El COMG premia el Servei de Cardiologia Trueta - Santa Caterina per impulsar una cardiologia terciària de primer nivell

Foto en grup del equip de Cardiologia.

També s'ha guardonat el Dr. Josep Capdevila per la seva trajectòria com a metge rural i de família

El Col·legi Oficial de Metges de Girona (COMG) ha lliurat aquest vespre els Premis Bonastruc ça Porta a la trajectòria professional mèdica amb els quals l’entitat reconeix, anualment, la tasca de tres metges o equips mèdics de les comarques gironines. L’Espai Caixa de Girona ha acollit la celebració d’aquesta quarta edició en què s’ha posat especialment el focus en la formació dels futurs professionals, coincidint amb el desè aniversari de la Facultat de Medicina de Girona. Entre els guardonats hi ha el Servei de Cardiologia Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta (ICS) – Hospital Santa Caterina (IAS), premiat per impulsar una cardiologia terciària de primer nivell i el Dr. Josep Capdevila, que havia estat metge de l'Equip d'Atenció Primària de Banyoles abans de la seva jubilació.

El primer guardó de la nit ha estat pel Servei de Cardiologia Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta (ICS) – Hospital Santa Caterina (IAS), que gràcies a la seva aposta per la innovació i la recerca, s’ha consolidat com un equip de referència, impulsant una cardiologia terciària de primer nivell. Liderat pel Dr. Ramon Brugada i integrat per 26 cardiòlegs i 25 investigadors, l’equip realitza un dels serveis assistencials amb més volum de Catalunya i desenvolupa una important tasca de sensibilització i prevenció de les malalties cardíaques. A més de formar part de projectes pioners com la iniciativa ‘Girona Vital’ i el projecte MOSCAT (Mort Sobtada a Catalunya), des del 2015, el Servei compta amb un laboratori de genètica cardiovascular reconegut a tot el país.

La Unitat d’Epidemiologia i Registre de Càncer de Girona (UERCG) s’ha emportat també un dels guardons pel seu lideratge en l’estudi epidemiològic del càncer a la demarcació de Girona, a través d’un seguiment exhaustiu de la incidència, mortalitat, prevalença i supervivència d’aquesta malaltia al territori. La Unitat, que depèn del Pla Director d’Oncologia (POD) del Departament de Salut i de l’Institut Català d’Oncologia (ICO), va ser creada l’any 1995, sota la direcció del Dr. Pau Viladiu, la coordinació del Dr. Àngel Izquierdo, metge oncòleg, i la incorporació del Dr. Rafael Marcos i la Dra. Maria Loreto Vilardell, ambdós metges epidemiòlegs. Amb dedicació plena a projectes de recerca centrats en l’estudi de l’epidemiologia descriptiva i analítica del càncer, destaca la seva tasca en projectes de prevenció i difusió dels seus coneixements.

El tercer Bonastruc ça Porta d’aquesta edició ha estat concedit al Dr. Josep Capdevila i Vila (Urgell, 1949), metge rural que ha exercit la seva especialitat, la medicina familiar i comunitària, arreu del territori gironí durant tota la seva trajectòria professional. Llicenciat en medicina i cirurgia per la Universitat Autònoma de Barcelona amb grau d’excel·lència, ha treballat a indrets com Les Planes d’Hostòles, Sant Aniol de Finestres i Cornellà del Terri on, actualment, desenvolupa la medicina privada. Defensor de la promoció de la salut pública, el Dr. Capdevila ha actuat com a mentor per a molts professionals de les comarques.

Lliurament de la segona beca “e-Health COMG”

Per segon any consecutiu, durant l’acte dels premis, també s’ha fet entrega de la segona beca  “e-Health COMG” per a projectes de recerca i innovació en tecnologies de la salut que el COMG atorga en col·laboració amb el Campus Salut de la Universitat de Girona. La beca, que busca fomentar projectes transversals i que uneixin diferents disciplines per continuar avançant en el camp de la salut, ha recaigut en Ramon Farrés, Pere Planellas, Laia Falgueras, Francisco Reina i Anna Carrera pel projecte ‘Determinació de referents anatomo-quirúrgics clau i creació de e-tutorials per la millora en l’aprenentatge i seguretat en les intervencions oncològiques abdominals i per la implementació de noves tecnologies i abordatges quirúrgics’.

 

La Fundació Joan Bruguera concedeix cinc beques per a formació

A l’esdeveniment també s’ha fet entrega de cinc beques Joan Bruguera per cursar estudis d’especialització i/o treballs d’investigació mèdica. Aquestes ajudes són concedides per la Fundació Joan Bruguera, formada pel Col·legi Oficial de Metges de Girona, l’Ajuntament de Girona i la Universitat de Girona.

La primera d’aquestes beques ha estat per Mikel Terceño Izaga amb la finalitat d’explorar i determinar les eines necessàries per implementar les tècniques endovasculars i per accedir a les millors tècniques diagnòstiques i terapèutiques de l’ictus i la patologia aneurismàtica cerebral a Girona, amb una estada a l’Hospital de Montpeller. Laura Torres Brunet ha rebut la segona beca per aprofundir en el tractament dels tumors glials de baix grau del sistema nerviós central i conèixer les bases del Màpping cerebral i els conceptes de Neuroplasticitat i connectomes cerebrals, també a la Universitat de Montpeller. La tercera beca s’ha concedit a Mireia Suñer Colomer per fer una estada ERASMUS a la Universitat de Debrecen (Hongria), on realitzarà el treball de final de Grau i podrà conèixer noves metodologies i formes de treball. Carla Marco Cazcarra ha rebut una de les beques per realitzar una estada a l’Hospital de Bellvitge, on rebrà formació especialitzada a la Unitat Neuromuscular per tal d’especialitzar-se en el diagnòstic i tractament de les malalties neuromusculars i formar-se en la tècnica de l’electromiografia i electroneurografia. Finalment, la cinquena beca Joan Bruguera s’ha lliurat a Cèlia Caula Freixa per aprofundir en el maneig del pacient politraumatitzat, tant en la valoració primària com en les avaluacions secundàries a l’Hospital Chris Hani Baragwanth, de Johannesburg.

 

Desè aniversari de la Facultat de Medicina de Girona

Coincidint amb la celebració, enguany, del desè aniversari de la Facultat de Medicina, la celebració dels Premis Bonastruc ça Porta ha posat especialment el focus en el model educatiu i la formació de qualitat dels futurs professionals. El Dr. Ramon Brugada, primer degà de la Facultat, i el Dr. Joan San, degà actual, han ofert una conversa, moderada pel periodista Josep Puigbó, en la qual han compartit l’evolució i les perspectives de futur de la Facultat.

El Dr. Josep Vilaplana, president del Col·legi de Metges, ha aprofitat l’ocasió per reiterar “la importància d’oferir una formació de qualitat que permeti que els futurs professionals gironins tinguin les eines i els coneixements necessaris per ser competitius i per estar preparats a l’hora de desenvolupar-se en un sector en constant canvi, que s’adapta permanentment als nous temps i als nous recursos i que posa els avenços científics i tecnològics al servei de les persones”.  

 

Lliurament de premis. Servei de Cardiologia

Foto del lliurament de premis al Servei de Cardiologia  Foto del lliurament de premis al Servei de Cardiologia  Foto del lliurament de premis al Servei de Cardiologia

 

Lliurament de premis. Dr Josep Capdevila

Foto del lliurament de premis al Dr Josep Capdevila  Foto del lliurament de premis al Dr Josep Capdevila

 

 

HOSPITAL
Dijous, 16 Maig 2019