
La creixent presència de tecnologies basades en la intel·ligència artificial ha impulsat la celebració, aquest matí a la sala d'actes de l'Hospital Trueta, d’una xerrada divulgativa dedicada a explicar les utilitats pràctiques de diferents aplicacions i com es poden enfocar des de l’àmbit sanitari. La sessió ha permès explicar el funcionament de quatre eines, les quals són especialment útils per a la recerca i redacció científica. El programa s’ha completat amb la participació de la Unitat d’Innovació ICS Girona-IAS, que ha explicat diferents propostes innovadores amb tecnologies d’IA que està impulsant.
Amb el títol “Aplicacions d'IA per al dia a dia. Ús i novetats”, la xerrada ha anat a càrrec d’Arnau Álvarez, doctor resident del Servei de Pediatria del Trueta i que ha completat coneixements en innovació amb estades als hospitals Vall d’Hebron i Erasmus University Medical Center de Rotterdam.
La seva intervenció s’ha enfocat a explicar les funcionalitats de les aplicacions SciSpace, Consensus i NotebookLM. “Es tracta de plataformes dirigides especialment a la recerca científica. Permeten fer una amplíssima cerca bibliogràfica, facilitar el resum i la comprensió d’articles o carregar documents per tal de fer filtratge dels seus continguts”, ha exposat Arnau Àlvarez. Ha completat l’exposició donant detalls per treure major rendiment a una eina tan coneguda pel públic com ChatGPT, la qual pot oferir moltes i variades utilitats.
Precisament, les característiques de les aplicacions exposades són especialment útils en un àmbit que té una documentació tan extensa i de caràcter científic com el sanitari. “Els professionals de la salut realitzen en el seu dia a dia nombroses funcions que requereixen una tasca documental intensa i la IA disposa d’eines que faciliten la feina. A més, pot aportar materials que es desconeixien, amb el valor que això suposa a l’hora d’obtenir millors resultats”, ha afegit el Dr. Àlvarez. A la vegada, ha recordat que cal seguir avançant perquè la capacitat de la IA no topi amb normatives relacionades amb la confidencialitat de les dades. Un altre repte és el d’accelerar la integració d’eines dotades amb aquesta tecnologia en àmbits enfocats més directament a l’atenció assistencial de la ciutadania.
De cara als propers mesos, la intenció és combinar sessions divulgatives com la d’avui amb tallers pràctics que permetin fer un ús d’aquestes aplicacions amb tecnologia d’IA sobre el terreny.
El programa s’ha completat amb la participació de la Unitat d’Innovació IAS ICS Girona, que ha explicat com des de la Comissió d'Innovació s'estan impulsant diferents propostes innovadores amb tecnologies d’IA als nostres hospitals. També s'ha informat als assistents de com s’articula la Unitat i quin suport poden aportar a l’hora de donar suport a un projecte innovador.