Més de cent participants, a la 1a Jornada de Prevenció de Ferides Cròniques de l’Alt Empordà

La sala on s'ha realitzat la jornada, que ha comptat amb un centenar d'assistents

Ha tingut lloc avui a la Fundació Salut Empordà i està organitzada conjuntament amb Albera Salut i l’ICS

Neix amb l’objectiu d’unificar criteris i posar a l’abast dels professionals de la comarca els tractaments més actuals

La Fundació Salut Empordà (FSE) acull durant tot el dia d’avui la 1a Jornada de Prevenció de Ferides Cròniques de l’Alt Empordà. Lesions relacionades amb la dependència i prevenció de les lesions per pressió. És la primera vegada que té lloc aquest esdeveniment a l’Alt Empordà i està organitzat conjuntament per Albera Salut, l’Institut Català de la Salut i la FSE. Ha tingut molt bona acollida entre el sector sanitari i les inscripcions han superat totes les expectatives, sobrepassant la xifra dels 100 professionals, alguns d’ells procedents de fora de Catalunya.

La jornada ha nascut arran de la inquietud d’un grup de professionals de la comarca dels àmbits de primària, hospitalària i sociosanitària, que des de fa un any es troben periòdicament amb l’objectiu d’unificar criteris a l’hora de fer les cures en pacients en situació de dependència. Fruit d’aquestes reunions va sorgir la necessitat d’organitzar aquest esdeveniment sobre ferides cròniques a Figueres, una activitat que ja es duu a terme en altres poblacions de Catalunya i que permet acostar als professionals de l’Alt Empordà la prevenció i tractament d’aquest tipus de lesions, en torn de matí i de tarda amb el mateix programa per poder incloure el màxim nombre de sanitaris.

La jornada consta de tres classes magistrals a càrrec d’experts en la matèria d’arreu de l’Estat espanyol, que tot seguit condueixen tres tallers, dels quals els professionals inscrits en poden escollir dos. S’aborden aspectes relacionats amb les ferides cròniques, com són les noves classificacions i nomenclatures o els tractaments més novedosos per tal d’escurçar el procés el màxim possible, ja que en alguns casos aquestes lesions poden evolucionar durant anys.

 

Les lesions cròniques

Les lesions cròniques poden ser úlceres per pressió, fricció, vasculars o combinades entre elles, i poden afectar qualsevol pacient, ingressat o no, amb mobilitat reduïda, independentment de l’edat que tingui, tot i que aquest tipus de lesions són més freqüents en persones amb dependència, immobilitzades o amb problemes d’incontinència. La seva gestió i la formació específica dels professionals és un repte per al sector sanitari, perquè condicionen la qualitat de vida de la persona i poden derivar en complicacions, a més de repercutir econòmicament en el sistema de salut.

Cal tenir en compte que aquest tipus de ferides són una de les complicacions més habituals en pacients ingressats i es calcula que en el 95% dels casos es podrien haver evitat amb una prevenció adequada. Diversos estudis estimen que entre un 3 i un 11% dels pacients que ingressen en un hospital en patiran alguna. Una xifra que puja en el cas dels centres sociosanitaris, per les característiques pròpies dels malalts que atenen: un 9,5% dels pacients tindran una ferida crònica en el primer mes d’estada i fins a un 20,4% al cap de dos anys.

Un moment de la inauguració de la Jornada

PRIMARIA
Dijous, 7 Novembre 2019

Tags: