L’estret seguiment dels pacients evita reingressos i visites a Urgències
La Unitat de Malaltia Inflamatòria Intestinal de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta i de l’Hospital de Santa Caterina del Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt ha renovat la certificació d’excel·lència aconseguida el 2019, per l’atenció i el servei que presta als pacients amb malaltia inflamatòria intestinal. Es tracta del màxim reconeixement que lliura el Grup Espanyol de Treball en Malalties de Crohn i Colitis Ulcerosa (GETECCU), que reconeix la qualitat assistencial i investigadora de la Unitat i que situa el Trueta com a hospital de referència a la Regió Sanitària Girona en aquest camp.
La Unitat està formada per un equip multidisciplinari amb quatre professionals especialistes d’Aparell Digestiu, dos cirurgians especialitzats, tres infermeres especialitzades i dos radiòlegs, que es reuneixen mensualment en un comitè de seguiment. Aquí és on es debaten els casos més complicats, es valoren resultats de proves diagnòstiques i s’estableixen els circuits que cal seguir en cada cas. Una de les virtuts de la Unitat és l’estret seguiment que les infermeres fan dels pacients, per via telemàtica o telefònica. Uns controls que permeten conèixer de manera precisa l’evolució de la malaltia i l’efecte dels tractaments i així estalvien reingressos hospitalaris dels pacients, així com les habituals visites al Servei d’Urgències.
L’auditoria ha estat realitzada per Bureau Veritas segons la certificació GETECCU, que analitza una seixantena de paràmetres de funcionament de la Unitat i la qualitat de l’assistència que presta, tant des de l’òptica mèdica com quirúrgica.
Uns 2.500 afectats a la demarcació de Girona
Les malalties inflamatòries intestinals, la malaltia de Crohn i la colitis ulcerosa són malalties cròniques del tub digestiu que causen brots inflamatoris i que requereixen de tractaments mèdics molt especialitzats. El seu origen és desconegut, però sabem que en persones amb certa predisposició genètica un desequilibri entre la flora intestinal i el sistema immunitari dona com a resultat una resposta inflamatòria descontrolada als intestins. L’objectiu del tractament és evitar els brots fins allà on sigui possible i, en cas que apareguin, mantenir-los sota control i escurçar-ne el temps d’activitat. Sovint s’ha de recórrer a la cirurgia, malgrat que mai és la solució definitiva.
Les malalties inflamatòries intestinals (MII) es diagnostiquen principalment en gent jove, tot i que també existeix una certa predisposició en pacients de mitjana edat, sobretot als països industrialitzats, i també són més freqüents en àrees urbanes respecte de les rurals.
S’estima que a la demarcació de Girona hi ha entre 2.000 i 3.000 pacients amb MII. Més de 1.200 són atesos a la Unitat de Malaltia Inflamatòria Intestinal del Trueta i del Santa Caterina, que atén pacients del Gironès, el Pla de l’Estany i la Selva Interior (les àrees bàsiques de salut que tenen els dos hospitals com a centres de referència), a més dels casos més complexos de la Regió Sanitària Girona.
La malaltia de Crohn pot afectar des de l’anus fins a la boca, sent més freqüent l’afectació de la zona final del budell prim, mentre que la colitis ulcerosa afecta el budell gros. Produeixen símptomes que van des de diarrees incontrolables, sang a les femtes, dolor abdominal, pèrdua de pes i febre. També poden associar-se amb malalties immunològiques de fora dels intestins, com ara inflamacions de les articulacions, dels ulls o de la pell. Aquests símptomes, en general, poden ser molt invalidants i impactar en gran manera en la vida quotidiana dels pacients.