El conseller de Salut, Manel Balcells, ha manifestat que l’aliança entre centres hospitalaris és una de les grans transformacions del darrer any i mig, juntament amb la potenciació de l’Atenció Primària
L’aliança entre proveïdors de salut permetrà millorar l’equitat territorial i que la persona sigui atesa en seu territori de referència
El Departament de Salut ha formalitzat la constitució de l’aliança estratègica de la xarxa assistencial hospitalària de la Regió Sanitària Girona. El conveni s’ha formalitzat en un acte de signatura presidit pel conseller de Salut, Manel Balcells, a la seu de la Generalitat de Catalunya a Girona. Es tracta de la primera aliança en matèria assistencial, docent i de recerca i innovació entre proveïdors del sistema de salut liderada pel Departament de Salut que es constitueix a Catalunya, amb la finalitat de promoure la col·laboració entre hospitals petits, mitjans i grans i atendre la ciutadania sense que s’hagi de desplaçar fora del seu territori més proper. “Estem contents perquè es un pas endavant per una millora assistencial que feia falta” ha manifestat Manel Balcells, que ha indicat que “el projecte a Girona estava madur i per això s’ha signat i posat en marxa”. Després de la signatura s’ha realitzat la primera reunió operativa per definir quins seran els propers passos.
A la signatura del conveni hi ha participat també el director del Servei Català de la Salut, Ramon Canal; el gerent de la Regió Sanitària Girona, Jaume Heredia; i els gerents de les set entitats proveïdores de salut implicades en l’aliança gironina: el director general de l’Institut Català d’Oncologia, Joan Brunet; la gerenta de l’Institut d’Assistència Sanitària i de l’Institut Català de la Salut a Girona, Àngels Morales; el gerent de la Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa, Josep Maria Padrosa; el gerent de la Fundació Salut Empordà, Sergi Iglesia; la codirectora gerenta de la Fundació Hospital de Palamós – Serveis de Salut Integrats Baix Empordà, Montse Garcia i el gerent de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, Ramon Cunillera.
L’aliança estratègica defineix uns espais territorials i poblacionals per a la planificació de la prestació de la cartera bàsica de serveis, la de referència i la de complexitat. Així doncs, la Regió Sanitària Girona tindrà com a referència de complexitat l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta per als hospitals de Figueres, Palamós, Olot, Santa Caterina i Blanes. I per Hospital Sant Jaume de Calella, a l’Alt Maresme, el centre de referència serà l’Hospital Germans Trias i Pujol. El conseller ha indicat que “en un futur tot el parc sanitari, el Campus de Salut (Trueta i IAS) serà el pal de paller des del punt de vista de terciarisme”.
La Regió Sanitària Girona té una llarga trajectòria de col·laboració entre els diversos hospitals i aquesta aliança té com a propòsit intensificar, consolidar i millor aquestes experiències i iniciar-ne de noves.
El conseller de Salut ha definit el que avui s’ha presentat com “una novetat transcendent”, “un canvi, perquè estructurem una cosa que s’ha produït durant molt de temps i a tot arreu, com són les aliances estratègiques”. En aquest sentit, Balcells ha qualificat la Xarxa com “una aliança estratègica estable, coordinada, planificada i, a més a més, liderada des del Servei Català de la Salut i, per tant, des del Departament de Salut”. El conseller ha afegit que el Departament de Salut “té la responsabilitat que els serveis assistencials, independentment de la seva titularitat, mantinguin una equitat i una sostenibilitat i finançament adequat”.
Amb el desplegament de la xarxa s’incrementarà la resolució en l’activitat assistencial a través de la col·laboració de projectes comuns, amb la finalitat de proporcionar la millor atenció especialitzada en condicions d’equitat arreu del territori, amb independència del lloc de residència de la persona. Això pot implicar la mobilitat de professionals entre els hospitals que formen part de la xarxa.
L’aliança estratègica ha de contribuir a mitigar problemàtiques com la disponibilitat de professionals de determinades especialitats, les desigualtats territorials en l’accés a procediments i una major sostenibilitat del sistema, a través de projectes de gestió compartida i models de treball col·laboratius, aprofitant els recursos i l’expertesa dels hospitals de la Regió. Balcells ha explicat que “aquesta complementarietat ha de permetre que si en algun centre fa falta algun professional d’alguna especialitat, o que en algun cas siguin necessaris equips territorials de determinades especialitats –com ja passa a la demarcació de Girona amb endocrinologia-, que es faci de forma sistemàtica a través d’aquesta xarxa”.
Aquesta aliança no substitueix altres projectes col·laboratius que ja estiguin operatius entre els hospitals que integren la xarxa assistencial hospitalària de la Regió Sanitària Girona, sinó que es mantenen vigents dins d’aquest nou marc de relació.
La creació de xarxes hospitalàries territorials és un dels principals eixos de la transformació del sistema sanitari, que ha de donar resposta a les noves necessitats de la ciutadania, amb l’equitat territorial i la qualitat assistencial com a centre d’aquestes polítiques. Aquest model també inclou l’atenció primària, amb al incorporació de nous perfils professionals i l’atenció a les residències, i que planteja també la manera com es relacionarà amb l’atenció hospitalària i l’atenció intermèdia.
En aquest sentit, el conseller ha posat l’accent que “la creació de les xarxes és una de les dues grans transformacions del darrer any i mig: una és la de l’atenció primària i el que representa des del punt de vista resolutiu i l’altra gran transformació és el treball col·laboratiu, coordinat i complementari dels centres hospitalaris perquè siguin bàsicament els professionals els que es desplacin i cada vegada menys els pacients, perquè apropem l’atenció sanitària a la ciutadania gràcies a la complementarietat dels centres”.
L’aliança estratègica està dirigida per un òrgan de govern destinat a promoure’n el desplegament i integrat pels gerents de les entitats proveïdores de salut que hi participen, el director del Servei Català de la Salut i el gerent territorial. Així mateix, també es constituiran comissions de treball que establiran de forma operativa com s’ha de dur a terme aquesta coordinació i complementarietat.