Una delegació del Govern del Marroc visita els equips de Salt i Cassà de la Selva per conèixer les seves experiències en salut comunitària

Un moment de la presentació dels professionals al CAP de Salt

El Govern del Marroc s’interessa per diferents models europeus per tal de fer canvis en el sistema nacional de salut del seu país

Els professionals dels equips d’atenció primària han exposat el projecte del COMSalut, que s’està duent al municipi de Salt, i els programes Nen@s en Moviment i L’hora del te, de l’Equip de Cassà

Una delegació del Govern del Marroc visita avui dos equips d’atenció primària de Girona per conèixer algunes de les activitats que s’hi duen a terme relacionades amb salut comunitària. Aquesta visita s’emmarca en un viatge a Catalunya per part d’aquest grup, que va començar dilluns i que s’allargarà durant tota la setmana, durant el qual coneixeran algunes experiències del model de salut català. La delegació està formada per quatre representants del Ministeri de Salut del Marroc, encapçalats pel seu secretari general, Abdelilah Boutaleb, i quatre alts responsables del Ministeri d’Economia, Finances i Reforma de l’Administració, encapçalats pel també secretari general, Aziz Ajbilou.

El Govern marroquí emmarca la visita a Catalunya dins una gira per diverses ciutats europees, amb la finalitat de conèixer diferents experiències i sistemes de salut, per tal de recollir models i idees que puguin implantar al seu país. En el cas de Catalunya, la delegació s’ha mostrat especialment interessada pel Pla Interdepartamental i Intersectorial de Salut Pública (PINSAP) de la Generalitat de Catalunya i pel COMSalut. El PINSAP és una iniciativa alineada amb les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut per impulsar la salut des de tots els àmbits de l’acció del Govern i la societat, és a dir “salut a totes les polítiques”. Un dels desenvolupaments del PINSAP dins del sistema sanitari és el projecte COMSalut (Comunitat i Salut), que pretén impulsar la reorientació del sistema sanitari cap a la promoció de la salut i la salut comunitària, així com la lluita contra les desigualtats i la promoció de les polítiques públiques saludables en l’àmbit local.

En el quart dia de la seva visita per Catalunya, la delegació marroquina ha vingut avui a la Regió Sanitària de Girona per conèixer l’experiència del COMSalut que s’està duent al municipi de Salt i el programa Nen@s en Moviment de l’Equip d’Atenció Primària Cassà.

Després de visitar l’Ajuntament de Salt, la delegació s’ha desplaçat al CAP Jordi Nadal i Fàbregas de Salt, on els professionals han exposat com s’ha treballat el projecte COMSalut i en quin punt està actualment. Aquest projecte es va iniciar a Salt l’any 2016 impulsat per l’Agència de  de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) a Girona. A Salt es va crear la Comissió de Salut Comunitària, que està formada per diversos professionals que representen les institucions i altres sectors socials i comunitaris.

L’experiència del COMSalut a Salt va començar amb un procés participatiu per tal de conèixer l'opinió de la població respecte de les que es consideren les principals problemàtiques de salut i de saber quines calia prioritzar. Durant aquest procés es van consultar més de 200 persones que, a partir de grups focals representatius de la diversitat social al municipi, van donar la seva opinió sobre el que més els preocupava en relació amb la salut. A partir d'aquest procés de consulta es va determinar com a prioritat el tema de l'alimentació saludable. A partir d’aquí, des de la Comissió de Salut, es va començar a treballar per identificar, de forma participativa, possibles iniciatives comunitàries sobre com abordar l'alimentació saludable a partir de la salut bucodental.

A la tarda, la comitiva visitarà el CAP de Cassà de la Selva, per conèixer de primera mà els programes Nen@s en moviment i L’hora del te, en què un professional de pediatria i un d’infermeria apoderen mares immigrants en la cura dels seus fills. El programa Nen@s en moviment, impulsat l’Institut Català de la Salut a Girona i l’Institut d’Assistència Sanitària amb el suport de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), té com a objectiu invertir la tendència de prevalença de l’obesitat mitjançant el foment d’una alimentació saludable i de la pràctica de l’activitat física per reduir així substancialment les altes taxes de morbiditat i mortalitat atribuïbles a les malalties no transmissibles.

El programa, dirigit especialment als alumnes de 3è, 4rt i 5è d’educació primària, es caracteritza per la implicació en el seu desenvolupament dels pares, professors, monitors de lleure i professionals de la salut. Nen@s en moviment s’aproxima a l’espai natural de l’infant, al seu dia a dia, per tal de facilitar-li l’elecció de les opcions més sanes i tenint com a pilars fonamentals  l'alimentació, l'exercici físic i les emocions.

Per explicar els dos casos, es comptarà amb el testimoni de mares que han participat en ambdós projectes, juntament amb els seus fills.

 

Fotografies durant la visita a Salt

Els representants del govern marroquí amb membres de l'equip d'atenció primària, a l'entrada del CAP Jordi Nadal   Professionals del CAP explicant el projecte COMSalut a la delegació marroquina.

  Professionals del CAP explicant el projecte COMSalut a la delegació marroquina.   Professionals del CAP explicant el projecte COMSalut a la delegació marroquina.

 

Fotografies durant la visita a Cassà de la Selva

La direcció de l'EAP Cassà amb els representants de la delegació, davant del centre   El director de l'EAP exposant les característiques de l'àrea bàsica de salut als assistents

Una de les pediatres del centre exposant el programa Nen@s en moviment-

PRIMARIA
Dijous, 16 Gener 2020

Tags: