La Unitat del Trueta, del Servei de Ginecologia i Obstetrícia, atén unes 700 pacients cada any
Un grup d’experts d’arreu del món s’ha reunit la setmana passada a l’Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta per posar en comú experiències i coneixements en el camp de les disfuncions del sòl pelvià. Es tracta d’un problema molt prevalent, ja que es calcula que afecta el 25 % de dones d’entre 30 i 70 anys d’edat, i es manifesta amb problemes tan comuns com la incontinència d’orina o el prolapse uterovaginal.
Els experts, vinguts de països com Austràlia, Sudàfrica, Regne Unit, Holanda i França, s’han reunit amb representants de la Unitat de Sòl Pelvià del Trueta per parlar dels darrers avenços mèdics i quirúrgics, dels materials i instrumental que utilitzen, així com per posar en comú les diverses opcions de tractament. Aquestes trobades formatives per compartir experiències i coneixements amb metges d’altres països són molt enriquidores per als professionals.
La Unitat de Sòl Pelvià del Trueta forma part del Servei de Ginecologia i Obstetrícia i per les seves sales de consulta hi passen unes 700 pacients l’any, xifra amb tendència a augmentar després de la posada en marxa, l’any passat, d’una consulta específica d’aquesta àrea a l’ASSIR del Centre d’Especialitats Güell de Girona.
Des del punt de vista quirúrgic, en el darrer any i mig (de gener de 2018 fins a juliol de 2019) s’han practicat més de 200 intervencions: 80 histerectomies per prolapse, 70 operacions per a la correcció de la incontinència d’orina i unes 60 més per a la correcció de prolapse vaginal.
Una afectació que perjudica molt la qualitat de vida
Tot i ser una patologia molt freqüent, ja sigui per vergonya d’explicar-la o per desconeixement dels tractaments que hi ha, moltes pacients no la consulten i no demanen consell mèdic, de manera que no reben l’atenció que els cal. Tot i que els principals problemes relacionats solen veure’s en dones postmenopàusiques que han tingut parts vaginals, no és estrany veure’n també en pacients més joves i en dones que no han parit mai. Si el problema no es resol, la seva situació acaba sent altament frustrant i incapacitant i pot afectar molt significativament seva qualitat de vida.
Pel que fa al tractament, els especialistes solen optar per una combinació de la cirurgia amb teràpies més conservadores, ja que molts estudis científics han demostrat l’efectivitat d’aquesta combinació de modalitats de tractament.
La Unitat de Sòl Pelvià, que té previst crear properament una consulta específica per a pacients que hagin patit una lesió obstètrica, compta amb una consulta a l’àmbit d’atenció primària on s’ofereixen sessions de reeducació del sòl pelvià i grups de treball per fer exercicis conjunts. Aquests recursos estan indicats en el tractament dels casos lleus i moderats, mentre que els més complexos es deriven a l’equip hospitalari. L’equip mèdic es reuneix periòdicament per avaluar els casos en un Comitè on també participen professionals dels serveis d’Urologia i Cirurgia Colorrectal.
D'esquerra a dreta de la fotografia: Dr. Stephen Jeffery, professor Renaud de Tayrac, Dr. Joan Meléndez, Dra. Zeliha Guler, Dra. Rajvinder Khasriya, professora Anna Rosamila i professor Christian Phillips, al curs "Controversies in Urogynaecology" que es va dur a terme a l'Hospital Trueta.
La Unitat va ser creada i impulsada pel Dr. Fernando Montero, qui l'ha liderat fins ara , en vistes a la seva jubilació. Per fer la transició, l'any passat s'hi va incorporar el Dr. Joan Meléndez, format a Londres i Austràlia, i aquest estiu també s'hi ha afegit el Dr. Pedro Corzo.