Els professionals de la salut del centre penitenciari Puig de les Basses impulsen una setmana d’activitats per sensibilitzar sobre el suïcidi

Imatge de la campanya

Es tracta d’un programa d’activitats esportives, sanitàries i informatives organitzades pels equips de l’IAS i de l’ICS Girona dirigit a les persones internes i també al personal del centre  

Els equips de salut mental de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) i de l’atenció primària de l’Institut Català de la Salut a Girona (ICS Girona) del centre penintenciari Puig de les Basses, juntament amb el Departament de Justícia, despleguen aquesta setmana un programa preventiu i formatiu a l’entorn de les conductes suïcides. El programa, que està dirigit a les persones internes i també a les persones treballadores del centre, s’articula amb un conjunt d’activitats esportives, sanitàries i informatives, amb què els professionals busquen parlar del suïcidi i de les circumstàncies que l’envolten obertament per tractar temes com ara l’estigma, els mites o les persones supervivents, a tall d’exemple. L’objectiu és oferir als participants eines per prevenir-lo i actuar així des de la intervenció precoç. Fer que les persones parlin sobre un tema que tendeix a ser tabú i sobre el qual moltes persones tenen idees errònies i prejudicis ajudarà a conèixer els factors de risc perquè puguin ser identificats i aprendre a abordar-los.

El tret de sortida es va donar ahir dilluns amb una triatló que es durà a terme cada dia fins el 10 de setembre, que és el Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi, proclamat per l’OMS a l’any 2003 per conscienciar la població sobre la seva prevenció. Abans de començar l’activitat esportiva, els professionals de salut faran a cada participant una monitorització de les seves constants vitals i una valoració del seu estat emocional i del grau de coneixement sobre les falses creences entorn al suïcidi. En acabar la prova se’ls tornarà monitoritzar i avaluar per indicar o no si es necessari cap tractament mèdic. L’objectiu de l’equip és comprovar si hi ha canvis significatius a nivell físic després de l’activitat en base a la prevenció de malalties físiques i si la pràctica de l’exercici afecta directament a les seves emocions. L’activitat esportiva es complementa amb unes dinàmiques de grup en què els participants hauran de completar frases sobre els mites del suïcidi per treballar així els conceptes sobre la matèria. Les persones internes podran expressar lliurament els seus pensaments en relació amb el suïcidi en uns murals que el proper dia 10 de setembre quedaran exposats al mòdul corresponent.

Per al divendres 10 de setembre, s’han previst diferents emissions per la megafonia general de Puig de les Basses a l’entorn del suïcidi que s’emetran a les 9.00, a 13.00 i a les 17.00 hores. Es tracta d’uns textos treballats pels professionals dinamitzadors del programa i el grup Punt Òmnia, llegits per diferents interns del centre, que aniran seguits d’una cançó. El mateix dia es durà a terme una xerrada informativa sobre el circuït del Programa de prevenció del risc de suïcidi als centres penitenciaris, a càrrec de la psiquiatra de l’IAS, doctora Carme Mariscot, dirigit a totes les persones treballadores del centre.

Aquest any, el Dia Mundial de la Prevenció del Suïcidi es presenta amb el títol “Crear esperança a través de l’acció”, un lema amb què l’OMS vol reforçar la idea que existeixen alternatives al suïcidi i que amb l’acció de les persones és possible marcar la diferència per a la seva prevenció i oferir suport a les persones en procés de dol per aquesta causa.

Segons les últimes dades publicades per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), a l’any 2019, un total de 3.671 persones van morir per suïcidi a Espanya, el que suposa un augment respecte a 2018, any en què la xifra es va elevar a 3.539 persones. Segons les dades de l’INE, de les persones mortes per aquesta causa, 2.771 van ser homes i 900 van ser dones, de manera que continuen morint el triple d’homes que de dones per aquesta raó. Per edat, el major nombre de defuncions es va produir en la franja dels 30 als 39 anys, seguida per la franja de 50 a 54 i de 45 a 49 anys.

El suïcidi és el major problema de salut pública a Europa, amb una taxa de prevalença de 11.93 per 100.000 (a Espanya la taxa és menor, de 7,79). A nivell mundial, cada any es suïciden gairebé un milió de persones, 800.000 segons l’OMS. Per cada persona adulta que decideix suïcidar-se, possiblement més d’altres 20 ho han intentat, i cada suïcidi afecta íntimament a el menys a sis persones més.

Descàrrega de fotografia. Autor IAS/ICS Girona. Imatge de campanya

PRIMARIA
Dimarts, 7 Setembre 2021

Tags: