En aquesta nova àrea hi ha l’entrada principal al servei, i disposa d’una àrea d’atenció de pacients de baixa complexitat, àrea de pacients crítics i de la zona de traumatologia, que s’aniran posant en marxa progressivament
Aquest matí ha entrat en funcionament la segona fase de les obres d’ampliació del Servei d’Urgències de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta, que es van iniciar l’estiu passat. En aquesta nova àrea hi ha l’entrada principal al Servei, amb un circuit diferenciat per als pacients que venen amb mitjans propis i per als que arriben amb ambulància; l’admissió; el triatge; la sala d’espera; la zona de pacients de baixa complexitat; l’àrea de traumatologia, i els boxs de crítics. La zona de crítics encara no entrarà en funcionament fins d’aquí a uns dies, mentre que la zona de traumatologia es posarà en marxa quan acabi la tercera fase, atès que ara s’utilitzarà l’espai com a àrea de pacients en observació.
Aquesta zona nova ha quedat connectada amb la corresponent a la primera fase del Servei d’Urgències, que va entrar en funcionament l’estiu passat com a resultat de les obres d’ampliació que havien començat el març de 2017. Tota l’obra d’ampliació s’ha organitzat en tres fases, per tal de fer compatible l’activitat assistencial amb els avenços dels operaris. Queda pendent la tercera fase, que es preveu que es comenci a executar durant l’any que ve, i que acollirà l’àrea d’observació.
L’ampliació de les Urgències suposa una gran millora, tant per a usuaris, com per als professionals. Els espais que ara han entrat en funcionament s’afegeixen als que es van posar en marxa l’any passat, millorant així progressivament els espais per augmentar la qualitat assistencial dels pacients. El Servei d’Urgències està dotat d’equipament d’última generació que permet millorar la seguretat del pacient. Cal tenir present, que el volum d’usuaris que atendrà el servei serà el mateix que fins ara, uns 70.000 a l’any, de manera que l’ampliació suposarà també una millora en el confort, la intimitat i la privadesa.
Avui s’ha traslladat als nous espais l’àrea d’observació i l’àrea de baixa complexitat, que atén els pacients de nivell IV i V, la qual que ha passat de disposar de dos punts assistencials a cinc. La resta d’espais s’aniran obrint progressivament. D’aquesta manera, la dotació de recursos materials i humans s’anirà ajustant a les necessitats que vagin sorgint.
Els treballs que s’han fet fins ara són a càrrec de l’empresa CRC Obras y Servicios SL, per un import de més de 3,3 milions d'euros pel que fa a l'obra, i l'equipament ha suposat una inversió d' 1,8 milions d'euros.. El projecte global permetrà quasi doblar la superfície que tenia el servei, que passarà dels 1.200 metres quadrats a 2.300 metres quadrats un cop acabada tota l’obra.
Cada dia van al centre uns 200 pacients, que sumen aproximadament 70.000 pacients al cap de l’any. Part dels pacients atesos arriben derivats d’altres hospitals o centres d’atenció primària de la Regió Sanitària de Girona, atès que el Trueta n’és el centre de referència. Quasi el 20 % dels pacients atesos acaba ingressant al Trueta.