista a l'Institut Català d’Oncologia (ICO) de l’Hospitalet de Llobregat i participa en el programa ESPOQ donant suport en l’atenció farmacèutica del pacient oncològic.
Premi al Millor Pòster de Recerca de l'ICS 2024
Els dos premiats al Millor Pòster de Recerca de l’ICS 2024 han estat Jordi Estarlich, de l’Institut d’Investigació d’Atenció Primària Jordi Gol (IDIAPJGol) i Carlos Mateos de l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP).