Ha suposat una inversió de més de 800.000 euros, i compten amb un sistema predictiu de causes de la malaltia que facilita el tractament preventiu
Avui s’ha posat en marxa la nova Unitat d’Ictus del Servei de Neurologia de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta, que disposa d’habitacions individuals adaptades per potenciar el tractament precoç de pacients afectats per aquesta malaltia.
Les habitacions estan equipades amb grues de mobilització al sostre, punts de recolzament i espais adaptats amb capacitat per iniciar la rehabilitació precoç dels pacients ja en fase aguda després d’haver patit un infart o una hemorràgia cerebral. D’aquesta manera, i gràcies al fet de disposar de professionals d’infermeria especialitzats en atenció al pacient amb ictus i d’altres malalties neurològiques, aquests poden iniciar un tractament rehabilitador molt aviat, un factor que ha demostrat aportar un benefici addicional als aconseguits durant l’atenció en les primeres hores de l’afectació.
La nova àrea disposa de vuit llits, sis dels quals pertanyen a la Unitat d’Ictus del Servei de Neurologia i es destinen a pacients que hagin patit un ictus, mentre que les altres dos són, actualment, pel tractament i la recuperació de pacients del Servei de Neurocirurgia. Les vuit habitacions disposen d’equips de monitorització continuada no invasiva, que integren un sistema predictiu de causes ocultes responsables de l’ictus, com ara la fibril·lació auricular. Aquesta tecnologia permetrà un tractament preventiu més eficient i prematur.
Amb aquesta acció es millora la continuïtat assistencial dels pacients amb ictus a la mateixa planta d’hospitalització i s’integren els malalts afectats de malalties neurològiques i neuroquirúrgiques en una mateixa àrea amb professionals sanitaris dedicats, de forma especialitzada i multidisciplinària, en el maneig d’aquest tipus de patologies.
L’adaptació de les habitacions i el seu equipament tecnològic ha suposat una inversió de 821.000 euros.
Es dobla l’atenció amb teràpies intervencionistes
El Trueta és el centre de referència de la Regió Sanitària de Girona per al tractament de l’ictus amb 629 activacions del Codi Ictus l’any 2020. Actualment, entre el 70 i el 75% dels casos que s’atenen a l’Hospital Trueta, arriben dins les sis primeres hores després de patir l’ictus.
Des de l’inici de la pandèmia per la Covid-19 els Serveis de Neurologia i Radiologia de l’Hospital Trueta han ampliat l’atenció terciària amb tractaments amb teràpia endovascular (trombectomies mecàniques), evitant trasllats a hospitals de Barcelona. Així, el darrer any s’ha aplicat aquest tractament a un total de 71 pacients. Aquest procediment, que consisteix en la introducció d’un catèter en una artèria del pacient per arribar fins al coàgul que l’obstrueix –i que ha produït l’ictus– i poder-lo extreure, es realitza en paral·lel als tractaments per via endovenosa. D’aquests, l’Hospital Trueta continua essent el centre català que més en practica, amb uns 162 l’any 2020.
L’ictus, segona causa de mort i primera d’invalidesa
Es calcula que una de cada sis persones patirà un ictus al llarg de la seva vida. Cada any, 1.700 gironins pateixen un infart cerebral, i només el 50 % arriben a l’Hospital dins les primeres sis hores des de l’inici de l’afectació. Segons dades de l’Organització Mundial de la Salut, la malaltia cerebrovascular representa la segona causa de mort i la primera d’invalidesa en els adults dels països occidentals. A l’Estat espanyol és la primera causa de mortalitat entre les dones i representa el principal motiu d’incapacitat, ja que la majoria de pacients pateix seqüeles que, en el 40% dels casos, els inhabiliten per fer les seves activitats quotidianes. Cal tenir present que un de cada sis ictus ocorren en persones joves.
Des dels punts de vista sanitari i econòmic, l’ictus és una afectació de primera magnitud. Representa el 70% del total d’ingressos de caràcter neurològic i suposa al voltant d’un 5% de la despesa sanitària. No obstant això, hi ha dades esperançadores, ja que en els darrers anys la mortalitat ha disminuït gràcies als treballs de prevenció i detecció precoç, així com a les millores en l'atenció hospitalària als pacients en les unitats d'ictus i al desenvolupament de tractaments aplicats durant les primeres hores.