Amb l’edició d’un tríptic comú, els agents de salut de la Garrotxa volen formar educadors i familiars per a la prevenció de les úlceres
Utilitzant un protocol de prevenció adequat i una mínima actuació és possible disminuir el desenvolupament de les úlceres o llagues en un 95 %
Aconseguir disminuir la prevalença de les úlceres per pressió entre els garrotxins és l’objectiu dels agents de salut de la Garrotxa, que els ha empès a treballar conjuntament.
Sota el lema “Garrotxa sense úlceres” han editat un tríptic informatiu per explicar a sanitaris, cuidadors i pacients quines són les pràctiques correctes per prevenir-ne l’aparició.
El tríptic conté tres missatges clars: les accions que no s’aconsellen, les que sí, i les situacions en què s’ha d’estar alerta. Unes vinyetes ho exemplifiquen amb dibuixos de la il·lustradora garrotxina Roser Matas, que utilitza com a protagonistes els components de la faràndula olotina.
Les claus de la prevenció són: la valoració de la pell i la seva cura, la mobilització dels pacients, la utilització de superfícies especials per al maneig de la pressió, la nutrició adequada i el suport sanitari. Aquests són alguns dels missatges que volen fer arribar les professionals d’infermeria a totes aquelles persones que tenen al seu càrrec pacients grans que poden patir llagues o úlceres per pressió.
Segons el Grup Nacional per a l’Estudi i Assessorament d’Úlceres per Pressió i Ferides Cròniques (GNEAUPP) s’estima que, actualment, hi ha 90.000 persones a l’Estat espanyol -que viuen als seus domicilis, residències o són ateses als hospitals- que pateixen úlceres per pressió. En els pacients inclosos en programes d’atenció domiciliària d’atenció primària, segons el darrer estudi estatal, les úlceres afecten un 9,11% dels usuaris, independentment de la seva edat i diagnòstic. Als Centres d’Atenció Primària de la Garrotxa hi ha una prevalença del 5,03%, quatre punts per sota la mitjana.
La necessitat d’intervenir en aquest àmbit neix de les infermeres de la Comissió d’Úlceres i Ferides de la Fundació Hospital d'Olot i dels centres d’atenció primària de l’ICS de la comarca, a la qual se sumen les nou residències geriàtriques de la Garrotxa (Santa Maria del Tura, El Mirador del Puigsacalm, Sant Jaume, Montsacopa, La Tardor, La Salut, Edat 3, La Caritat i Torreblanca). Per primera vegada, els diferents agents de salut de la comarca s’uneixen per donar un mateix missatge a sanitaris, cuidadors i pacients: les úlceres són un problema que podem evitar!
Què són les úlceres per pressió?
Les úlceres per pressió (UPP) o més conegudes com a nafres, escares o úlceres per decúbit són lesions que afecten la pell però que poden traspassar-la i arribar a l’os, al múscul o a altres estructures de sustentació. S’originen per mecanismes com ara la pressió, la fricció o fregament, que provoquen l’aixafament i la mort o necrosi dels teixits.
Els pacients que més acostumen a patir aquest tipus de ferides són els malalts crònics i enllitats perquè, en la majoria d’aquests casos, no es poden recol·locar tots sols si hi ha una pressió d’aquest tipus. Les zones d’ulceració més freqüents són els ossos del maluc, els talons i la part inferior de l’esquena, a l’alçada del sacre.
La intervenció precoç i l'actuació sota els criteris de la nova guia de ferides és fonamental per a la prevenció i curació d'aquestes lesions.