El nou PADES s’ubica al Centre Güell de Girona i amplia el nombre de professionals per donar una millor assistència als pacients en la fase final de la seva vida
Aquest mes s’ha posat en marxa el nou model del Programa d’atenció domiciliària i equip de suport (PADES) que unifica els equips del Gironès, el Pla de l’Estany i la Selva interior. Els PADES són uns equips multidisciplinaris que donen suport a l’atenció primària en l’àmbit de la geriatria i les cures pal·liatives i que, sobretot, atenen pacients crònics amb dependència i descompensats i pacients en situació terminal. Estan formats per professionals de medicina, infermeria i treball social, amb el suport d’un equip de psicologia.
La unificació dels tres equips, gestionats per l’ICS, l’IAS i el Mutuam, permet un treball conjunt i coordinat, atès que fan servir els mateixos protocols i disposen d’un registre comú d’actuacions. Per facilitar aquesta coordinació, el nou dispositiu s’ubica al Centre Güell de Girona, on també es troba el Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) Girona.
Aquest equip PADES dona cobertura a més de 300.000 persones de l’àrea d’influència de les catorze àrees bàsiques de salut de la zona i dels hospitals Dr. Josep Trueta de Girona i Santa Caterina del Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt. D’aquesta manera, la dotació de professionals al PADES és de tres professionals de medicina, nou d’infermeria, sis de psicologia i dos de treball social a temps parcial, que permet una major cobertura horària. La concentració dels professionals i la nova organització ha permès ampliar la franja horària d’atenció de les 8 a les 18 h, de dilluns a divendres, i facilitarà la potenciació de l’atenció domiciliària. Els pacients tenen un telèfon d’entrada que funciona les 24 hores del dia i que està centralitzat al CUAP. Aquest dispositiu es coordinarà amb el PADES i, fora del seu horari, l’assistència sol·licitada la prestaran els professionals d'atenció primària i d’atenció continuada de la seva zona. El nou equip també disposa de vehicles específics per atendre les visites a domicili.
El model dona suport als professionals de medicina familiar i comunitària en l'atenció als pacients en el procés del final de la vida, atès que ofereix una assistència domiciliària integral i multidisciplinària, adequada a les necessitats de cada persona.
Els equips PADES se centren en l'atenció al pacient que es troba en una situació d’extrema fragilitat, i també a la seva família, no només en els aspectes físics i psíquics, sinó també en l’acompanyament en la mort i el dol. Cal tenir en compte que més de la meitat de les persones que moren a Catalunya ho fan en el decurs d’una etapa avançada o terminal de la seva malaltia i, per tant, requereixen una atenció pal·liativa, molts cops, a domicili.
El nou model permetrà potenciar la formació continuada, la docència i la recerca, que també són aspectes rellevants del PADES.