Premien dos projectes de l’atenció primària de l’ICS Girona centrats en la millora de la qualitat assistencial i les transicions de l’usuari en el sistema de salut

XXIV Jornada de la Societat Catalana de Qualitat Assistencial

La XXIV Jornada de la Societat Catalana de Qualitat Assistencial s’ha celebrat el 5 i 6 de juny a Girona

El primer premi s’ha atorgat al projecte de desplegament d’una eina de gestió documental per als equips d’atenció primària. El segon ha sigut per un estudi sobre la reducció del consum d’antibiòtics i la millora de l’efectivitat  

La XXIV Jornada de la Societat Catalana de Qualitat Assistencial (SCQA), que enguany portava per títol "Abordatge integrat de la persona: Posem el focus en les transicions assistencials" ha reunit aquest dijous prop de tres-centes persones al Palau de Congressos de Girona. Durant la jornada es van presentat quatre de les millors experiències de Catalunya relacionades amb la millora de les transicions dels usuaris en el sistema de salut, d’entre les quals se n’han premiat dues, que estan impulsades per l’Institut Català de la Salut a Girona. Les quatre experiències havien estat seleccionades per a ser presentades oralment d’entre un total de 130 propostes rebudes de projectes d’arreu de Catalunya.

El primer premi, valorat en 1.000 € euros i finançat per CSL Vifor, ha estat per la comunicació presentada per Àlex Llobera, en representació de l’Atenció Primària de l’Institut Català de la Salut (ICS) a Girona, coautor del projecte “Gestió Documental: Impulsant la Qualitat als Equips d’Atenció Primària”. La iniciativa presentada consisteix en la creació d'una eina de gestió documental per a l'atenció primària d'IAS-ICS Girona. Aquesta eina innovadora permet als professionals gestionar de manera eficient tota la documentació necessària, tant per a processos de gestió com clínics i administratius. Els equips de salut generen i utilitzen una gran quantitat de protocols, procediments i guies que requereixen estar sempre actualitzats i accessibles per a tots els professionals. L'eina de gestió documental garanteix un control rigorós de tota aquesta informació, facilitant un accés ràpid i senzill. A més, permet mantenir la documentació actualitzada i gestionar les noves versions que es generen, assegurant que els professionals sempre disposin de la informació més recent i rellevant. Aquesta iniciativa suposa una millora significativa en l'eficiència i la qualitat del treball diari dels equips d'atenció primària. Aquesta eina s’utilitza des de l’any 2019 i s’ha implantat a 37 equips (entre equips d’atenció primària (EAP)  i equips d’atenció continuada i urgent –ACUT) de la Regió Sanitària Girona. Actualment hi ha disponibles 3.752 documents i s’han registrat 81.149 consultes als arxius disponibles.

El segon premi, valorat en 500 euros gràcies a la col·laboració de la Diputació de Girona, l’ha rebut el projecte presentat per Xabier Larrea, resident del Servei de Farmàcia de l’Hospital Trueta, amb la comunicació titulada: “Disminuint la utilització de fluoroquinolones milloren la sensibilitats dels uropatògens?”. L’estudi, realitzat a la Unitat de Suport a la Prescripció de la Direcció d’Atenció Primària IAS-ICS Girona i el Servei de Farmàcia de la Regió Sanitària de Girona analitza si existeix una correlació entre la disminució de l’ús dels antibiòtics del tipus quinolones (ex. ciprofloxací) amb una millora de sensibilitat a les bactèries que causen la majoria d’infeccions del tracte urinari. L’estudi conclou que reduint el consum d’antibiòtics i escollint els correctes es millora l'efectivitat i es redueixen les resistències. Així doncs, posa de manifest la importància d’emprar correctament els antibiòtics, només quan calen i el temps que cal.

Per altra banda, ha quedat finalista un tercer projecte amb participació de l’ICS Girona sobre prevenció i control de microorganismes multiresistents entre l’atenció primària i l’Hospital Josep Trueta, així com una quarta iniciativa de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau sobre la definició d’un model de relació entre els professionals i les persones ateses a la unitat de trastorns resistents al tractament del servei de psiquiatria.

 

Les transicions, un element clau en la tasca assistencial

Les transicions assistencials representen moments clau en el cicle d’atenció assistencial de les persones, que abasta des de l’atenció primària, l’atenció hospitalària, l’atenció intermèdia i la salut mental, passant per diferents especialitats, recursos i serveis, tant de la vessant de salut com social.

Les transicions assistencials suposen el camí que ha de fer l’usuari per transcórrer en el sistema de salut, la continuïtat que percep entre els diferents nivells assistencials. Entendre i gestionar aquestes transicions de manera efectiva millora els resultats clínics, la seguretat clínica, l’experiència de la persona i, a més, contribueix al desenvolupament d'un sistema de salut més eficient. L’objectiu de la Jornada era buscar les oportunitats per millorar aquesta continuïtat assistencial per tal d’oferir una atenció de la màxima excel·lència.

Els diferents ponents que van participar a la Jornada van presentar com abordaven aquestes transicions des de les seves experiències, recorrent, al llarg de tota la sessió, els diferents àmbits implicats: des de l’atenció primària, hospitalària, el transport sanitari, l’atenció intermèdia, la salut mental, etc. Fins i tot, es va poder escoltar el testimoni d’una infermera que va explicar la seva experiència com a pacient, relat que va permetre reflexionar sobre les mancances del sistema. També es van escoltar els testimonis de ponents que explicaven diversos projectes que van encaminats a millorar aquestes transicions, com ara la història clínica compartida.

La Jornada s’ha celebrat entre el 5 i 6 de juny. El dimecres es van realitzar els tallers pràctics a la Casa de Cultura de Girona i aquest dijous s’ha desenvolupat pròpiament la Jornada, que ha comptat amb la inauguració del Conseller de Salut, Manel Balcells, l’alcalde de Girona, Lluc Salellas, la presidenta de la SCQA, Rosa M. Simon i la gerent territorial de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS)- ICS Girona, Àngels Morales. Durant la Jornada s’han compartit experiències d’èxit i projectes, amb una mirada territorial i multidisciplinària, s’han analitzat les millors pràctiques, l’abordatge de reptes comuns i l’exploració d’oportunitats en l’abordatge integrat de la persona en les diferents fases del seu recorregut assistencial.

La cloenda va anar a càrrec de la vicepresidenta tercera de la Diputació de Girona i presidenta delegada de Dipsalut, Maria Puig, juntament amb Esteve Avellana, Director d’Atenció Primària de l’IAS-ICS Girona i la Johanna Caro Mendivelso, presidenta del Comitè Científic de la Jornada.

XXIV Jornada de la Societat Catalana de Qualitat Assistencial  XXIV Jornada de la Societat Catalana de Qualitat Assistencial

Àlex Llobera rebent el primer premi   Xabier Larrea, rebent el segon premi

El Conseller de Salut, Manel Balcells inaugurant la Jornada  Actuació musical càrrec de MINIMEGI, en representació de l'Orquestre de Metges de Girona (OMEGI)

 

PRIMARIA
Divendres, 7 Juny 2024