CAP Santa Clara (Girona 1)

Centre d’Atenció Primària Santa Clara
C/ Santa Clara, 33-35

Telèfon: 972 200 012

Horaris: De dilluns a divendres de 8-20 h

Programació de visites les 24 hores

Per internet: www.gencat.cat/ics
Per telèfon: 93 326 89 01

Equip directiu del CAP:

Directora: Dra. Conxa Bou

Adjunta: Sra. Eva Viñals

Referent de gestió: Sra. Mònica Montesinos

 

Professionals

El CAP Santa Clara forma una Àrea Bàsica de Salut per si mateix i atén una població de referència d'unes 23.500 persones.

L’equip d’atenció primària (EAP) el formem professionals que tenim cura de la vostra salut al llarg de tota la vida. Us atenem a les consultes del centre l’atenció primària, al consultori local o, si cal, al vostre domicili.

■ Metges i metgesses de família

■ Pediatres

■ Odontòlegs i odontòlogues

■ Infermers i infermeres d’adults i pediàtriques

■ Llevadores

■ Auxiliars d’infermeria

■ Treballadors i treballadores socials

■ Professionals d’atenció a la ciutadania

Serveis que us oferim

  • Medicina General (al centre i domicili)
  • Pediatria
  • Infermeria (al centre i domicili, programa ATDOM)
  • Atenció continuada (PAC)
  • Extraccions i recollida de mostres per analítica (al centre i a domicili)
  • Programa diagnòstic ràpid de càncer de pulmó
  • Programa diagnòstic ràpid de càncer Colorectal
  • Programa diagnòstic ràpid de càncer de Mama
  • Programa diagnòstic ràpid de càncer de Pròstata
  • ECG
  • Gestió compartida de la demanda
  • Espirometria
  • Extracció cordals
  • TAO capil·lar
  • Dosificació pacients TAO
  • Vacunes a les escoles

Programes específics del CAP Santa Clara:

■ Unitat funcional de gestió de casos

 

Es tracta d’una unitat formada per dos professionals d’infermeria que fan el seguiment dels pacients crònics complexos de l’àrea bàsica de salut amb l’objectiu de coordinar totes les intervencions, tant de l'Equip d’Atenció Primària, com el dels metges especialistes, com el de treball social que requereixi aquest malalt. Aquestes dues persones fan un seguiment domiciliari del pacient i faciliten l’activació d’altres recursos assistencials.

■ Programa Pacient Expert (PPE Cat)

Aquest programa neix arran del canvi de rol que han patit els pacients, els quals ha han deixat de ser passius per participar de forma activa en la presa de decisions sobre la seva salut i la seva malaltia. El Programa Pacient Expert facilita que el ciutadà/ pacient sigui copartícip i coresponsable de la gestió del seu procés assistencial. Es basa en la creació de grups de pacients que tenen en comú la zona de residència i la malaltia que pateixen, els quals estan liderats per un d’ells –el pacient expert- el qual ha estat específicament format per personal sanitari. El grup rep el suport i la conducció de professionals d’infermeria especialitzats en la patologia. D’aquesta manera, s’aconsegueix millorar la comprensió de la malaltia crònica per part dels pacients, mitjançant la transferència i  l intercanvi de coneixements del pacient expert amb la resta de pacients, promoure canvis d’hàbits que millorin la qualitat de vida i la convivència amb la malaltia com una part més del procés assistencial.

■ Infiltracions

La Infiltració és una tècnica per al tractament i alleujament del dolor d’una patologia osteoarticular específica. Aquest tractament disminueix el dolor i la inflamació facilitant una recuperació més ràpida de la funcionalitat i mobilitat, alhora que atura el deteriorament funcional que comporta una immobilització prolongada.

■ Crioteràpia

■ Petita cirurgia

Petites operacions amb anestèsia local que es poden realitzar en els mateixos centres d’atenció primària donat que per a la seva baixa complexitat no requereixin quiròfan. 

■ Cures de reservoris

Els reservoris són catèters que es posen en pacients que precisen determinats tractaments que es basen amb l’administració de fluids, medicació i hemoderivats, i que també s’utilitzen per fer extraccions de sang. Cada vegada més pacients tornen al seu domicili portant un catèter venós d’una manera perllongada. Aquests catèters requereixen d’un manteniment, per tal de preservar la permeabilitat i l'asèpsia. Aquest manteniment es pot fer des del mateix Centre d’Atenció Primària.

■ Pla d'Activitat Física Esport i Salut  (PAFES)

El PAFES és una iniciativa interdepartamental del Govern de Catalunya per lluitar contra el sedentarisme; realitzada pel Departament de Salut i la Secretaria General de l’Esport (Departament de la Presidència) de la Generalitat de Catalunya. L’objectiu final és millorar la salut i la qualitat de vida de les persones sedentàries, tot augmentant els nivells d’activitat física dels adults. Es realitza amb la supervisió de professionals sanitaris, que faciliten la pràctica de l’esport als usuaris.

 

■ Programa d’intercanvi de xeringues

El Programa d’intercanvi de xeringues es basa en la distribució de xeringues i altres elements necessaris per al consum higiènic de drogues per via parenteral, així com  facilitar la formació dels usuaris per a un consum amb menys risc, alhora que informar-los d’altres àmbits com són higiene, alimentació, salut, social, legal o laboral. Els objectius del programa són la prevenció de malalties infectocontagioses associades al consum de drogues per via parenteral (infeccions pel VIH, hepatitis víriques i altres), la reducció de les conductes de risc que faciliten la transmissió d’infeccions i facilitar l’accés als recursos disponibles de reducció de danys.

■ Programa de metadona

L’administració controlada d’agonistes opiàcis fa dècades que s’utilitza com a tractament de pacients drogodependents. La substància més utilitzada en aquests programes és la metadona. Aquests tipus de programes no es limiten a la dispensació de la substància, si nó que s’inclou un abordatge complet de la problemàtica del pacient (mèdica, psicològica, social...). Està científicament demostrada l’eficàcia de la metadona en la disminució de les conductes de risc per al VIH, la millora de la qualitat de vida relacionada amb la salut i la disminució de la mortalitat.

■ Programa Salut i Escola

El Programa Salut i escola és una actuació promoguda pels departaments d'Educació i Universitats, i de Salut, per tal d'impulsar la promoció i prevenció de la salut a l'escola i coordinar millor les accions en el territori. S'adreça a la població adolescent de segon cicle d'ESO (tercer i quart) dels centres públics i concertats i es realitza a través dels professionals sanitaris de l’atenció primària.

 

Català

Contacte: 

eap_girona1.girona.ics@gencat.cat

Ubicació: 

Girona (carrer Santa Clara)