Mor un nadó amb prematuritat extrema afectat per una Klebsiella multiresistent, a la Unitat de Neonatologia del Trueta

Un nadó prematur extrem nascut a les 24 setmanes de gestació que estava ingressat a la Unitat de Neonatologia de l’Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta, i que presentava una infecció activa de Klebsiella pneumoniae multiresistent, ha mort aquest diumenge al vespre. El nadó va néixer amb 600 grams i amb una situació clínica molt complicada.

La Klebsiella és una bactèria que viu al tub digestiu, malgrat que una de les seves principals característiques és que es troba en qualsevol lloc al medi ambient i també a l’intestí de molts éssers vius. Entre els factors de risc de contraure la malaltia hi ha la prematuritat, fet pel qual les unitats de neonatologia són espais on es poden detectar brots per Klebsiella.

El secretari general de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya, Joan Guix, ha explicat aquest matí que “la Klebsiella és un microorganisme oportunista, que viu habitualment dins l’organisme del ser humà, i que enfront una situació de baixada d’immunitat o d’immunitat feble, pot provocar infeccions, que això és el que ha passat.” Guix ha afegit que “aquest tipus d’infeccions són relativament freqüents en unitats on hi ha malalts d’aquest tipus, immunodeprimits”, per tant, no hi ha motius per ser alarmista. Així, del 2015 al 2018, s’han declarat 8 brots en unitats de neonatologia d’hospitals de Catalunya, amb 94 afectats i 7 morts.

El cap de servei de Pediatria de l’Hospital Trueta, el Dr. Lluís Mayol, ha explicat que al centre es van detectar el primers casos a finals d’any: un degoteig d’infeccions lleus, sobretot de conjuntivitis, causades per Klebsiella. Va ser al març quan van detectar més casos dels habituals i això els va fer pensar que estaven davant d’un brot. En aquest moment van declarar el brot al Servei de Vigilància Epidemiològica del Departament de Salut a Girona. Aleshores es van extremar encara més les mesures de prevenció i van fer una investigació activa per determinar quants nens de la unitat eren portadors de la bactèria.

En total, des que s’ha declarat el brot s’han registrat 11 infants colonitzats, és a dir, en els que se’ls ha detectat la presència del bacteri, però que no han emmalaltit, i 2 amb una infecció activa, un dels quals el nadó que ha estat èxitus ara. En aquest moment, només queden ingressats 3 dels nadons colonitzats. La resta estan tots donats d’alta amb les seves famílies.

El secretari general ha comentat que “els nadons prematurs extrems sobreviuen extraordinàriament  gràcies a les cures i a la tecnologia existent, malgrat tot són extremadament fràgils”. En aquest sentit, es calcula que en prematurs amb un pes inferior a un quilo i mig es produeixen entre un 16 i un 17% d’infeccions. Avui en dia, s’ha aconseguit que la taxa de supervivència en nadons de menys de 1.000 grams, sigui del 70 – 80%.

Mayol, ha indicat que, en el cas del nadó del Trueta, “la causa principal de la seva mort és ha estat la immaduresa. Un nadó que neix a les 24 setmanes de gestació i amb un pes 600 grams, no està format: li falla el sistema neurològic, el sistema immunitari, els sistema respiratori, el sistema circulatori, el sistema digestiu, li falla la pell... les bactèries tenen un camp abonat en un individu immunodeprimit per introduir-s’hi i proliferar”.

El secretari general de Salut Pública, ha volgut deixar clar que en aquest moment “el brot del Trueta està totalment controlat”.

El conjunt de mesures preventives adoptades es pot resumir en:

Mesures per reduir el risc de contagi. Sectorització de la unitat i cohortització dels professionals, és a dir, aïllar els infants infectats i colonitzats en boxos independents, amb una dotació de personal exclusiva per a cada box. Aplicació de precaucions d’aïllament en els nadons colonitzats i infectats i en els seus contactes, reforç del rentat de mans, increment dels punts de dispensació de sol·lucions alcohòliques, ampliació dels protocols de neteja i desinfecció ambiental, revisió de circuits i protocols assistencials.

Mesures per detectar precoçment la colonització i/o per identificar possibles focus. Realització de frotis òtic (a l’orella) al néixer i rectal a les 48 hores a tots els nens prematurs, realització de cultius setmanals a tots els nadons ingressats, cultius vaginals i rectals a les gestants amb factors de risc de colonització i cultius aleatoris en nadons a terme sans a les 48 hores; paral·lelament s’han analitzat més de 140 mostres ambientals. 

Seguiment del brot. Diàriament es realitzen reunions de seguiment, multidisciplinars, amb professionals de medicina preventiva, neonatologia, obstetrícia i la direcció assistencial del centre. El brot es va comunicar en el seu moment al Servei de Vigilància Epidemiològica del Departament de Salut a Girona, que està col·laborant en el seu seguiment.

Des de la direcció de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta es vol agrair públicament la col·laboració i implicació tant dels professionals de la Unitat, com dels familiars dels nens que hi han estat ingressats, i es vol expressar el condol a la família del nadó.

 

HOSPITAL
Dimarts, 7 Maig 2019