La cirurgia robòtica arriba a l’Hospital Trueta de Girona

Professional utilitzant el robot quirúrgic Da Vinci

El centre ha incorporat un robot quirúrgic Da Vinci i durant aquest mes d’abril s’han dut a termes les primeres operacions

S’estima que, en aquesta primera fase, es poden fer unes 150 intervencions a l’any amb el Da Vinci, principalment de les especialitats d’urologia, ginecologia i cirurgia general

L'Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta s’ha iniciat aquest mes d’abril amb la cirurgia robòtica gràcies a la instal·lació del robot quirúrgic Da Vinci, un equipament d’alta tecnologia que permetrà millorar els resultats, la precisió i la seguretat quirúrgica. La primera operació es va fer el dia 10 d’abril, i fins al dia d’avui s’han intervingut amb cirurgia robòtica dotze pacients: cinc amb càncers urològics, quatre amb càncers ginecològics i tres amb càncer de còlon i recte. Aquest Da Vinci, d’ABEX Excel·lència Robòtica, és el primer robot dirigit en el camp de la cirurgia que arriba a la Regió Sanitària de Girona i suposa una important aposta en tecnologia i qualitat assistencial. Les previsions de l’Hospital Trueta són que, un com implantada plenament la cirurgia robòtica, es puguin dur a terme unes 150 operacions a l’any.

El Da Vinci aporta grans avantatges en termes de precisió: augmenta el control i redueix el sagnat i la necessitat de transfusions. Amb el robot és més fàcil l'accés a anatomies complicades, permet una excel·lent visualització dels punts de referència anatòmics i s'elimina el tremolor fisiològic o moviments involuntaris del cirurgià, així com el cansament postural després de llargues hores d'intervenció.
Aquests avantatges repercuteixen de manera directa en el pacient, ja que la mida de les incisions és menor, fet que comporta un menor risc de complicacions i infeccions, un millor i més curt període postoperatori, menys dolor i, en definitiva, una incorporació més ràpida a la vida diària.

El robot quirúrgic Da Vinci és la plataforma més innovadora en l'actualitat per a cirurgia mínimament invasiva. El sistema consta de tres components: la consola quirúrgica, el carro del pacient i la torre de visió.

La consola, que està situada fora del camp estèril, permet al cirurgià controlar l'endoscopi 3D, que mostra una imatge tridimensional del camp operatori. És el centre de control.

  • El suport del pacient és el component operatiu del sistema Da Vinci i es compon de quatre braços destinats a suportar l'instrumental quirúrgic i l'endoscopi.
  • La torre de visió conté la unitat central d'elaboració i processament de la imatge a través d'un monitor de pantalla tàctil de 24 polzades i un sistema de vídeo en alta definició.

 

Amb aquest sistema, el cirurgià no opera directament sobre el pacient, sinó que ho fa a distància, assegut a la consola des d'on maneja virtualment unes pinces. Un altre cirurgià col·labora en l’operació des del costat del pacient, amb control directe sobre el camp quirúrgic. La visió tridimensional amb un augment de fins a deu vegades, permet al clínic treballar amb una gran precisió i realitzar intervencions quirúrgiques complexes. El sistema tradueix els moviments de les mans del professional en impulsos que són transmesos de forma literal als braços robòtics, fet que permet arribar a zones de difícil accés.

Més enllà de la cirurgia laparoscòpica

La seva introducció en la pràctica clínica de la cirurgia mínimament invasiva, concretament la laparoscòpica, ha suposat un canvi radical en la tècnica quirúrgica. El seu domini requereix un aprenentatge específic i un entrenament continu dels cirurgians, ja que la dependència de sistemes artificials de visió i la pèrdua de sensació tàctil dificulta l'execució de les tècniques, especialment en els procediments complexos. La millora en els resultats clínics, així com l’eficàcia i l'eficiència han contribuït al fet que s’hagi convertit en el procediment estàndard de gran part dels tractaments quirúrgics.

A més, la cirurgia robòtica, respecte a la laparoscòpia convencional, és de més fàcil aprenentatge, fet que facilita la incorporació precoç dels cirurgians novells a les tècniques de cirurgia mínimament invasiva.

Les àrees en les quals la cirurgia robòtica està clarament implantada en d’altres centres hospitalaris són la cirurgia general, la ginecologia i la urologia. És per això que des de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta s’ha decidit iniciar-se en aquestes tres especialitats i plantejar de cara a un futur obrir-ho a d’altres.

Fins a dia d’avui s’han format dos cirurgians de cada una de les tres especialitats, a més de professionals d’anestèsia i d’infermeria. Aquesta formació s’ha dut a terme a la central d’ABEX a Estrasburg, on disposen d’un sistema de simulació per fer pràctiques, i en altres hospitals de Catalunya que ja tenen implantada la cirurgia robòtica. A més, durant el mes d’abril, les intervencions que s’han realitzat al Trueta han comptat amb la supervisió d’un formador.

Els darrers anys, l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta ha experimentat un increment de la complexitat quirúrgica de manera constant, així com una reducció de l'estada mitjana. A dia d’avui, el Trueta és l’hospital de l’Institut Català de la Salut que té un nivell de complexitat més alt pel que fa a la patologia mèdica i el segon –després de l’Hospital de Bellvitge– pel que fa a patologia quirúrgica. La incorporació de la cirurgia robòtica podria millorar encara més aquests bons resultats. Una quarantena d’hospitals arreu de l’Estat espanyol disposen actualment de robot quirúrgic.

Professionals utilitzant el robot quirúrgic Da Vinci  Professional utilitzant el robot quirúrgic Da Vinci  Professionals utilitzant el robot quirúrgic Da Vinci  Professional utilitzant el robot quirúrgic Da Vinci  Professionals utilitzant el robot quirúrgic Da Vinci

HOSPITAL
Divendres, 11 Maig 2018