L'ICS posa en circulació la primera remesa de la nova flota de 344 vehicles 100% sostenibles, dels quals 38 seran per la Gerència Territorial Girona

Foto d'un cotxe 100% sostenible.

L’Institut Català de la Salut (ICS) ha posat en circulació, aquest mes de setembre, els primers vehicles de la nova flota 100% sostenible. Actualment, 12 cotxes elèctrics ja s’usen per atendre urgències domiciliaries nocturnes a Barcelona ciutat. Durant els propers quatre mesos, l’ICS rebrà la resta de vehicles fins arribar a les 344 unitats que es van adjudicar en el concurs, de 12.316.583 euros, i que també inclou la instal·lació i manteniment de 230 punts de càrrega. A la Gerència Territorial de Girona està previst que arribin 38 vehicles, que s'utilitzaran principalment per a l'atenció primària, per fer domicilis, així com pels CUAP i el PADES. De la flota que arribarà, un total de 26 cotxes es destinaran a substituïr els que ja hi havia, mentre que 12 aniran a centres on fins ara no hi havia vehicle o per incrementar la dotació actual.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha presentat avui aquesta nova flota en un acte al CAP Drassanes de Barcelona, en què ha ressaltat que “la mobilitat sostenible està absolutament lligada amb la salut de les persones i és tambe
per a la salut que fem aquest canvi”. La consellera ha afegit que es tracta d“un gran canvi en com ens organitzem tenint en compte l'eficiècia energètica, que és un compromís clau del Govern”.
 
Per la seva part, el director gerent de l’ICS, Josep Maria Argimon, ha destacat que “els vehicles que avui presentem són una eina imprescindible per a una bona colla dels nostres professionals. En el procés de disseny del projecte hem parlat amb els professionals que els utilitzen i hem escoltat les seves necessitats”. Argimon ha subratllat, també, que aquests vehicles els permetrà fer una millor assistència. “Ens permeten portar l’activitat assistencial directament als ciutadans, i, a partir d’ara, ho farem millor i de forma més sostenible amb uns vehicles que facilitaran la feina”, ha reblat el director gerent de l’ICS. 
 
Nova flota sostenible
 
Del total de vehicles, 218 cotxes són elèctrics, un 63% del total. Gràcies a aquest projecte, la Generalitat assoleix l’objectiu marcat per a l’any 2022 d’instal·lació de punts de càrrega. En aquells punts on s'arribi a acords amb els ajuntaments, aquests punts es duplicaran i podran ser usats per tota la ciutadania.
 
Anualment, els vehicles de l’ICS fan 4,4 milions de quilòmetres, més de 12.000 al dia. Quilòmetres recorreguts per atendre urgències d’atenció primària, hospitalització a domicili o per a transport intern.
 
En la nova flota hi ha vehicles compactes urbans, turismes, furgonetes i fins i tot vehicles tot camí per aquells territoris que així ho necessiten. En aquest sentit, en aquells casos on les característiques dels serveis ho requereixen, la flota elèctrica es complementa amb models híbrids o de gas.
 
Cotxes més ecològics, menys emissions a l’atmosfera
 
En xifres absolutes, gràcies a aquest canvi a gran escala, es deixaran d’emetre 12.000 tones anuals de CO₂ a l’atmosfera, un volum que equival a les emissions anuals de 1.000 llars. L’aposta pel respecte pel medi ambient també té impacte com a mesura de salut, ja que l’evidència científica vincula la contaminació atmosfèrica urbana com un dels factors més perjudicials per a la salut de la població.
 
Què inclou la licitació?
 
El contracte d'arrendament inclou la gestió continua de la flota, el manteniment integral, les reparacions, la substitució dels pneumàtics, la subscripció de l'assegurança, l'assistència en carretera les 24 hores del dia i les despeses de matriculació i càrregues impositives i fiscals corresponents.
 
Tots els vehicles tenen un localitzador GPS per fer-ne un seguiment de forma continuada. D’aquesta manera, es monitoritza l’estat del vehicle, com per exemple les distàncies recorregudes, la càrrega de les bateries, la disponibilitat de combustible o la detecció automàtica d’avaries.
 
Els profesionals que utilitzin aquests vehicles ja estan rebent formació específica i en tècniques de conducció energèticament eficient.
 
L’ICS, camí a la sostenibilitat: mobilitat, energia i gestió de residus
 
La nova flota de vehicles i les accions per promoure una mobilitat més sostenible a nivell individual s’emmarquen dins el Pla de responsabilitat social corporativa de l’ICS, que cerca l’impuls de mesures que repercuteixin positivament en la ciutadania, en l’organització i els seus treballadors i treballadores. Entre elles, l’ús racional dels recursos naturals i la implantació d’accions sostenibles amb impacte positiu directe en la salut.
 
L’ICS també compta amb una política ambiental que recull el compromís de la institució per ser referent en la inclusió de l’estratègia ambiental en tots els centres. Algunes de les accions més destacables són les següents:
 
  • El 100% de l’energia que consumeixen els centres de l’ICS és energia verda. Actualment, el consum elèctric anual de tots els centres de l’organització correspon a un volum similar al de 800.000 bombetes enceses les 24 hores durant tot un any. En aquesta línia, i per fer-ne un ús més responsable, els centres disposen de sistemes de control per detectar ineficiències. En el darrer any, la despesa ha baixat un 4% gràcies a aquestes indicacions de monitorització. L’objectiu és continuar amb una progressiva reducció dels consums d’aigua i energia amb un objectiu de rebaixar-los un 10%. També es treballa  per millorar, progressivament, la climatització dels centres. El 40% del consum elèctric de l’ICS correspon als sistemes de climatització.
  • Impuls de l’autoproducció d’energia, amb plans per introduir l’energia fotovoltaica i, fins i tot, l’eòlica. Segons diversos estudis, els centres d’atenció primària, podrien autogenerar-se una quarta part de la seva energia amb plaques solars. I, el retorn de la inversió, seria en 8-10 anys.
  • Aposta per a una millor gestió dels residus. Pel que fa a la gestió dels residus, s’han posat en marxa diferents iniciatives d’economia circular per promoure la disminució d’entrada de materials i de generació de residus. També es promou de forma activa la reducció d’embalatges, gots de plàstic i paper. Pel que fa al paper, bona part del que s’utilitza (el 84%) ja és reciclat. Per disminuir-ne el consum, l’organització ha posat en marxa un grup de treball per avaluar en quines accions no cal imprimir documentació.
PRIMARIA
Divendres, 20 Setembre 2019

Tags: