El Trueta incorpora un segon robot que permetrà incrementar el volum i la cartera de serveis d’aquest tipus de cirurgies

Un moment duant una operació quirúrgica amb el segon robot del Trueta.

A partir del mes d’octubre l’especialitat de cirurgia toràcica començarà a operar alguns càncers de pulmó i de mediastí per robòtica

Des que es va començar la cirurgia robòtica, fa cinc anys, s’han realitzat per aquest abordatge més de mil operacions

Fa cinc anys, l'Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta iniciava la cirurgia robòtica gràcies a la instal·lació del robot quirúrgic Da Vinci, un equipament d’alta tecnologia amb el qual es preveia millorar els resultats, la precisió i la seguretat quirúrgica. Cinc anys després i amb la cirurgia robòtica més que consolidada, el Trueta ha adquirit el segon equipament.

El segon robot va arribar dilluns 15 de maig, i dimarts mateix ja s’estrenava. L’arribada d’aquest segon equipament permetrà a nous serveis començar a operar amb aquest tipus d’abordatge, alhora que les especialitats que ja operen amb robòtica actualment podran realitzar més activitat, indicar aquest tipus de cirurgia a més pacients i, fer-la en algunes especialitats i, fins i tot, incrementar la cartera de serveis.

Aquest és el cas del Servei d’Urologia, que podrà fer per robòtica algun procediment més dels que fins ara s’hi feien. Aquest serà el cas de la cirurgia parcial de ronyó per tumor renal, que guanyarà en precisió i suposarà menys riscos per al pacient que l’abordatge convencional. També serà el cas de la cirurgia de bufeta (cistectomia), en la qual fins ara s’extirpava la bufeta amb laparoscòpia i se’n feia la reconstrucció amb l’intestí a través de cirurgia oberta. Amb l’arribada d’aquest segon equipament, s’hi podrà realitzar tot el procediment.

El fet de disposar d’un segon aparell permetrà que els serveis que fins ara ja operaven amb robòtica puguin fer més operacions per aquest abordatge, de manera que també se’n beneficiaran més pacients. Les especialitats que operen amb el robot actualment són urologia, ginecologia, otorrinolaringologia i cirurgia, principalment cirurgia oncològica, però també és l’abordatge escollit per a la cirurgia de l’obesitat o bariàtrica.

Un dels serveis que ben aviat s’endinsarà en la robòtica és el de cirurgia toràcica, que a partir d’octubre, un cop hagin rebut la formació pertinent, operarà les tumoracions del mediastí, així com els tumors pulmonars, ja que la robòtica permet fer una cirurgia més precisa, menys invasiva i amb una millor recuperació del pacient. S’estima que es faran uns 45-50 procediments a l’any de cirurgia toràcica.

Amb l’arribada del segon equipament també s’ha adquirit una taula quirúrgica (Table Motrion) que va collada i sincronitzada amb el robot, fet que facilita la mobilització del pacient que és molt important per a determinades operacions, com són el càncer de còlon i recte, i alguns càncers ginecològics.

Més de mil operacions amb robòtica en cinc anys 

En aquests cinc anys a l’Hospital Trueta s’han realitzat més de 1.000 operacions amb el robot. Fins ara s’havien fet 56 operacions el 2018, 214 el 2019, 180 el 2020, 244 el 2021 i 299 l’any passat. De començaments d’any ençà i fins al 16 de maig se n’han fet 125. El servei que més intervencions ha fet per robòtica és el de Cirurgia, que hi ha realitzat la meitat de les operacions.

L’Hospital Trueta va començar a operar amb robòtica el 10 d’abril de 2018. La cirurgia robòtica aporta grans avantatges en termes de precisió: augmenta el control i redueix el sagnat i la necessitat de transfusions. Amb el robot és més fàcil l'accés a anatomies complicades, permet una excel·lent visualització dels punts de referència anatòmics i s'elimina la tremolor fisiològica o els moviments involuntaris dels cirurgians, així com el cansament postural després de llargues hores d'intervenció.

Aquests avantatges repercuteixen de manera directa en el pacient ja que la mida de les incisions és menor, fet que comporta un menor risc de complicacions i infeccions, un millor i més curt període postoperatori, menys dolor i, en definitiva, una incorporació més ràpida a la vida diària.

El robot quirúrgic és la plataforma més innovadora en l'actualitat per a cirurgia mínimament invasiva. El sistema consta de tres components: la consola quirúrgica, el carro del pacient i la torre de visió.

  • La consola, que està situada fora del camp estèril, permet al cirurgià/ana controlar l'endoscopi 3D, que mostra una imatge tridimensional del camp operatori. És el centre de control.
  • El suport del pacient és el component operatiu del sistema i es compon de quatre braços destinats a suportar l'instrumental quirúrgic i l'endoscopi.
  • La torre de visió conté la unitat central d'elaboració i processament de la imatge a través d'un monitor de pantalla tàctil de 24 polzades i un sistema de vídeo en alta definició.

Amb aquest sistema, el cirurgià/ana no opera directament sobre el pacient, sinó que ho fa a distància, assegut a la consola des d'on maneja virtualment unes pinces. Un altre cirurgià/ana col·labora en l’operació des del costat del pacient, amb control directe sobre el camp quirúrgic. La visió tridimensional amb un augment de fins a deu vegades, permet als clínics treballar amb una gran precisió i realitzar intervencions quirúrgiques complexes. El sistema tradueix els moviments de les mans dels professionals en impulsos que són transmesos de forma literal als braços robòtics, fet que permet arribar a zones de difícil accés.

Un moment duant una operació quirúrgica amb el segon robot del Trueta.    Un moment duant una operació quirúrgica amb el segon robot del Trueta.    Un moment duant una operació quirúrgica amb el segon robot del Trueta.

HOSPITAL
Dilluns, 22 Maig 2023

Tags: