L’objectiu és que els assistents, un grup de 12 persones, adquireixin habilitats per poder realitzar aquest tipus de proves diagnòstiques i poder-les interpretar
L’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta acull avui i demà un curs d’ecocardiografia transesofàgica (ETE), organitzat pel grup EchoSim ―un col·lectiu d'anestesistes cardíacs del Regne Unit i de l’Estat espanyol, dirigit per Marc Vives, adjunt del Servei d'Anestesiologia i Reanimació del Trueta.
El curs està avalat per la Societat Europea d’Anestèsia Cardiotoràcica, European Association of Cardiothoracic Anaesthesiologists (EACTA), i dirigit a preparar l’acreditació en ETE de la Societat Europea de Cardiologia, European Association of Cardiovascular Imaging (EACVI).
L’ecocardiografia transesofàgica és una prova que es realitza per veure, mitjançant un monitor, les cavitats del cor i les vàlvules cardíaques, així com els vasos sanguinis del pit, gràcies a una sonda petita que s’introdueix en el pacient a través de l'esòfag, mentre està anestesiat o sedat. L'ecocardiografia ens permet visualitzar el cor a través de l'ús d'ones sonores. Es fa servir més freqüentment com a monitor o guia en totes les cirurgies cardíaques, per avaluar els resultats de la intervenció. També s’usa per confirmar diagnòstics de diferents malalties del cor. Es comença a utilitzar, cada vegada més, durant cirurgies no cardíaques d’alt risc i per al monitoratge dels pacients crítics.
El curs té com a objectiu adquirir l'habilitat per realitzar els plànols bàsics i per saber-ne interpretar la clínica a través de casos de pacients. És per això que la formació s’ha dissenyat de manera que és interactiva i molt pràctica. A través de simuladors Heartworks portats des de Londres, els assistents poden fer pràctiques en grups reduïts liderats pels anestesistes cardíacs, membres del grup EchoSim.
Hi participen dotze metges especialistes amb interès en l'ús de l’ecocardiografia transesofàgica en anestèsia cardíaca, anestèsia no cardíaca d'alt risc i pacient crític. Els assistents són anestesistes i intensivistes que venen d’hospitals d’arreu de l’Estat espanyol, a més d’altres països europeus.