Vuit equips d’atenció primària de l’ICS Girona incorporen ecògrafs a les seves consultes

un metge realitza una ecografia amb un dels nous ecògrafs

Al llarg de les darreres setmanes s’han instal·lat i posat en funcionament vuit ecògrafs a diferents centres d’atenció primària de l’ICS a Girona; concretament, als centres següents: Ernest Lluch de Figueres, Olot, Ripoll, Camprodon, Alfons Moré de Salt, Montilivi de Girona, Sant Feliu de Guíxols i Blanes. La posada en marxa d’aquests aparells representa una nova eina que afavoreix el diagnòstic immediat. Els metges de família la utilitzaran, sobretot, per descartar patologies de baixa complexitat, com ara còlics nefrítics o hepàtics.

L’ecògraf és una eina totalment innòcua per al pacient, ja que no emet radiacions, i els primers estudis que estan duent a terme aquests equips són sobretot abdominals, del sistema urinari i dels ronyons.

Per tal de poder utilitzar els ecògrafs amb la màxima precisió, una vintena de metges han seguit un curs específic de formació i d’aplicació de les ecografies al primer nivell assistencial. El curs, organitzat per la Societat Espanyola de Metges d’Atenció Primària, es basa en la resolució diagnòstica dels casos més habituals que es presenten a les consultes.

Les vuit àrees bàsiques de salut que incorporen els ecògrafs a la seva cartera de serveis se sumen a les de Sils, Arbúcies, Llançà i Roses, que ja els estan utilitzant des de l’any 2010. Aquest nou servei dóna cobertura a 331.000 persones de 6 comarques diferents, és a dir al 60 % de la població assignada que té l’ICS a Girona. La incorporació d’aquests ecògrafs respon a l’objectiu, que marca el Pla de Salut 2012-2015 del Departament de Salut, de fer més resolutiva l'atenciò pimària.

PRIMARIA