RECERCA
La recerca del Servei de Cardiologia engloba recerca clínica, realitzada majoritàriament als hospitals, i recerca bàsica que es realitza al Centre de Genètica Cardiovascular (IDIBGI)
INVESTIGACIÓ CLÍNICA
El programa d'investigació clínica aprofita la col·laboració d'hospitals i centres de salut per estudiar els factors de risc, possibles tractaments i mètodes de prevenció.
Alguns dels projectes actuals:
1- Projecte Girona Vital. Hem desenvolupat un dels programes de desfibril·lació d'accés públic més importants a Europa per avaluar els avantatges d'aquest programa en la prevenció de mort sobtada cardíaca.
2- Projectes de rehabilitació cardíaca. Tenim diversos projectes que avaluen el paper de la rehabilitació cardíaca en la prevenció de nous esdeveniments cardíacs.
3- Aturada cardíaca recuperada: s'investiga la fisiopatologia de la síndrome post-aturada cardíaca, per valorar control de la temperatura, característiques hemodinàmiques agudes i factors associats al resultat neurològic.
4- Síndromes coronàries agudes. Des del 2012 estudiem les característiques clíniques, el perfil de risc i els resultats dels pacients que presenten a urgències amb dolor de pit agut i avaluem la seguretat i la precisió diagnòstica d'un protocol d'alta precoç basat en troponines d'alta sensibilitat.
5- Infart agut de miocardi elevat per ST (STEMI): hem desenvolupat un model predictiu per calcular el diagnòstic acurat i el temps de resposta en el STEMI.
6- Síndrome coronària aguda sense elevació ST: registre per avaluar el risc de sagnat relacionat amb la teràpia antitrombòtica en aquests pacients.
7- Noves tecnologies aplicades a la xarxa d'infart agut de miocardi (AMI): estem treballant per millorar la xarxa d'AMI amb les noves tecnologies.
8- Malalties cardíaques valvulars. El grup d'imatge està investigant diversos paràmetres associats a la progressió de la malaltia cardíaca valvular, per tal d'identificar millor els mecanismes preventius.
9- Insuficiència cardíaca associada a quimioteràpia i radioteràpia. Estem investigant paràmetres d'imatge que poden predir el desenvolupament de la falla cardíaca en les seves primeres etapes per adoptar teràpies preventives
10- Marcapassos sense cable: es va analitzar la funció de vàlvula tricúspide pre i després de l'implant de marcapassos.
11- Anticoagulació en flutter: ablaciomen el flutter típic i realitzem el seguiment d'esdeveniments embòlics en pacient amb i sense fibril·lació auricular.
INVESTIGACIÓ BÀSICA
El Centre de Genètica Cardiovascular (CGC), grup de recerca GenCardio, és un laboratori d'investigació creat el 2008 i dedicat a la investigació de la mort sobtada cardíaca. El CGC està acollit per l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI, Espanya), que abraça tots els grups de recerca biomèdica de la Universitat de Girona i els hospitals Trueta i Santa Caterina.
El CGC forma part de la xarxa CIBER d'investigació cardiovascular (CIBERCV)
La investigació de CGC té com a objectiu millorar la comprensió dels mecanismes bàsics associats als factors i causes de malalties del cor i la mort sobtada i millorar les eines de diagnòstic, prevenció i tractament.
El laboratori està involucrat en diversos projectes per comprendre la base fisiopatològica de la mort sobtada de sis grans àrees: genètica, epigenètica, histologia, electrofisiologia, trànsit de membranes i proteòmica.
Alguns dels projectes actuals:
1- Malalties cardiovasculars hereditàries.
a. GenCardio té diversos projectes que inclouen la identificació de factors causants i moduladors genètics associats al risc de malalties cardíaques heretades. Algunes d'aquestes malalties estan associades a la mort sobtada cardíaca en els joves. Treballem tant amb cardiopaties estructurals (cardiomiopaties), com amb malalties elèctriques pures (canalopaties). Actualment, també s'està investigant els factors genètics associats a la predisposició a la miocarditis, a l'infart de miocardi, a la trombosi i a la predisposició a una insuficiència cardíaca per la quimioteràpia. El grup ha desenvolupat diversos panells genètics per realitzar aquests estudis.
b. MOSCAT. Mort sobtada a Catalunya. Des del 2012 fem les anàlisis genètiques de totes les morts sobtades cardíaques abans dels 50 anys, en col·laboració amb l'Institut de Medicina Legal. Aquest projecte, un enfocament sistemàtic per al diagnòstic de mort sobtada inexplicable, és únic al món.
c. Mort sobtada al nounat. En col·laboració amb l'Hospital Sant Joan de Déu, pretenem descobrir les bases genètiques de la síndrome de mort sobtada de nadons.
d. Mort sobtada en epilèpsia. En col·laboració amb la Universitat Catòlica de Roma, es treballa en la identificació de la base genètica de mort sobtada en pacients amb epilèpsia.
2- Variabilitat genètica a les regions reguladores
a. Estem caracteritzant la variabilitat genètica de les regions reguladores en gens associats amb la síndrome de Brugada. Aquest treball proporcionarà informació important en la causalitat i la modulació dels símptomes d'aquesta malaltia letal.
3- Estudis funcionals
a. Model animal de cardiomiopatia arritmogènica. Hem desenvolupat un model de corrent altern de ratolí per tal d'entendre el paper de l'exercici i l'edat en la progressió de la malaltia.
b. Cèl·lules pluripotencials derivats a cardiomiòcits per a l'estudi de les arrítmies heretades. L'equip bàsic d'electrofisiologia està utilitzant actualment CM-IPs per investigar els efectes funcionals de la variació genètica en mort sobtada cardíaca en diverses malalties genètiques (síndrome de Brugada, taquicàrdia ventricular polimòrfica catecolaminèrgica, etc.)
c. Biologia molecular de la Miocardiopatia arritmogènica. Mitjançant la tecnologia CRISPR, estem investigant el paper de diverses variants desmosomals en el desenvolupament de la malaltia, així com els mecanismes fisiopatològics que provoquen la cascada d'esdeveniments cap a la substitució de fibrosi del teixit miocardi.
d. Trànsit de proteïnes per membranes. Algunes de les variants genètiques no permetran que el canal iònic arribi a la membrana. Aquest defecte de tràfic s'ha associat a la mort sobtada cardíaca. Estem investigant el paper de les subunitats beta del canal en el tràfic dels canals iònics.
Grup de Recerca:
-
Ramon Brugada Terradellas. Cap De Grup
-
Fabiana Silvia Scornik Gerzenstein
-
Guillermo Javier Pérez González
-
Elisabet Selga Coma
-
Marcel Vergés Aiguaviva
-
Sara Pagans Lista
-
Oscar Campuzano Larrea
-
Sergi Moral Torres
-
Mel.Lina Pinsach Abuin
-
Rebecca Martínez Moreno
-
Mónica Coll Vidal
-
Mireia Alcalde Masegú
-
Marta Puigmule Raurich
-
Gisela Mir Arnau
-
Jaime Aboal Viñas
-
Pablo Loma-Osorio Rincon
-
Markus Linhart
-
Bernat Del Olmo Cabestré
-
David Carreras Gorgals
-
Manjot Singh
-
Anna Fernández Falgueras
-
Núria Coma Constansó
-
Maria-Emilce Trucco
-
Coloma Tiron De Llano
-
Maria Nuñez Torras
-
Xavier Albert Bertran
-
Daniel Rivero Cerda
-
Aleix Fort Pal
-
Paula Fluvià Brugués
-
Maria Berenguel Anter
-
Laia Nogué Navarro
-
Núria Esther Neto Ibáñez
-
Laura López López
-
Anna Maria Iglesias Muñoz
-
Ferran Picó Micaló
-
Alexandra Pérez Serra
-
Isabel Ramio Viñets
-
Adrià Simon Rodríguez
-
Mònica Corona Martín
-
Xavier Sumpsi Balada
-
Imma Gomez Aguilar
-
Alejandro Pérez Pizarro
-
Marcel Tarragó Lamelas
-
Marina Moliner Culubret
-
Oriol Canal Pujol