Comença la vacunació de la segona dosi de record contra la COVID-19 i la campanya de la grip a la Regió Sanitària Girona

Una senyora posant-se la vacuna al Centre Cívil Mercadal de Girona

Està adreçada en aquesta primera fase a les residències i a les persones de 80 anys o més

Els equips d’atenció primària de la Regió Sanitària Girona han començat la vacunació de la segona dosi de record de la COVID-19 i la campanya de la grip de forma simultània en residències de gent gran, residents i professionals, i a les persones de 80 anys o més.  

En aquesta primera fase la campanya se centra en les persones majors de 80 anys, les que viuen a residències i els seus professionals. Properament s’obrirà als de 60 anys o més i a la resta de població amb criteris per rebre la vacuna contra la COVID19, la de la grip o totes dues.

L’administració conjunta de les dues vacunes -grip i COVID- ja es va fer en la campanya de l’any passat, de tal manera que, segons ha explicat la infermera referent de vacunes de Girona ciutat, Bouchra Benlamin El Mallem, té un alt grau d’acceptació entre les persones usuàries. “La gran majoria ens demanen que les hi posem juntes, una a cada braç” ha detallat.

La infermera també ha explicat que en aquesta primera fase de la campanya, la citació es fa de forma proactiva des dels centres d’atenció primària i en el cas dels entorns residencials es coordina amb la referent de residències que disposa cada equip. Progressivament també es vacunaran persones de 80 anys o més en els centres d’atenció primària o als domicilis en aquells casos en que tinguin problemes per desplaçar-se al CAP. A banda de complir el requisit d’edat, també han d’haver passat 3 mesos en cas d’infecció de COVID-19 en persones de 80 anys o més o 5 mesos des de l’administració de l’última dosi.

En el conjunt de la Regió, avui dilluns la campanya també s’ha començat a desplegar a les residències Sagrat Cor de Banyoles, Catalunya de Figueres, Surís de Sant Feliu de Guíxols, Germanes Hospitalàries de la Santa Creu d’Arbúcies, Sant Oleguer de Blanes  o Can Comte de Tordera, entre d’altres. Paulatinament la campanya s’estendrà en el conjunt del territori. Les noves vacunes contra la COVID estan actualitzades per fer front a les variants actuals d'òmicron i s’utilitza una vacuna bivalent amb soques adaptades a aquesta variant.

Els primers vacunats

Un dels primers espais on s’ha començat a vacunar és al Centre de Dia Onyar de Girona, gestionat pel Grup Mutuam. Aquest matí s’hi ha desplaçat un equip d’infermeres de l’Equip d’Atenció Primària (EAP) Montilivi/Vilaroja de Girona i en total s’ha vacunat una vintena persones usuàries.

En José Navarrete, de 95 anys, i la Maria del Valle Ribera, de 94 anys, han sigut els primers en rebre les dues vacunes al centre de dia. Poc abans de l’administració, tots dos han explicat que tenien ganes de vacunar-se per estar protegits enfront la grip i el coronavirus. “És molt important fer-ho, jo em vacuno cada any de la grip”, han insistit.

Per la seva banda, la directora del Centre de Dia Onyar, Ita Miquel, ha destacat la importància de vacunar les persones de més edat i en entorns institucionalitzats,  i que, per tant,  són més vulnerables en cas d’infecció. Pel que fa als usuaris del centre que dirigeix, es tracta de gent “d’edat molt avançada amb una mitjana d’edat alta d’uns 87 anys, demències lleus, persones que viuen soles amb el suport de la família o bé amb un cuidador, en molts casos, també gran”, ha concretat.

 

Professionals de l'EAP Arbúcies vacunant a la residència Germanes Hospitalàries de la Santa Creu   Un infermer vacunant la residència Can Comte de Tordera   Una infermera vacunant al Sagrat Cor de Banyoles

Una de les usuàries de la Residència Surís de Sant Feliu de Guíxols mentre la vacunen.   Una de les usuàries de la Residència Surís de Sant Feliu de Guíxols mentre la vacunen.

Maria del Valle Ribera de 94 anys, essent vacunada al Centre de Dia Onyar.   José Navarrete, de 95 anys, mentre el vacunen al Centre de Dia Onyar de Girona.

PRIMARIA
Dilluns, 26 Setembre 2022

Tags: